Amatöörien puuhastelua Australian GP:n perumisessa

Arkistokuvaa Albert Parkin radalta vuodelta 2013. Kuva: © 2013 Juozas Kaziukenas / Flickr.com.
Arkistokuvaa Albert Parkin radalta vuodelta 2013. Kuva: © 2013 Juozas Kaziukenas / Flickr.com.

Perjantaiaamuna Australian aikaa kuultiin odotettu uutinen, että Australian GP:n perumisesta koronaviruksen kanssa. Uutinen ei ollut yllätys, koska maailmalla on peruttu lukuisia urheilutapahtumia samasta syystä, mutta tapa, millä päätös tehtiin, oli täysin amatöörimäinen.

Alunperin Australian GP:lle näytettiin vihreää valoa muutama viikko sitten, vaikka korona jo jylläsi pitkin maailmaa, Kiinan GP oli jo peruttu ja muutama muu kisa oli uhan alla. Tilanne kärjistyi tallien saavuttua Melbourneen tällä viikolla. Koronatilanne oli yleisesti ottaen pahentunut ja keskiviikkona kerrottiin, että McLaren- ja Haas-tallien työntekijöitä oli mahdollisesti sairastunut koronaan. Työntekijät testattiin ja selvisi, että vain yksi McLarenin työntekijä oli sairastunut koronaan.

Diagnoosin selvittyä McLaren päätti vetäytyä Australian GP:stä torstaina ja samalla se asetti sairastuneen ja 14 altistunutta kahden viikon karanteeniin, jotka jäivät Melbourneen yhdessä muutamien johtohenkilökunnan jäsenen kanssa, jotka eivät olleet altistuneet. Muun henkilökunnan palattua Brittein saarille, henkilökunta ei mene tehtaalle kahteen viikkoon.

FIA ja Formula 1 sanoivat seuraavansa aktiivisesti koronatilanteen etenemistä ja esimerkiksi Liberty Median urheilujohtaja Ross Brawn totesi alkuviikosta, että, jos jokin talli ei pääse Austaliaan koronan takia, kisa joudutaan perumaan. Kuitenkin sairastuminen havaittiin vasta Melbournessa, joten asia ei kuitenkaan ollut näin yksinkertainen. McLaren vetäytyi kisasta omalla päätöksellään, eikä sen vuoksi kisaa tarvinnut perua.

Paineet kisat järjestävillä tahoilla oli kuitenkin kovat, sillä perusteet tekosyistä huolimatta kisan perumisille oli. FIA, Formula 1 tai Australian GP:n järjestäjät eivät kuitenkaan halunneet ottaa vastuuta kisan peruuttamisesta taloudellisten velvoitteiden vuoksi. Tämän lisäksi tallit eivät päässeet yksimielisyyteen, mitä kauden avauskisan suhteen pitäisi tehdä.

Sopimusten mukaan kisa pitäisi ajaa, jos löytyy vähintään 12 autoa viikonloppuun. MTV uutisoi perjantaina, että tallien pitämässä kokouksessa mielipiteet jakautuivat aluksi tasan 4-4 siten, että Haas ja Williams eivät ottaneet asiaan kantaa ja kisan perumisen puolesta olivat Ferrari, Alfa Romeo, Renault ja McLaren ja muut sitä vastaan. Lopulta tilanne alkoi laueta, kun Mercedeksen Toto Wolff sai Mersun pääkonttorilta luvan tehdä oman päätöksen, joka oli kisan pitämiselle kielteinen.

Näin äänet kääntyivät kisan perumiselle 5-3 ja kisa piti perua. Kisan olisivat halukkaita ajamaan Red Bull, AlphaTauri ja Racing Point. Perumisesta tuli kuitenkin farssi, sillä vielä muutamia tunteja ennen ensimmäisten vapaiden harjoitusten alkua ei kukaan tiennyt, ajetaanko vai ei. Kukaan ei halunnut siis ottaa vastuuta, kunnes noin kaksi tuntia ennen harjoitusten alkua tuli perumispäätös.

