Perinteinen Williams ahdingossa – Tulevaisuus uhattuna ilman kulukattoa?

Formula 1:n perinteisiin talleihin kuuluva Williams on surkeassa tilanteessa tällä hetkellä. Kokemattomia kuljettajia ajattava brittitalli on F1-sarjan pahnanpohjimmaisena, eikä nopeaa muutosta ylöspäin ole näkyvissä.

Taloudellisesti ahtaalla oleva Williams ajattaa tällä hetkellä toista kautta ajavaa Lance Strollia ja tulokaskuljettaja Sergei Sirotkinia. Kumpaakin yhdistää se, että heillä on vahva taloudellinen tuki takanaan. Strollin rahat tulevat hänen miljonääri-isältään ja Sirotkinin taustalla ovat venäläiset oligarkit.

Alkoholibrändi Martini on Williamsin pääsponsori, joka on ilmoittautunut vetäytyvänsä tallin tukemisesta tämän kauden jälkeen. Ongelmat taloudessa eivät siis ole ainakaan helpottumassa. Siispä huoli Williamsin tulevaisuudesta, menestyksestä nyt puhumattakaan, on aiheellinen. Jo tällä hetkellä Williamsit ovat pudonneet tuloslistojen hännille ja vielä jokin aika sitten kriisitalliksi laskettu Sauber on ainakin suorituskyvyllisesti mennyt mennyt ohitse, kiitos uusien sijoittajien.

Perinteisesti Formula 1:ssä tallien talous määrää pitkälti, millaista menestystä se saa. Usein kuitenkin heikommin menestyvillä talleilla on riveissään kuljettajia, jotka saavat tallin näyttämään todellisuutta paremmalta ja sellainen tilanne ei Williamsilla ole. Etenkään Strollin suoritukset eivät vakuuta ollenkaan, mies oli hukassa Monacossa, eikä Kanadassa näytä yhtään paremmalta. Sirotkinin tilanne on hieman parempi ja Monacossa hän olisi mahdollisesti päässyt ilman tallin hölmöilyjä jopa kohtalaiseen tulokseen.

Monacon heikon tuloksen Williamsilta joten kuten ymmärtää, sillä talli ei ole pitkään aikaan pärjännyt keskinopeudeltaan hitailla ja paljon downforcea vaativilla radoilla. Kanadan tyyppisillä voimaradoilla Williams on yleensä päässyt vähintään kohtalaiseen tulokseen, mutta ainakaan perjantain perusteella brittitalli saa tehdä tosissaan töitä, että välttää kaksi viimeistä lähtöruutua ilman muiden lähtöruuturangaistuksia. Lisäksi molemmat kuljettajat tekivät tuttavuutta betoniaitojen tai rengasvallien kanssa, eivätkä ne helpottaneet harjoitusohjelman läpivientiä.

Kaikesta räpellyksestä huolimatta Williams hehkuttaa kuljettajiaan ja ainakin rivien välistä on tulkittavissa, että Strollille oltaisiin tarjoamassa jatkosopimusta. Tokikaan Williamsin rämpimistä ei voi kokonaan pistää kuljettajien piikkiin huonon auton vuoksi, mutta kokemattomat kuljettajat eivät auta auton kehitystyössä. Williams tarvitsisi kokeneen kuljettajan kisakuskiksi, vaikkapa auton pataluhaksi haukkuneen Robert Kubican, mutta ymmärtääkseni raha ratkaisi toisen kuljettajan paikan Sirotkinin eduksi.

Lyhyellä tähtäimellä toiveissa on, että Williams saisi ensi kaudeksi rahakkaan sponsorin Martinin tilalle, joka paitsi takaisi toimintaa niin parantaisi myös menestyksen edellytyksiä. Ehkä myös tällöin ei kuljettajan taustajoukkojen lompakon paksuus vaikuttaisi kuljettajavalintoihin.

Pidemmällä tähtäimellä Williamsin odotukset kohdistuvat vuoden 2021 sääntömuutoksiin, jossa tuotaisiin mukaan halvemmat moottorit ja ennen kaikkea kulukatto. Kulukatolla saataisiin mahdollisesti kavennettua tallien välisiä eroja, mutta kantona kaskessa on, miten kaikesta päästään sopimukseen: mikä on kulukaton taso, mitä siihen kuuluu ja niin edelleen. Tämä on yksi ikuisuusongelma Formula 1:ssä, kuten myös se, miten kulukattoa pystyttäisiin valvomaan, jos se ikinä voimaan edes saadaan.

Ilman kulukattoa sekä muita keinoja säästää kuluissa ja parantaa show'ta ovat monet pienemmät tallit vaarassa kaatua, ei pelkästään Williams. Kauden 2021 säännöistä ja rahoituksen muodostamisesta pitäisi päästä sopuun tänä tai viimeistään ensi vuonna, sillä muuten tulee liian kiire. Silloin taas suurimmat uudistukset uhkaavat vesittyä. Tosin Liberty Media on jo tähän mennessä näyttänyt osaavansa tehdä lyhyen tähtäimen muutoksia, joten ehkä F1:n omistajapuolella pystytään aiempaa paremmin hoitaa neuvottelut uudesta Concorde-sopimuksesta.

Kaikkien haluna on kuitenkin saada aikaan mielenkiintoisempi ja jännittävämpi Formula 1:n MM-sarja. Toivottavasti tässä onnistutaan ainakin nykyistä hieman paremmin.


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: