Finalistianalyysi: Kuka viisikosta vie voiton?

Grafiikka: © 2019 Jarkko Nieminen / Fanisivut.net.
Grafiikka: © 2019 Jarkko Nieminen / Fanisivut.net.

Suomen Big Brotherin paluukausi on pian takana. Enää yksi viikonloppu edessä, jonka aikana ratkeaa, kuka on tämän kauden BB-voittaja. Seuraavassa lyhyt analyysi kustakin finalistista.

BB-finaaliin selvisi viisi asukasta, Anu, Helmeri, Kevin, Kimmo ja Kristian. Jokainen finalisti käydään läpi aakkosjärjestyksessä.

Anu

Finaalin ainoa nainen. Finaaliviisikon näkymättömin asukas, joka ei ole oikein missään vaiheessa noussut kunnolla esiin. Finaaliin olisi ollut tarjolla muutama parempikin vaihtoehto myös naisista, mutta näillä mennään.

Ensimmäisillä viikoilla Anu pysyi piilossa niin katsojilta kuin asukkailtakin, eikä nainen joutunut häätöäänestykseen moneen viikkoon. Pariutuminen Helmerin kanssa näytti olevan keino, jolla Anu nousi enemmän esille ja nousi yllättäen yhdeksi suosikeista. Tuntuu, että Anu alkoi pelaamaan lyöttäytyessään yhteen Helmerin kanssa, eikä tunteita ole pelissä ainakaan niin paljon kuin Helmerillä on.

Etenkin päiväkirjahuoneessa Anu tuntuu kommenteillaan olevan nihkeä Helmerin suhteen ja muistuu eräs keskustelu mieleen BB:n kanssa muutama viikko sitten, kun Anu pyysi Big Brotherilta apua nukkumisjärjestelyiden suhteen. Suoraan puhuminen Helmerille heidän tilanteestaan ei Anulta ole onnistunut ja tämä luo yhä enemmän pelaamismielikuvia Anun toiminnasta.

Voiton kannalta en silti jaksa uskoa, että Anun persoona jaksaa kantaa loppuun saakka. Finalisteista hänellä on köykäisin anti, eikä hän ole muutamia pieniä valopilkkuja lukuun ottamatta noussut miksikään suureksi persoonaksi. Anun huippuhetkiä talossa oli Kristianin imitointi tehtävässä, kun piti näytellä toista asukasta. Pelkkä toisten myötäily ja söpöily Helmerin kanssa ei tule riittämään BB-voittajaksi ja todennäköisesti Anu häädetään finaalissa ensimmisenä tai toisena.

Helmeri

Alkuviikkoina näytti, että Helmerissä olisi voittaja-ainesta. Positiivinen asenne, kaikkien kaveri, tehtäviin heittäytyminen ja dynaaminen duo Kristianin kanssa olivat vahvoja valttikortteja. Jo ensimmäisinä viikkoina kuitenkin näkyi, että Helmeri vältteri ristiriitoja, eikä häneltä saatu kantaa kovin moneen asiaan. Kantaaottamattomuus koski niin talossa keskusteltuja teemoja kuin asukkaiden käyttäytymistä. Esimerkiksi Kristianin käytöstä ei mies tainnut juuri kritisoida, vaikka Kristianin temput välillä koskettivat suoraan myös häntä itseään.

Pahalta Helmerin kannalta alkoi kuitenkin näyttää, kun hänellä alkoi säätö Anun kanssa. Pikku hiljaa Helmeri ja Anu nivoutuivat yhdeksi yksiköksi ja alkoivat olla erossa muusta porukasta. Helmeri ihastui täysin Anuun, vaikka tuntui, ettei Anun tunteet olleet aivan samalla tasolla. Läheisyys Anun kanssa aiheutti myös ns. tapetoitumista, eli Helmeri ei ollut niin vahvasti läsnä talon elämässä kuin alkukaudella.

Huolimatta suhteestaan Anuun yksi kuitenkin pysyi, tehtävien suorittaminen. Helmeri suoritti kaikki tehtävät täysillä, oli sitten kyse esteradalla kävelystä tai dominopalikoiden pystyttäminen. Kilpailuhenkisyys oli merkillepantava ominaisuus ja muutamat tappiot todennäköisesti ottivat koville, vaikkei hän helmerimäisesti mitään myöntänytkään. Kova kilpailu oli yksi mikä myös yhdisti Anua ja Helmeriä.

Voitonmahdollisuudet ovat Helmerillä pienentyneet alkuviikoista, mutta täysin voittotaistelun ulkopuolelle miestä ei voi laskea. Kaikki riippuu sunnuntain äänestyskäyttäytymisestä, mutta tällä hetkellä uskon, että Helmeri kuittaa tästä kaudesta ansiokkaan pronssin, eli kolmossijan finaalissa.