Tilanteen absurdiutta kuvasi se, että lähteiden mukaan Albert Parkin radan porttien ulkopuolella odotti faneja päästäkseen katsomoon ja tallien henkilökohtaa töitä tekemään. MTV:n aamun Tulosruudussa kerrottiin, että osa henkilökunnasta ehti päästä rata-alueelle ennen kuin tieto perumisesti tuli.

Ennen virallista päätöstä huhut kisan kohtalosta lentelivät laidasta laitaan. Etenkin sosiaalisessa mediassa oli kaikenlaista "tietoa" kisan perumisesta normaaliin ajamiseen ja ajamisesta tyhjille katsomoilla. Yksi huhu ilmeisesti piti paikkansa, kun esimerkiksi Twitterissä kerrottiin Alfa Romeon Kimi Räikkösen ja Ferrarin Sebastian Vettelin poistuneen lentäen Melbournesta varhain perjantaiaamuna paikallista aikaa.

Australian GP:n peruminen oli ainoa oikea ratkaisu nykyiseen erittäin vaikeaan tilanteeseen. Korona etenee yhä suuressa osassa maailmaa, eikä sen käyttäytymistä vieläkään täysin tiedetä. Nyt on hyvä ratkaisu perua kaikki ns. turha, keskittyä perusasioihin, jotta yhteiskunnat pyörivät kussakin maassa. Urheilu on kuitenkin pieni asia ihmisten terveyden ja yhteiskunnan vakauden rinnalla. Sitä ehtii "brömistelemään" myöhemminkin.

Kovin ammattimaista ja hyvää kuvaa Formula 1 ei tästä episodista saa. Ensinnäkin päätöksenteko kesti liian kauan ja vastuuta suorastaan pakoiltiin. Jonkun olisi pitänyt viheltää peli ajoissa poikki ja käyttää isointa ääntä päätöksenteossa. Nyt saatiin iso imagotappio, joka saa näyttämään F1:n ahneelta ja ihmisten terveydestä välittämättömältä tällaisena aikana, kun muut urheilusarjat tekevät pääosin päinvastaisia päätöksiä. Paha moka oli myös tuntien täysi radiohiljaisuus, jolloin ei Formula 1 tai kukaan muukaan asioista päättävä taho ei pukahtanut mitään ja huhut pääsivät valloilleen.

Alkavan kauden jatkosta ei tällä hetkellä taida tietää kukaan. Varmasti nyt on hyvä ottaa pieni aikalisä ja jättää myös Bahrain väliin ja katsoa mihin koronavirustilanne menee ja mitkä ovat WHO:n tai viranomaisten ohjeistukset jatkosta. Vahvat spekulaatiot kertovat, että Formula 1 jatkuisi vasta kesäkuun alussa Azerbaidzhanista ja kalenteri kokisi täydellisen remontin, jossa kevään kisoja siirrettäisiin kesään ja syksyyn. Muutokset tarkoittaisivat kesätauon peruuttamista ja kauden jatkumista jopa joulukuun puoleenväliin.

Jos koronavirus rauhoittuu ja tilanteet maailmalla kesään mennessä normalisoituvat, kuulostaisivat nuo huhut kalenterimuutoksista hyvältä. Aika näyttää, miten noita pystytään tekemään, edessä on vielä monta muuttujaa. Toivottavasti ainakin moni selviää vähin vaurioin koronasta ja elämä palaa mahdollisimman pian raiteilleen itse kullakin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit:

Fanisivut.net

Fanisivut.net on vuonna 2007 perustettu fanisivusto, joka seuraa näilä sivuilla Formula 1:ä. Formula 1 -fanisivut keskittyvät kisojen tuloksiin ja tilastoihin sekä blogipohdintoihin F1-maailman tapahtumista. Blogikirjoituksia julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisesti ja kisojen tulosseuranta aina kisaviikonloppuisin.