Palkintopallit ovat Renautilla jääneet Daniel Ricciardolta haaveeksi toisin kuin Red Bullilla. Kuva vuoden 2016 Malesian GP:stä. Kuva: © 2016 Morio / Wikimedia Commons.
Viime kauden yllätyksellisimmän siirron tehnyt Daniel Ricciardo on joutunut tiukan paikan eteen Renaultilla. Hymyilevä australialainen jätti menestyvän Red Bullin ja vaihtoi hapuilevaan Renaultiin, jossa alkukausi ei ole sujunut kovinkaan mairittelevasti.
Ricciardon ja Renaultin huono alkukausi kiteytyi Azerbaidzhanin kolarointiin, jossa Ricciardo peruutti Toro Rosson Daniil Kvyatin kylkeen pieleen menneen ohitusyrityksen jälkeen. Kisan jälkeisessä haastattelussa Ricciardo tuntui olevan häpeissään Bakun radalla tapahtuneeseen tilanteeseen. Ei todellakaan mennyt niin kuin pitäisi.
Odotukset olivat kovat, vaikka siirto Renaultille tuntui hypyltä tuntemattomaan. Taustalla olivat Red Bullilla koetut luotettavuusongelmat, jotka pohjimmiltaan johtuivat Renaultin voimayksiköstä. Silti Ricciardo luotti, että Renaultilla on hyvä tehdä tulosta, onhan kyse tehdastallista. Tärkein pointti päästä pois Red Bullilta taisi olla kuitenkin pelko siitä, että Max Verstappenista tehtäisiin tallin kultapoika, eikä silloin Ricciardolla olisi paljon sananvaltaa.
Nyt näyttää siltä, että Ricciardon uhkapeli ei kannattanut. Tiiviissä keskiryhmässä Renault on joutunut taipumaan aika-ajoissa usein ainakin Haasille, McLarenille ja Alfa Romeolle, joka on tarkoittanut jopa karsiutumista aika-ajojen ensimmäisen osion jälkeen. Kun aika-ajoissa ei ole tullut menestystä, ei kisoissakaan ole voitu ihmeitä odottaa, vaikka tällä kaudella sijoituksia pystyy parantamaan ohittamalla.
Vielä noin vuosi sitten Ricciardon nimi oli kaikkien huulilla F1-piireissä. Huhtikuussa 2018 Ricciardo oli napannut voiton Kiinassa ja toukokuun lopussa tuli voitto Monacossa. Tässä vaiheessa Ricciardoa povattiin mukaan MM-taisteluun, mutta sen jälkeen australialaisen käyrä lähti laskuun, joka osaltaan lisäsi Ricciardon kiinnostusta siirtyä Renaultille. Nyt kuitenkin ongelma on se, että Renaultilla ei voi edes haaveilla palkintopallisijoista. Huono menestys ei tee hyvää tallipäälliköiden silmissä ja unohduksen vaara on ilmeinen.
Ricciardo on kuitenkin autourheilija parhaassa iässään ja kykyjä aina MM-taisteluun on. Ricciardo teki riskiliikkeen, joka saattaa maksaa hänelle sen, ettei enää ole mahdollisuutta huipputalleihin, ellei Renault pääse lentoon parina seuraavana kautena. Kimi Räikkönen teki samantyyppisen riskisiirron - osin pakon sanelemana - mutta Räikkönen on kuitenkin uransa ehtoopuolella, eikä hänellä ole enää mitään todisteltavaa.
Ajaminen Renaultilla vaatii Ricciardolta kärsivällisyyttä. Saattaa olla viisasta katsoa, mitkä ovat tallin kortit esimerkiksi kautta 2021 ajatellen, jolloin seuraavat suuret sääntömuutokset astuvat voimaan. Renaultin kannattaisi katsoa eteenpäin pitkällä tähtäimellä ja varustautua jo uusiin sääntöihin. Edellisen suuren mullistuksen suurin hyötyjä - turbo-hybridi-aikakauden kuningas Mercedes - nauttii jo kuudetta vuotta työnsä hedelmistä.
Mikään ei takaa, että Renaultista tulisi uusi Mercedes 2020-luvulla, sillä varmasti muutkin isot tallit varautuvat tulevaan. Renaultin valmistautuminen turbo-hybridiaikakauteen ei onnistunut ollenkaan ja vieläkin Renaultit ovat kaikkein epäluotettavin voimayksikkö. Hondakin on pystynyt tekemään ison loikan parempaan, vaikka sen turbo-hybridiaikakauden alku oli suorastaan katastrofaalinen jopa Renaultiin verrattuna.
Ricciardo on kovaa vauhtia hautaamassa uraansa Formula 1:n kärkitalleissa. Tätä menoa Ricciardon kestohymy voi hyytyä, jos käännettä parempaan ei tule.