Pystytäänkö Itävallassa aloittamaan kausi?

Näin Itävallassa ajettiin vuonna 2018. Kuva: © 2018 pedrik / Flickr.com.
Näin Itävallassa ajettiin vuonna 2018. Kuva: © 2018 pedrik / Flickr.com.

Formula 1:ssä eletään samassa epävarmuudessa kuin muuallakin maailmassa koronan suhteen. Pientä valoa pimeyteen ollaan saatu, kun Itävallassa olisi mahdollisuus käynnistää F1-kausi heinäkuussa.

Kevään aikana Formula 1:ssä peruttu tai siirretty kaikki kisat kesäkuun loppuun saakka. Viimeksi tänään (27.4.2020) ilmoitettiin, että Ranskan GP on peruttu ja Ranskassa ajetaan Formula 1:llä aikaisintaan ensi vuonna. Tätä ennen perutuiksi ovat tulleet Australia ja Monaco ja ainakin toistaiseksi siirretyiksi ovat ilmoitettu Bahrainin, Vietnamin, Kiinan, Hollannin, Espanjan, Azerbaidzhanin ja Kanadan osakilpailut. Se on sitten toinen tarina, mitkä siirretyistä kisoista pystytään ajamaan vielä tämän vuoden aikana.

Yhteiskuntia ollaan avaamassa ainakin Keski-Euroopassa mm. koulujen ja kauppojen osalta, mutta kokoontumisrajoituksia ja yleisötapahtumien kieltoja on päällä todennäköisesti vielä pitkään. Itävallassa ollaan kuitenkin jo niin pitkällä, että siellä ollaan suunnittelemassa jo Formula 1 -kauden avausta heinäkuun alussa. Tarkoitus olisi, että Itävallan GP ajettaisiin aikataulun mukaisesti 5. heinäkuuta ja uusi kisa samalla radalla heti viikkoa myöhemmin. Tämä on sekä kisajärjestäjien sekä F1-organisaation virallinen tavoite, joka julkistettiin tänään.

Toinen rata, joka on ilmoittanut valmiudestaan olla mukana kauden alkumetreillä on Iso-Britannian Silverstone. Silverstone olisi valmis isännöimään kauden toista kisakokonaisuutta heinä-elokuun vaihteessa samalla konseptilla kuin Itävallassa, eli kaksi kisaviikonloppua putkeen. Molemmissa maissa kisat käytäisiin luonnollisesti ilman yleisöä ja paikalla olisivat vain toiminnan kannalta välttämättömimmät henkilöt.

Kauden läpiviennissä haasteita - Jalkapallo näyttää suuntaa

Formula 1:n tänään julkistaman suunnitelman mukaan heinäkuusta syyskuuhun olisi tarkoitus ajaa kisoja Euroopassa ja syksyllä Euraasiassa, Aasiassa ja Amerikan mantereilla. Suunnitelmien mukaan kausi päättyisi Bahrainiin ja Abu Dhabiin. Formula 1:n toimitusjohtaja Chase Carey oli tänään julkaistussa tiedotteessa toiveikas, että tänä vuonna pystyttäisiin ajamaan 15-18 kisaa. Uutta kisaohjelmaa ei ole vielä julkistettu, mutta se yritetään saada kasaan mahdollisimman pian.

Uutinen on ilman muuta positiivinen ja harkinnan arvoinen, mutta kysymysmerkkejä silti riittää. Matkustusrajoitukset ovat yhä voimassa, joka aiheuttaa vaikeuksia kansainvälisissä urheilusarjoissa. Maiden välillä siirtyessä pitäisi noudattaa kahden viikon karanteeneja, jotka aiheuttaisivat F1:lle taukoja, vaikka peräkkäin samassa paikassa ajettavat kisat helpottaisivat tätä hieman. On väläytelty, että F1-sarja liikkuisi yksityiskoneilla ja väliajat, kun ei ajeta, henkilökunta viettäisi ajat tiukasti karanteenissa hotelleissa.

