Bottaksella viimeinen mahdollisuus Mersulla, Räikkösen jäähyväiset?

Kimi Räikkösen Alfa Romeo Barcelonan talvitesteissä 2020. Kuva: © 2020 Artes Max / Flickr.com.
Kimi Räikkösen Alfa Romeo Barcelonan talvitesteissä 2020. Kuva: © 2020 Artes Max / Flickr.com.

Formula 1 -kausi käynnistyy kohujen velloessa ja kauden avaus on uhan alla, mutta spekuloidaan nyt hetki suomaisten vuodesta. Valtteri Bottas ja Kimi Räikkönen pitävät yhä yllä suomalaisten kunniaa moottoriurheilun kuninkuusluokassa myös tänä vuonna.

Valtteri Bottas sai taas vuoden jatkon Mercedes-sopimukseen. Bottaksella on jälleen näytönpaikka, sillä hänen istuintaan tavoittelee moni. Tänä vuonna olisi onnistuttava, jos suomalainen meinaa jatkaa uraansa Mercedeksellä.

Viime kauden alku oli erittäin hyvä ja kevätkaudella Bottas haastoi Lewis Hamiltonin tasavertaisesti. Kesällä Bottas kuitenkin romahti, eikä hänestä ollut loppukaudesta enää mestaruustaistoon, vaikka loppukaudesta Bottas piristyikin. Oli kesän vaisuuteen syynä sopimusneuvottelut, yksityiselämä tai joku muu, vastaava ei saa tänä vuonna toistua. Vaikutti siltä, että Bottaksen paikka oli viime kesänä oikeasti vaakalaudalla, eikä tilanne ole nyt yhtään helpompi.

Mestaruustaistelussa Bottaksen on saatava autonsa säädöt kohdalleen joka viikonloppu, eikä ohikisoja saa tulla. Ja, kun joskus harvoin Hamiltonilla on vaikeaa, silloin on iskettävä. Viime vuonna Saksassa Hamilton töppäili sadekelissä, mutta samaan sortui myös Bottas ja mahdollisuus kiriä tallitoveria kiinni epäonnistui. Saksan GP oli ratkaisevassa roolissa Bottaksen mestaruushaaveiden romahtamisessa.

Paitsi, että ajaminen on kunnossa, on vaikutettava myös Hamiltonin henkiseen tilaan. Tästä on puhunut mm. Hamiltonin mestaruustaistelussa vuonna 2016 kukistanut Nico Rosberg. Hamiltonin ihon alle on päästävä ja hänen ns. flow on saatava rikki. Kun Hamilton tuntee itsensä uhatuksi, on hän alttiimpi virheille. Samalla myös kynnys mennä likaisten temppujen osastolle madaltuu. Tämä nähtiin aikoinaan kiihkeissä taistoissa Rosbergiä vastaan. Kamppailu Bottaksen kanssa on ainakin tähän mennessä ollut hyvin sopuisaa.

Onko Bottaksesta tähän? Vaikka välillä mies on näyttänyt kaivavansa kulmahampaansa esiin, on liian usein kuitenkin nähty, että hän alistuu radalla ja ennen kaikkea tallin tahtoon. Tietysti sen osittain teettää se, että talli roikottaa Bottasta yhden vuoden sopimuksilla, eikä hän halua ehdoin tahdoin vaikeuttaa sopimusneuvotteluitaan. Kukapa ei haluaisi jatkaa sarjan ykköstallissa, vaikka joutuu ajaamaan ikäänkuin tallin asettamassa lie'assa.

Ensimmäiset kilpailut näyttävät suunnan. Mestaruus on Bottaksen ainoa tavoite, mutta helppoa se ei  tule olemaan. Isoja pisteitä pitää saavuttaa läpi kauden, eikä minkäänlaisia suvantovaiheita saa tulla. Toivotaan, että Mersujen luotettavuus pysyy hyvänä, vaikka talvitesteissä olikin hieman huolestuttavia merkkejä tämän suhteen. Kilpailu on todennäköisesti tänä vuonna kovempaa kuin pitkään aikaan myös Mersun ulkopuolelta, koska Red Bullilla Max Verstappen vaikuttaa erittäin kilpailukykyiseltä ja Ferrari heittää totutusti haasteen Charles Leclercin ja Sebastian Vettelin voimin.

Bottaksen on hyvä lähteä kauteen haastajana, mutta sen olisi hyvä näkyä muutenkin kuin puheena. Tuloksia odotetaan.

Sarjan ikänestorin viimeinen kausi?

Kimi Räikkösellä on täysin erilaiset lähtökohdat Bottakseen nähden aloittaessaan toisen Alfa Romeo -kautensa. Paineita palkintopallisijoituksista, voitoista nyt puhumattakaan, ei ole. Kuten Räikkönen on itse sanonut, hän ajaa tällä hetkellä F1:ä harrastuksena, rakkaudesta lajiin. Tallipäällikkö Frederick Vasseur on luvannut, että Räikkönen saa ajaa Alfalla niin kauan, kun Räikkönen itse haluaa.

Mahdollista on, että Räikkönen ajaa viimeistä kauttaan Formula 1:ssä. Uran päätökseen Räikkönen ei ole mitään vielä kommentoinut. Mitä tulee tapahtumaan, nähdään kauden edetessä. Ikää Räikkösellä on kuitenkin yli 40 ja syksyllä hän täyttää 41 vuotta, saman verran kuin Nigel Mansell oli ajaessaan viimeistä vuottaan Formula 1:ssä.

Talvitestit eivät Alfa Romeolla sujuneet mitenkään ihmeellisesti ja, jos talli ei pysty taistelemaan useimmissa kisoissa pistesijoista, saattaa se olla hyvinkin ratkaiseva tekijä, että Räikkönen päättää uransa tähän kauteen. Vaikka kausi menisikin hyvin, veikkaan, että Räikkönen ajaa enää 1-2 kautta. Mahdollista on, että suomalainen tekee vielä yhden vuoden jatkosopimuksen Alfan kanssa, mutta siihen uskon sen jäävän.

Asetelmat Alfalla ovat kuitenkin ne, että talli ajaa viimeisistä pistesijoista ja aika-ajoissa Q2-paikasta. Toivottavaa olisi, että Antonio Giovinazzi olisi viime kautta näkyvämpi, sillä hänen pisteitään tarvitaan valmistajien sarjassa. Jokainen piste on Alfan kaltaiselle tallille arvokas, jotta tallin tulevaisuus olisi taattu myös jatkossa. Hyvä olisi myös, että Alfa Romeo pystyisi kehittymään kauden edetessä, mutta pienempien tallien realiteetti on, että isot kilpakumppanit jyräävät kauden edetessä.

Räikkönen on ajanut hienon uran, jonka kruununa on vuoden 2007 maailmanmestaruus. Räikkönen etenkin fanien suosiossa ja monet hänen kanssaan työskennelleet arvostavat häntä rosoisesta persoonasta huolimatta. Kannattaa nauttia Räikkösen suorituksista niin kauan, kun niitä on livenä nähtävillä. Ehkä ensi vuonna niitä katsellaan vain Youtubesta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit:

Fanisivut.net

Fanisivut.net on vuonna 2007 perustettu fanisivusto, joka seuraa näilä sivuilla Formula 1:ä. Formula 1 -fanisivut keskittyvät kisojen tuloksiin ja tilastoihin sekä blogipohdintoihin F1-maailman tapahtumista. Blogikirjoituksia julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisesti ja kisojen tulosseuranta aina kisaviikonloppuisin.