Mitä tarjolla BB-puutostilaan syksyksi 2023? - Poimintoja tarjonnasta Suomen kanavilta

BB-talon käytävillä on hiljaista tänä syksynä. Kuva on vuoden 2020 BB-talosta. Kuva: © Jukka Alasaari / Nelonen Media.

Suomessa ei nähdä Big Brotheria syksyllä 2023, jonka aukkoa täyttävät monet muut ohjelmat. Tarkastelemme tässä jutussa Suomen tosi-tv-tarjontaa suurimmilla suomalaisilla tv-kanavilla ja suoratoistopalveluissa.

Kun Nelonen Media ilmoitti viime keväänä Big Brotherin tauolle jäämisestä, halusi se monipuolistaa ohjelmistoaan. Big Brother vei monta ohjelmapaikkaa viikossa ja kieltämättä etenkin Neloselle on tuotu useita mielenkiintoisia ohjelmauutuuksia. Voisi jopa sanoa, että Suomen tv-kanavista mielenkiintoisimmat uutuudet.

Nelosella suurimmat satsaukset

Syksyn kovin uutuus on Amazing Racesta tehtävä kotimainen versio, joka starttaa Nelosella ja Ruudussa 30. syyskuuta. Ohjelman kuvaukset alkoivat heinäkuussa ja päättyivät elo-syyskuun vaihteessa. Amazing Racen formaatti on suomalaisille tuttu, sillä ohjelman yhdysvaltalaista versiota on nähty vuosikausia MTV3:lla, mutta nyt siitä tehdään Nelosella ensimmäistä kertaa Suomi-versio. Suomen Amazing Racea juontaa Heikki Paasonen ja kilpailuun osallistuu 12 kahden hengen julkkisparia, jotka kilpailevat 30 000 euron voittopotista. 

Osallistujakaartiin on julkkiksia laidasta laitaan, kuten erimerkiksi rallista tutut Marcus Grönholm ja Timo Rautiainen sekä kansanedustaja Anna-Kaisa Pekonen ja europarlamentaarikko Silvia Modig. Kilpailu käynnistyi Helsingistä ja tuotantokauden aikana matkustetaan Amazing Race -tyyliin eri puolilla maailmaa suorittaen annettuja tehtäviä. Jokaisen etapin maalissa viimeiseksi perille saapunut pari on vaarassa pudota ja Amazing Racen voittaa viimeisen etapin voittajapari.

Toinen suuri ohjelmauutuus Nelosella ja Ruudussa on 7. syyskuuta alkava Petolliset, joka on täysin uusi ohjelmaformaatti Suomessa. Petollisissa joukko julkkiksia tavoittelee hopeaharkkoja tehtäviä suorittaen. Vanajanlinnassa kuvattu Petolliset on Nelosen mukaan psykologinen kamppailu petollisten ja uskollisten välillä. Kilpailijat selvittävät murhamysteeriä, koska petolliset yrittävät murhata uskollisia ja tätä varten kilpailijat joutuvat juonittelemaan ja jopa valehtelemaan toisilleen. Petollisia juontaa Christoffer Strandberg ja kilpailijoina ovat mm. korkeushyppääjä Jade Nyström, toimittaja Raija Pelli ja Julkkis BB:stä 2021 tutut juontaja Janne Porkka.

Vanhoista tutuista tosi-tv-suosikeista Nelosella jatkuu esimerkiksi Selviytyjät Suomi, josta kahdeksas tuotantokausi alkoi jo elokuun lopussa. Uuden kauden kunniaksi ohjelma saa uuden juontajan toimittaja Riku Rantalasta. Syksyllä nähtävä kausi Suomen Selviytyjistä on Nelosen mukaan kaikkien aikojen pisin, 37 päivää. Selviytyjien uudella kaudella on mukana jälleen julkkiksia ja uusien haasteiden edessä nähdään mm. juontaja Gogi Mavromichalis, näyttelijä Ismo Apell, Diili-voittaja 2022 Clarissa Hedman, Julkkis-BB 2021 -asukas ja somevaikuttaja Pinja Sanaksenaho sekä maastohiihtäjä Riitta-Liisa Roponen.

MTV luottaa vanhoihin suosikkeihin

Suurista tv-toimijoista MTV on pitänyt matalampaa profiilia syksyn ohjelmistoa, jota voisi luonnehtia varsin konservatiiviksi. Isoja uusia avauksia ei ohjelmistossa ole, lähinnä perinteistä sarjaohjelmaa, realityä ja gameshow'ta. Tuttuun tapaan MTV:n syksyä rytmittävät MTV3:lla nähtävät Tanssii tähtien kanssa ja Maajussille morsian sekä uutuusvisailu Tietäjät tietää. Huomattavaa on myös kohtuullisen runsas dokumenttitarjonta alkaneena syksynä.

