Korona myllää F1-kalenterin täysin uusiksi

F1-kisat 2020 kartalla. Grafiikka: © 2020 ZeeMaps.
F1-kisat 2020 kartalla. Grafiikka: © 2020 ZeeMaps.

Kisa yksi toisensa jälkeen on peruttu tai siirretty alkukaudesta koronapandemian vuoksi ja tällä hetkellä F1-kauden 2020 avaus on kesäkuussa. Näyttää siltä, että koronapandemia ei ole rauhoittumassa ainakaan ennen kesää, joten peruutuksia ja siirtoja tullee vielä lisää.

Viimeisimpänä siirrostaan 23. maaliskuuta ilmoittivat Azerbaidzhanin GP:n järjestäjät, ettei katuradalla voida valmistautua kesäkuun alussa suunniteltuun kisaan. Radan rakentamiseen tarvitaan oma aikansa, eikä koronapandemian rauhoittumisesta ole tietoa. Samaan syyhyn vedoten Monacon GP peruttiin jo aiemmin ja samaan syssyyn Hollannin ja Espanjan GP:t ilmoitettiin siirtyvän. Näiden lisäksi Australian GP peruttiin aivan sen kynnyksellä ja Kiinan GP:n siirrosta ilmoitettiin jo helmikuussa.

Kukaan ei vielä tiedä, milloin Formula 1 -kausi 2020 päästään todellisuudessa aloittamaan. Rajoituksia ihmisten liikkumiseen ja kokoontumiseen lisätään jatkuvasti, eikä niiden purkamisesta ole mitään tietoa. Maallikon arvioni sanoo, että Kanadan GP:n järjestäminen aikataulussaan 12. - 14. kesäkuuta on vaakalaudalla. Kun muistetaan, että lähes kaikki merkittävät urheilutapahtumat on vähintäänkin siirretty kesältä olympialaisia myöten, on vaikea uskoa, että kesäkuun alussa ajettaisiin vielä Formula 1:llä.

Tällä hetkellä urheilu tuntuu toissijaiselta, kun seuraa koronan etenemistä meillä ja maailmalla. Nyt sitä lähinnä toivoo, että minä itse ja läheiseni selviävät koronasta mahdollisimman vähällä ja myös terveydenhuoltojärjestelmät ympäri maailmaa kestävät. Valitettavasti terveydenhuolto natisee liitoksissaan esimerkiksi Italiassa, joka osoittaa, että elämme kovia aikoja. En juurikaan mieti, milloin Formula 1:t tai muut urheilusarjat pystyisivät jatkumaan, vaan lähinnä toivon, että koronapandemia olisi pian ohi mahdollisimman vähin vaurioin.

Jossain vaiheessa tulee kuitenkin tilanne, että korona hellittää, aikataulua on vaan mahdoton näin maallikkona arvioida. Talouden asiantuntijat ovat sanoneet, ettei rajoituksia ja kieltoja pystytä pitämään voimassa loputtomiin, vaan talouden rattaiden on alettava pyöriä joskus. Ensimmäisiä merkkejä tällaisesta on tullut jo Kiinasta ja myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on väläyttänyt maansa rajoitusten purkua jo pääsiäisenä.

Liberty Median toimitusjohtaja Chase Carey totesi Formula 1:n verkkosivuilla 23. maaliskuuta, että Formula 1 pyrkii kisaamaan heti, kun se koronapandemian puolesta on mahdollista. Kun jossain vaiheessa nähdään, että koronatilanne helpottuu, kestää uskoakseni jonkin aikaa, että rajoituksia voidaan poistaa. Sittenkin karanteenit esimerkiksi maasta toiseen siirtymisessä on luultavasti olemassa jonkin aikaa suurimman uhan väistyttyä. Loppujen lopuksi jokainen maa tehnee omat päätöksensä rajoitustensa ja karanteenien poistamisessa, kuten on käynyt myös niiden käyttöönotossa. Nämäkin asiat täytyy ottaa huomioon sitten joskus.

Peruttuja ja siirrettyjä kisoja saattaa tulla lisää ja se tuo uusia ongelmia. Jo nyt alkaa tehdä tiukkaa, että kaikille siirretyille kisoille löydetään uusi ajankohta tälle kaudelle. Kaudesta 2020 tulee ennätysmäisen tiivis, joka ottaisi koville ilman koronaakin. On mahdollista, ellei jopa todennäköistä, että kausi 2020 käynnistyisi vasta loppukesästä tai alkusyksystä, jos silloinkaan.

F1-kisat 2020 kartalla:

Grafiikka: © 2020 ZeeMaps. Jos kartta ei näy, voi avata sen omaan välilehteen tästä. Karttatiedot: Google.

Kartalla näkyvät kaudelle 2020 suunnitellut F1-kisat. Punaisella pinnillä on merkitty tällä hetkellä perutut kisat, oranssilla siirretyt kisat ja vihreällä vielä alkuperäisellä paikalla kalenterissa olevat kisat (tilanne 25.3.2020). Kartalla voi liikkua hiirellä raahaamalla ja sitä voi zoomata kartan +/- -painikkeilla lähemmäksi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit:

Fanisivut.net

Fanisivut.net on vuonna 2007 perustettu fanisivusto, joka seuraa näilä sivuilla Formula 1:ä. Formula 1 -fanisivut keskittyvät kisojen tuloksiin ja tilastoihin sekä blogipohdintoihin F1-maailman tapahtumista. Blogikirjoituksia julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisesti ja kisojen tulosseuranta aina kisaviikonloppuisin.