Silly season alkoi jo toukokuussa - Bottas ja Alonso sopimussopan pyörteissä

Nähdäänko numero 77 Mercedeksessä myös ensi vuonna? Kuva: © 2019 Artes Max / Flickr.com.
Nähdäänko numero 77 Mercedeksessä myös ensi vuonna? Kuva: © 2019 Artes Max / Flickr.com.

Korona on muokannut urheiluaikatauluja isolla kädellä. Sen se teki myös Formula 1:n silly seasonille, eli lajin sopimusspekulaatioille ja -uutisille. Spekulaatiokausi aikaistui reilusti normaalista.

Yleensä silly season koetaan kesähelteillä, Formula 1:n kesälomaan elokuuhun kiihtyen. Koska F1 ei ole tällä hetkellä käynnissä, jää spekulaatioille ja kaikenlaiselle sensaatiouutisoinnille enemmän tilaa. Myös se on erilaista tämän silly seasonissa on se, että tänä keväänä ollaan saatu todellisia sopimusuutisia ja vieläpä kärkitalleja koskien.

Tänä vuonna sopimuspakka alkoi purkautua toukokuun puolivälissä, kun Ferrari ilmoitti, että heidän yhteistyönsä Sebastian Vettelin kanssa päättyy tähän kauteen. Ei mennyt kauaa, kun McLaren ilmoitti palkkaavansa Daniel Ricciardon talliinsa ja melkein heti perään Ferrari ilmoitti Carlos Sainz Jr:n siirrosta McLarenilta Ferrarille. Nämä jo ennakkoon huhutut kuljettajasiirrot pitivät tällä kertaa paikkansa erittäin hyvin. Sopimukset ovat monivuotisia ja ne astuvat voimaan vuodesta 2021 alkaen.

Iso pyörä pyörähti kuljettajasiirroissa tänä vuonna. Tuolileikki ei kuitenkaan ole ohi, sillä ratkaisematta ovat mm. Mercedeksen molemmat paikat ensi vuodelle, kuten myös Renaultin toinen paikka. Lewis Hamilton kaikkein vahvimmilla saada jatkosopimus Mercedekselle, mutta hänenkin kuvioitaan mutkistaa Vettelin tilanne. Nelinkertaisella maailmanmestarilla on varmasti kiinnostusta Mercedes-paikasta ja hän on tehnyt tiedusteluja Toto Wolffin suuntaan ainakin Motorsport.comin mukaan.

Bottaksen paikka uhattuna

Mestareiden takana käydään myös kovaa taistelua tallipaikoista. Suomalaisittain tietenkin kiinnostaa Valtteri Bottaksen kohtalo, jonka jatko Mercedeksellä ei ole kirkossa kuulutettu. Hänen paikalleen on tunkua, jos oletetaan, että Hamilton jatkaa ilman muuta. Vettel ja George Russell ovat Bottaksen ohella kiinnostuneet hallitsevan maailmanmestaritallin toisen auton istuimesta.

Pitäisin ihmeellisenä, jos Russell syrjäyttäisi Bottaksen, koska Russellilla ei ole mielestäni vielä kunnon näyttöjä F1:stä - niin Mercedes-suojatti kuin hän onkaan. Viime kauden Williams ei ole mikään mittari ja tämän kauden ajamattomuus ei mielestäni sada ainakaan Russellin laariin.

Vettel onkin sitten vakavampi uhka Bottaksen Mercedes-jatkolle. Ilmeisesti varautuminen eri vaihtoehtoihin on Bottaksen leirissä aloitettu, sillä huhujen mukaan suomalaiskuljettaja on tehnyt tiedusteluja ainakin Renaultin ja Red Bullin suuntaan. Tämä kuulostaa järkevältä, vaikka todennäköisesti kanavat pidetään auki myös Mercedekselle. Uskoisin Mercedes-sopimuksen olevan yhä Bottakselle ykkösvaihtoehto. Ainakaan julkisuudessa ei ole annettu muunlaista signaalia, ellei sitten Mercedes ole kulisseissa jo Bottakselle kertonut, että kannattaa etsiä jo uutta työnantajaa.