Pandemiatilanteen kehitys tietenkin vaikuttaa myös Formula 1:iin. Tilanne alkaa olla Euroopassa monessa maassa nyt hallinnassa, mutta mikä tilanne on kesällä? Pysyykö tilanne hallinnassa, kun toimintoja avataan ja tuleeko koronan toinen aalto? Kaikista varotoimenpiteistä huolimatta koronatartunta voi iskeä talleihin, kisaorganisaatioihin tai televisiointiväkeen vaikka väkeä tullee olemaan varikoilla aikaisempaa vähemmän. Yksikin tartunta voi pistää koko toiminnan jäihin viikoiksi ja muutenkin tilanteen pahentuessa viranomaiset voivat puhaltaa pelin poikki.

Kun koronasta ei tiedetä tarpeeksi, on ilmassa enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Myös muissa urheilusarjoissa, lähinnä eurooppalaisissa jalkapallosarjoissa, pohditaan kausien loppuun saattamista kesällä. Jos Bundesliigaa pystytään aloittamaan Saksassa toukokuussa ja Valioliigaa Brittein saarilla kesäkuussa, ne tarjoavat paljon käytännön tietoa ja kokemuksia eri urheilusarjoille, miten näissä poikkeusoloissa pystytään toimimaan.

Jalkapallosarjat antavat jonkinlaista osviittaa, millaiselta urheilupuoli näyttää ja vaikuttaako pelien ja harjoitusten aloittaminen koronatapausten ilmenemiseen joukkueiden sisällä tai heidän lähipiirissään. Maiden sisäisissä sarjoissa toki matkustelu on paljon vähäisempää kuin kansainvälisissä sarjoissa, eikä maiden rajoja tarvitse ylittää. Joissakin sarjoissa käytettäneen erityisjärjestelyjä eristäytymisessä harjoituskeskuksiiin ja pelien pelaaminen vain muutamilla valituilla areenoilla.

Aika näyttää, päästäänkö Itävallassa ajamaan heinäkuussa ja millainen on jatko siitä eteenpäin. Ainakin Formula 1:llä on kova tahtotila saada kausi käyntiin. On riski, että muutaman kisan jälkeen saattaa odottaa pidempikin tauko, mutta varmasti F1-väelle ja -faneille olisi henkisesti erittäin iso asia, jos edes muutama kisa päästäisiin ajamaan. Sitä kuuluisaa kristallipalloa kun kellään ei ole, niin ehkä ei ole edes järkevää ennustaa kovin pitkälle eteenpäin.

Tulevaisuuden epävarmuudesta johtuen F1:n toiveet 15-18 kisasta kuulostaa todella kovalta, jos kisat pitäisi ajaa tämän vuoden puolella. Jo normaalitahdilla se tarkottaisi parin kisan putkia, joiden välissä olisi viikon tauko, jotta esim. 16 kisaa saataisiin ajettua viidessä kuukaudessa. Tällöin omien laskelmieni mukaan kauden päätös olisi 6. joulukuuta. Ottaen huomioon matkustusrajoitteet ja mahdollinen pandemian paheneminen, vaikuttaa tuollainen ohjelma ylioptimistiselta. Kun vielä mietitään, miten pahiten pandemiasta kärsineet Italia ja Espanja alkavat toipua kriisistä, vaikuttaa tilanne yhä lievästi sanoen haastavalta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit:

Fanisivut.net

Fanisivut.net on vuonna 2007 perustettu fanisivusto, joka seuraa näilä sivuilla Formula 1:ä. Formula 1 -fanisivut keskittyvät kisojen tuloksiin ja tilastoihin sekä blogipohdintoihin F1-maailman tapahtumista. Blogikirjoituksia julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisesti ja kisojen tulosseuranta aina kisaviikonloppuisin.