Kommentti: Paluu edelleen hämärän peitossa

Mennyt syyskausi ja alkava talvi ollaan menty ilman Suomen Big Brotheria. Sama jatkuu myös vuoden vaihteen jälkeen, sillä Nelosen ja MTV:n kevätohjemistoissa ei Big Brotheria näy.

Mitään yllättävää Big Brotherin tauon jatkumisessa ei tilanteen seuraajalle ole. Mikäli keväällä oltaisiin järjestetty BB:tä, olisi asukashaun pitänyt olla jo käynnissä. Kevätohjelmistojen julkistaminen suurimmilla kanavilla oli vain tälle piste, kun niissä ei edes vihjaistu Big Brotherin paluusta vaikkapa julkkiskauden merkeissä.

Viime keväänä, kun Big Brotherin tauosta ilmoitettiin, EndemolShine Finlandilta kiirehdittiin kertomaan, ettei Big Brother suinkaan lopu, vaan se palaa myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana uudistuneena. Mitä tämä sitten tarkoittaa? Ainakin sitä, että vuonna 2022 BB:tä uudistettiin pelaamisen suuntaan, mutta mielestäni katsojat tekivät tuotannolle varsin selväksi, etteivät he pitäneet pelikaudesta. Katsojat kaikkosivat, kun he äänestivät kaukosäätimillään.

Mielestäni ainoa järkevä "uudistus" olisi palata vanhaan Big Brotheriin ilman mitään pelailuja tavisasukkailla. Vuonna 2019 nähtiin varsin onnistunut toteutus edellisen tauon jälkeen, jota voisi pitää mittatikkuna, kun ohjelman jatkoa mietitään. Pahoin pelkään, että Big Brotherissa saatetaan mennä samaan suuntaan kuin monissa muilla reality-tuotannoissa, joissa nähdään vain julkkiksia. Julkkis-Big Brotherit ovat ihan kivoja silloin tällöin, mutta ei ne taviskausia voita.

Julkkiskausien nostaminen Big Brotherin päätuotteeksi voisi olla tuotantoyhtiön uudistusidea ja siirtää se syksyn paraatipaikalle, kuten tehtiin vuodeksi 2013. Minun mielestäni aitous julkkiskaudella ei tunnu samalta kuin tavisten kanssa ja kaudet ovat normikausia lyhyempiä. Pelkillä nimillä voidaan markkinoida tiettyyn pisteeseen saakka, mutta pitäisi muistaa panostaa myös sisältöön, eli tehtäviin ja muihin aktiviteetteihin. Tämä ei ole ollut Suomi-tuotannon vahvuuksia.

Korostan, että tämä on puhtaasti minun spekulaatiotani, eikä mitään uutta ole kerrottu Big Brotherin tulevaisuudesta sitten viime kevään. Julkkiskaudella on etunsa tuotannon ja kanavan puolelta esimerkiksi asukkaiden tunnettuuden ja asukashakuprosessin keveyden muodossa, mutta näin katsojana en pidä mielekkäänä, että Julkkis-BB:stä tehtäisiin se pääkausi. Muutaman viikon spin-offina taviskauden buustaajana se vielä menisi.

Mainittakoon vielä tähän loppuun havainto Big Brotherin verkkonäkyvyydestä. Syksyn aikana Big Brotherin verkkosivusto bigbrother.fi katosi verkosta ja bigbrother.fi-sivustolta uudelleenohjataan Ruudun Big Brother -sivuille. Toki tästäkään ei välttämättä voi tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä, sillä nämä voivat olla puhtaasti ylläpidollisia toimenpiteitä, kun vanhentunutta tietoa sisältänyt sivusto pistetään piiloon. Sivustoa, kun ei voi pitää minään BB-arkistona, sillä siellä näkyi BB-uutisia vain viimeisen parin kuukauden takaa.

Samaan hengenvetoon on myös todettava, että MTV poisti vanhat Big Brother sivustonsa Sub.fi:stä tämän vuoden aikana ja vanhat BB-sivut ohjautuvat nyt Katsomoon. Vielä jokin aika sitten pystyi palaamaan Suomen Big Brotherin historiaan varsin kattavasti Subin BB-sivuilla 2005-2014, mutta enää tuo ei ole mahdollista. Osan sivujen sisällöstä toki saa kikkailtua näkyviin Internet Archiven kautta, mutta tuolla ei luultavasti ihan jokainen sivu ole arkistoituna.

Nyt joudumme vain odottamaan, mikä on Big Brotherin tulevaisuus. Taviskauden osalta jopa kesä näyttää tiukalta, jonne asukashaun pitäisi alkaa jo hyvin pian, mutta julkkiskaudelle on vielä jonkinlaiset mahdollisuudet, jota varten tiedotus voidaan tehdä varsin myöhään. Kuitenkin, vasta syksy 2024 alkaa näyttää seuraavalta realistiselta mahdollisuudelta, jos ei heti vuoden vaihteen jälkeen ala kuulua mitään ainakaan taviskauden suhteen.

Fanisivut.net

Fanisivut.net on vuonna 2007 perustettu fanisivusto, joka seuraa Suomen Big Brotheria. Uutisoimme ja kommentoimme Big Brotherin tapahtumia niin kausien aikana kuin niiden välissä. Sivustoltamme löytyy myös tiedot BB-talon asukkaista, häädöistä, nimeämisistä ja BB-ohjelmista. Taustoitamme myös Suomen Big Brotherin historiaa ja muuta taustaa.