Mestaruus karkaamassa Bottakselta, jatkopaikka Mercedeksellä vaarassa

Mercedeksen Valtteri Bottaksen lähtö kesälomalle ei sujunut todellakaan niin kuin mies oli suunnitellut. Kauden kaksi huonointa kisaa osuivat todella huonoon rakoon niin mestaruustaistelun kuin sopimusneuvottelujen kannalta.

Mitä mestaruustaisteluun tulee, näyttää tilanne nyt todella pahalta. Mestaruus näyttäisi olevan karkaamassa Bottakselta ja tallitoveri Lewis Hamilton on menemässä vastustamattomasti kuudenteen mestaruuteensa. Bottas oli jo ennen Saksaa ja Unkaria selvästi pisteissä jäljessä Hamiltonia ja Hockenheimin nollatulos ja Hungaroringin jämäpisteet pudottivat suomalaisen todella kauas pistetilanteessa.

Ero revähti yli 60 pisteeseen ja samalla Bottaksen niskaan nousi mainion kesän ajaneen Red Bullin Max Verstappen. Verstappen on nousemassa Hamiltonin ykköshaastajaksi. Hamilton ja Verstappen kävivät hienon taistelun Unkarin GP:n voitosta sunnuntaina ja, vaikka Verstappen on myös kaukana MM-pisteissä Hamiltonista, nostaa Red Bullin noussut suorituskyky ja Verstappenin taidot odotusarvoja loppukaudesta. Ehkä mestaruustaistelu on menetetty, mutta yksittäisistä kisoista saadaan parempia taisteluita kuin kauden alkupuoliskolla. Ainakin enemmän tulee enemmän kilpailua, kun saadaan kolmas talli voittotaisteluun.

Bottaksen kannalta on harmillista, että kauden ensimmäinen puolisko päättyi täydelliseen mahalaskuun. Aikaisemmilla kausilla syyspuoli on ollut Bottakselle vaikea ja esimerkiksi viime vuonna Bottas otti pahasti takkiin Hamiltonilta kesätauon jälkeen ja suomalainen putosi MM-sarjassa peräti viidenneksi. Toivottavasti tämä ei tarkoita, että Bottaksen loppukauden lama alkoi jo kaksi kisaa aikaisemmin.

Mestaruustaistelua enemmän huolettaa kuitenkin Bottaksen jatko Mercedeksellä. Viime vuonna Bottakselle tehtiin 1+1-vuotinen jatko Mercedeksellä ja suomalainen kärkkyy uutta jatkosopimusta nykyisessä tallissaan. Bottaksen osakkeet ovat kuitenkin tällä hetkellä laskussa, eikä tallipäällikkö Toto Wolffin puheet Bottaksen ja Esteban Oconin kilpailuttamisesta kuulosta hyvältä. Jatkosopimus ei todellakaan ole varma ja Bottas joutuu jännittämään koko kesäloman, tuleeko jatkoa vai joutuuko Bottas etsimään uuden työnantajan ensi vuodeksi.

Mercedes tehnee päätöksensä toisesta kuljettajastaan kesätauon aikana, mutta se, milloin talli tiedottaa asiasta, ei ole tiedossa. Bottas antoi alkukaudesta vahvat näytöt, mutta viime kisojen romahdus ei lupaa hyvää, eikä kesätauon aikana ole enää mitään tehtävissä. Riippumatta siitä, saako Bottas jatkosopimuksen vai ei, on loppukauden minimitavoite, että Verstappen pidetään pisteissä selän takana. Tässä ei ole kyse pelkästään pistetaistelusta, sillä huhuissa Verstappenia on viety Oconin lisäksi Bottaksen paikalle Mersulla.

Verstappenilla on vientiä myös Ferrarin suuntaan ja toki Red Bull haluaisi jatkaa nuoren tähtikuljettajansa kanssa. Verstappenilla ja Red Bullilla on sopimusta jäljellä vuoden 2020 loppuun saakka, mutta kuten hyvin tiedetään Formula 1:ssä sopimuksista päästään tarvittaessa eroon. Toki Verstappenin kohdalla tämä tarkoittaisi erittäin suurta summaa, mikäli Mercedes tai Ferrari haluaisi Verstappenin talliinsa jo tämän kauden jälkeen.

Bottaksen kohdalla mestaruuteen ei liikaa kannata tässä vaiheessa ajatuksia uhkata, Belgiasta eteenpäin loppukauteen on suhtauduttava kisa kerrallaan. Tätä ajatellen kesälomalla pitäisi saada mieli rauhoittumaan ennen paluuta radoille kuun lopulla. Eikä sekään välttämättä auta, vaikka syksyllä lähtisikin kulkemaan, jos päätökset on jo tehty sitä ennen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit:

Fanisivut.net

Fanisivut.net on vuonna 2007 perustettu fanisivusto, joka seuraa näilä sivuilla Formula 1:ä. Formula 1 -fanisivut keskittyvät kisojen tuloksiin ja tilastoihin sekä blogipohdintoihin F1-maailman tapahtumista. Blogikirjoituksia julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisesti ja kisojen tulosseuranta aina kisaviikonloppuisin.