Juhlakaudesta juhlan arvoinen

Usko tuotantoon on hiipunut vuosi vuodelta, vaikka Big Brotheria on uskollisesti katsonut vuosi toisensa jälkeen. Olisiko juhlakausi kymmenennen Big Brotherin jotenkin erilainen? Toivoahan aina voi.

Mietin tätä kolumnia pohtiessani, että joko olisi se perinteinen kauden ennakon valitusvirren aika, kun kuitenkin tietää, että tuotanto sössii tapansa mukaan. Tämä kertoo uskostani Suomen BB:n tuotantoon, joka siis ei ole kovin korkealla tasolla. Tästä tuotanto saa syyttää vain itseään vai olenko sittenkin liian kriittinen?

Ei viitsisi kirjoittaa samoja narinoita vuosi toisensa jälkeen, koska ne alkavat vaikuttaa kopioinnilta edellisten vuosien vastaavista kolumneista. Valitettava tosiasia on, ettei tuotanto ole kovinkaan usein yllättänyt positiivisesti. Olisiko täksi vuodeksi jotain tehty paremmin, kun kuitenkin on kyse juhlakaudesta, Suomen kymmenennestä Big Brotherista.

Ainakin palkintosummaa on nostettu, mutta kovin paljon mitään konkreettista on tuotu esiin tässä vaiheessa, kun uuteen kauteen on aikaa vajaa viikko. Toisaalta, voihan se olla hyvä, että alkuhehkutuksissa on säästelty ja kesällä on todella paiskittu hommia, jotta syksyllä näyttäisi hyvältä. Kovin laihoiksi ne alkuhehkutukset ovatkin yleensä jääneet.

Kauden odotukseen on tänä vuonna panostettu netin puolella julkaisemalla 24/7-ennakkotilaajille vanhoja videoita edelliskausien Kickoffeista ja Finaaleista. Viittaavatko nämä viimeiseen kauteen vai onko vain kymmenvuotishehkutusta? Talon puolella ilmeisesti vanha sauna on purettu BB-talon pihalta, mikäli pääohjaaja Kim Sainion videoblogiin on uskominen. Onko taloon tänä vuonna panostettu muutenkin kuin uusimalla seinien tapetit ja maalaukset?

Kaikista tärkein elementti uutta kautta ajatellen ovat kuitenkin asukkaat, joita katsellaan ensi sunnuntaista alkaen 12 viikkoa. Heidän kauttaan pitkälti määritellään onko kausi onnistunut vai ei. Toki esimerkiksi tehtävät ovat myös ratkaisevassa asemassa, koska huonoilla tehtävillä hyvätkään asukkaat eivät kunnolla pääse esille.

Mihin myös olisi puututtava, olisi tylsyys. Eihän asukkaille voi määrätä tehtäviä jatkuvasti, vaan tuotannon olisi luotettava asukkaiden omaan aktiivisuuteen ja heille olisi annettava ns. omaa aikaa. Tästä syystä älytön leikki- ja pelikielto olisi purettava. Asukkaiden olisi saatava tehdä omaa viihdyttävää toimintaa, eikä tuotannon pitäisi rajoittaa sitä liikaa. Katsojille tätä kuitenkin tehdään, eikä kukaan halua katsella sohvalla makoilevaa porukkaa silloin, kun mitään tehtävää ei ole käynnissä.

Keväällä luvattiin tuottaja Mikko Räisäsen suulla, että Big Brotherin osalta palataan "back to basics", mikä kuulostaa hyvältä, mutta on tällä hetkellä vain kiva fraasi. Tarvitaan siis näyttöjä ja niitä on hyvä antaa ensi sunnuntaista lähtien. Yksi perusasioihin palaaminen olisi käsikirjoitetun ja "koppiohjauksen" rajoittaminen. Käsikirjoitus ohjaa menoa liian vahvasti ja pitäisi elää enemmän tilanteen mukaan. Tästä yleensä seuraa se, että jos asukkaat eivät toimikaan käsikirjoituksen mukaan, täytyy päiväkirjahuoneesta ohjeistaa asukkaita, mitä tapahtuu ihan liikaa.

Yritin saada tähän kolumniin jotain erilaista aikaisempiin vuosiin, mutta aika märinäksihän se meni loppua kohden. Toivotaan, että kauden alettua voidaan kirjoittaa jotain muutakin kuin että tuotanto mokasi ja tuonkin olisi voinut tehdä paremmin. Kymmenen vuotta Big Brotheria Suomessa on sen verran pitkä rupeama, että sille toivoisi arvoisensa kauden. Varsinkin, jos tämä jää viimeiseksi BB:ksi.

Toivossa on hyvä elää, sanoi se lapamatokin.

Fanisivut.net

Fanisivut.net on vuonna 2007 perustettu fanisivusto, joka seuraa Suomen Big Brotheria. Uutisoimme ja kommentoimme Big Brotherin tapahtumia niin kausien aikana kuin niiden välissä. Sivustoltamme löytyy myös tiedot BB-talon asukkaista, häädöistä, nimeämisistä ja BB-ohjelmista. Taustoitamme myös Suomen Big Brotherin historiaa ja muuta taustaa.