Bottaksen sopimuskuvioihin vaikuttaa muiden kuljettajien sopimustilanteiden lisäksi myös autotehtaiden kiinnostus Formula 1:ä kohtaan. Korona on pistänyt talouden koville kaikkialla ja varmasti tehdastallit ehkä Ferraria lukuun ottamatta miettivät tulevaisuuttaan Formula 1:ssä. Viime aikoina on väläytelty, että Renault ja jopa Mercedes ovat jättämässä lajin taloudellisten haasteiden vuoksi.

Vakavimmin liipasimella on ilmeisesti Renault, joka on sitoutumassa kahden miljardin euron säästöihin ja rönsyjen, kuten esimerkiksi autourheilun karsiminen saattaisi olla vuorossa ensimmäisten joukossa, kun säästöjä haetaan. Kuljettajan sitoutumisessa Renaultiin on riski, että talli voi lähteä alta hyvinkin nopeasti. Koko tallin lopettaminen olisi todellinen kauhuskenaario. Lievemmässä tapauksessa Renault voisi myydä tallin, mutta löytyykö näinä aikoina kiinnostuneita ja maksukykyisiä ostajia?

Talouskurimusta helpottaa ensi kaudella astuvat kulukatto, joka kiristyy asteittain vuoteen 2025 mennessä. Vast'ikään saatu sopu kulukatosta voi estää tallien kaatumisen tai vetäytymisen Formula 1:stä. Ensi vuonna 145 miljoonan dollarin kulukatolla toivotaan olevan paitsi taloutta tervehdyttävä vaikutus niin myös sen uskotaan tasoittavan kilpailua radalla.

Alonso tulee takaisin F1:iin?

Fernando Alonso ajoi F1:ssä viimeksi McLarenilla vuosina 2015-2018. Kuva: © 2015 David Sheales / Flickr.com.
Fernando Alonso ajoi F1:ssä viimeksi McLarenilla vuosina 2015-2018. Kuva: © 2015 David Sheales / Flickr.com.

Pikantin säväyksen tämänhetkiseen F1:n kuljettajasoppaan tuo vielä Fernando Alonso, joka on noussut vahvasti huhuissa esiin. Ulkomaiset F1-mediat kertovat jo "varmana" tietona, että Alonso olisi allekirjoittanut esisopimuksen Renaultin kanssa ajamisesta vuonna 2021. Tämä voi olla totta ja kuulostaisi sikäli järkeenkäyvältä, että esisopimuksesta päästäisiin todennäköisesti helpommin irti kuin lopullisesta sopimuksesta, jos Renault esimerkiksi päättää vetää ns. töpselin seinästä F1-toiminnalta.

Ainakin kova yritys vuosien 2005 ja 2006 maailmanmestarilla on palata Formula 1:iin kohta kahden vuoden tauon jälkeen. Miten se sitten sopii kuvioon, että Alonso on mielestäni kertonut, että hän palaa sarjaan ainoastaan, jos hänellä on käytössään voittaja-auto? Tämänhetkisillä pelimerkeillä tuo ei näytä todennäköiseltä Renaultilla, ellei sitten tule yksittäistä "kasinokisaa", jossa pakka menee pahasti sekaisin.

Edessä on vaikeita päätöksiä monelta kantilta ja monella taholla. Osittain päätökset joudutaan tekemään vajavaisin tiedoin, mikä ei helpota ratkaisuja. Ratkaisevaa voi olla, milloin päästään ajamaan ja kuinka monta kisaa tänä vuonna pystytään ajamaan. Tällä hetkellä näyttää, että kausi starttaisi Itävallassa heinäkuun alussa, mutta kaikki muu tuntuu olevan vielä epäselvää.

Lähteet: Motorsport Total, F1 Insider, Motorsport.com, MTV Urheilu, Yle Urheilu.

Aiheeseen liittyvät artikkelit:

Fanisivut.net

Fanisivut.net on vuonna 2007 perustettu fanisivusto, joka seuraa näilä sivuilla Formula 1:ä. Formula 1 -fanisivut keskittyvät kisojen tuloksiin ja tilastoihin sekä blogipohdintoihin F1-maailman tapahtumista. Blogikirjoituksia julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisesti ja kisojen tulosseuranta aina kisaviikonloppuisin.