Tosi-tv-ohjelmista ehkä mielenkiintoisin on Myyrä, joka jatkuu uusin neljännen kauden jaksoin MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa. Jälleen kerran Myyrää lähtevät jahtaamaan julkkikset, jotka suoritettavien tehtävien perusteella yrittävät päätellä, kuka on Myyrä. Jokaisen jakson päätteeksi ohjelmasta putoaa testin perusteella eniten pihalla Myyrän henkilöllisyydestä oleva kilpailija. Myyrän voittaja kuittaa palkinnoksi kilpailun aikana kerätyn rahapotin.

Syksyllä nähdään myös sisarohjelma Myyrä: Johtolangat, jossa analysoidaan uusinta Myyrän jaksoa MTV Katsomossa. Sekä Myyrää että sen sisarohjelmaa juontaa Roope Salminen.

Ulkomaisista realityistä MTV:n syksyssä nähdään mm. Katsomossa nähtävä Love Island USA ja MTV3:lla Suurmestari UK.

Discovery vie tähdet viidakkoon

Vuosia sitten Subilla nähty Viidakon tähtöset palaa ruutuun uudistettuna nimellä Viidakon tähdet TV5:lle ja Discovery+:aan. Syyskuun 4. päivä alkanut Viidakon tähdet vie jälleen julkkiksia viidakkoon kilpailemaan erilaisissa haasteissa. Viidakon tähdet juontaa Shirly Karvinen ja kilpailijoina nähdään mm. Suomen Big Brotheristakin tutut Joni Hesselgren (BB 2014), Amanda Harkimo (BB 2011), Kelly Kalonji (JBB 2021) ja Iida Ketola (BB 2009).

Rankkojen tosi-tv-kilpailujen ystäville Discovery tarjoaa TV5:lla ja Discovery+:lla Ultimate Escape Suomen uuden kauden 4. lokakuuta alkaen, jonka kerrotaan olevan Discoveryn tiedotteen mukaan Suomen rankin seikkailureality. Ohjelmassa laskuvarjojääkärin koulutuksen saanut Jukka Hildén etsii konttiin salaiseen paikkaan piilotettua vierailevaa tähteä. Tehtävä onnistuu, jos Hildén onnistuu löytämään tähden tämän kontista antamien ohjeiden mukaisesti.

Yleltä viihdyttäviä suosikkeja

Vanhoihin tuttuihin suosikkeihin MTV:n tapaan luottaa myös Yle. Kestosuosikki Sohvaperunat ruotii syksyn aikana jälleen viikon tv-ohjelmat sohvaraatiensa kanssa. Sohvaperunoista nähdään jo 16. tuotantokausi ja tällä kertaa mukana on kolme täysin uutta kokoonpanoa 19 aiemmilta kausilta tuttujen kokoonpanojen lisäksi. Ohjelma nähdään tutulla paikalla perjantaisin kello 21.00 TV2:ssa ja Yle Areenassa siten, että 8. syyskuuta nähdään edellisen kauden kooste ja täysin uudet jaksot alkavat 15. syyskuuta.

Suuria tunteita sisältävät Elämäni biisi alkoi uusin jaksoin TV1:ssä ja Yle Areenassa jo elokuun puolella, mutta koko syksyksi on luvassa 11 uutta jaksoa ja kausi huipentuu vuodenvaihteessa nähtäviin erikoisjaksoihin. Katja Ståhlin juontamassa Elämäni biisissä esiintyvät tällä kaudella mm. Diandra ja uutena artistina joukkoon liittyy Ilta. Oman elämänsä biisin ohjelmassa tulevat paljastamaan mm. Seppo Hovi, Nooralotta Neziri ja Paavo Väyrynen.

Seurantarealityjen katsojille Ylen syksy tarjoaa uutuuden Urheilulukio, jossa seurataan neljän lukiolaisen elämää ja kuinka he pystyvät yhdistämään urheilun ja opiskelun. Urheilulukiossa seurataan karting-kuljettaja Aadaa, uimari Davinia, jalkapalloilija Eeroa ja jääkiekkoilija Nellietä. Ohjelma alkoi TV2:ssa ja Yle Areenassa jo elokuussa.

Artikkeliin on listattu vain muutamia poimintoja isompien suomalaisten toimijoiden sisällöistä.

Lähteet: Nelonen Median, MTV:n, Discoveryn ja Ylen tiedotteet.

Fanisivut.net

Fanisivut.net on vuonna 2007 perustettu fanisivusto, joka seuraa Suomen Big Brotheria. Uutisoimme ja kommentoimme Big Brotherin tapahtumia niin kausien aikana kuin niiden välissä. Sivustoltamme löytyy myös tiedot BB-talon asukkaista, häädöistä, nimeämisistä ja BB-ohjelmista. Taustoitamme myös Suomen Big Brotherin historiaa ja muuta taustaa.