Kevin

Suomen Big Brotherin ensimmäinen muunsukupuolinen asukas on tehnyt hienon matkan ja vahvan esityksen kohta kymmenen viikon aikana. Aluksi vähintäänkin hämmennystä aiheuttanut asukas on noussut viime viikkoina monen suosikiksi ja Kristianin pahimmaksi kilpakumppaniksi.

Arvioin aluksi, ettei Kevinin taival BB-talossa kestä kovin kauaa, vaan hänet helposti nimetään häätöäänestykseen ja äänestetään ulos talosta. Alku olikin vaikeaa, kun tuntui siltä, että Kevin loukkaantui kovin helposti ja kaveruus Tarinan kanssa johti negatiiviseen kierteeseen. Tarinan häätö taisi kuitenkin olla Kevinille onnenpotku, sillä hän nousi sen jälkeen kunnolla esiin ja hänen hyvät puolensa nousivat eteen.

Kevin on suorittanut talossa hyvin myös siihen nähden, että hänen kaverinsa häädettiin talosta yksi toisensa jälkeen ja finaaliviikolla hänelle läheisin on Anu, joka ei ole ollut koko kauden mittakaavalla hänelle kovin läheinen. Puhumattakaan sitten sikarikerholaisista, joista etenkin Kristian on ollut piikki Kevinin lihassa. Kevinin turhautuminen Kristianiin on ollut koko kauden mittaista ja se on näkynyt kasvavana piikittelynä tällä viikolla.

Kristian on Kevinin pahin uhka voiton kannalta. Etenkin, jos Kevin piikittely ei pysy aisoissa, ei sitä välttämättä katsota hyvällä. En pidä tätä kuitenkaan todennäköisenä, sillä Kevinin suurempi vahvuus on toimia Kristianin ainoana todellisena vastavoimana finaaliviisikossa. Tämä luultavasti vie Kevinin historialliseen BB-voittoon.

Kimmo

Alkukaudesta Kimmo tuntui olevan BB-talon ainoa järjen ääni. Oikeudenmukaisuuden perikuva ja sovittelija. Tämä kuva on murentunut pala palalta viime viikkona. Kovimmat kolaukset Kimmo on kokenut puukottaessaan selkään Miraa, Levi-bileissä ja Hiihtoreissu-viikkotehtävän paluumatkalla sekä yleinen angstailu finaaliviikolla.

Koko ajan salaliittoteorioita kylvävä Kimmo yhdessä kilpailuhenkisyyspelon kanssa ei ole hyvä yhdistelmä. Kimmo on yksi esimerkki, kuinka oma pelikirja tuhotaan totaalisesti. Vaikka Kimmo puhui, ettei hän ole pelaamassa, eikä voitto häntä kiinnosta, saattoi Kimmo olla talon yksi pahimmista pelaajista, ellei pahin.

Kimmo kuitenkin sortui omaan näppäryyteensä. Etenkin bileet ja alkoholi olivat yhdistelmä, joka ei sopinut Kimmolle. Kimmolle jäi levy päälle, jota hän sitten jankkasi koko illan. Tällaisesta tilanteesta johtui Miran selkäänpuukotus, kun Kimmo loukkaantui Miran kommenteista Kimmon humalakäyttäytymisestä.

Voittoa ajatellen Kimmon juna meni jo, eikä hänen tarvinne paljon miettiä, mihin voittorahansa käyttäisi. Kimmon toive aikaisemmasta kotimatkasta on lähellä toteutua, kun hän luultavasti poistuu finaalissa talosta ensimmäisenä tai toisena.

Kristian

Heti ensimmäisinä päivinä Kristianista tuli tämän kauden kulttihahmo nettimeemeineen. Jo heti alusta asti hänestä puhuttiin voittajana ja kaikki menikin hyvin aika pitkään. Saatuaan alkoholia Kristianin käytös muuttui sietämättömäksi ja hänen piikittelynsä nousi toiseen potenssiin, mitä se oli selvin päin. Kun muistetaan, ettei Kristianin "läpät" olleet aina kovin mukavia selvin päinkään, voi kuvitella, mitä tapahtuu humalassa.

Kristianin ongelmaksi muodostui vahva itsetietoisuus, kun hän sai tietää suosiostaan ulkomaailmassa. Kun Big Brother kertoi äänestysten tuloksia taloon, vaikutti välillä siltä, että Kristian uskaltaa tehdä mitä tahansa kansansuosionsa tähden. Hän tuntui voittamattomalta, eikä mikään pysäyttäisi häntä.

Sitten tapahtui merkittävä käänne, jossa luultavasti oli talosta poistaminen lähellä. Hiihtoreissu-viikkotehtävän paluumatkan aggressiivinen käytös vei häätöäänestykseen, mutta pahempaankin oli ainekset. Rangaistus ei konkretisoitunut, kun Kristian voitti rangaistuskumppaninsa Jukan häätöäänestyksessä. Ei Kristian rangaistuksestaan juuri mitään oppinut, mutta tiensä finaaliin mies kuitenkin selvitti.

Kristianissa on paljon myös hyviä puolia ja ilman häntä BB-talo olisi ollut paljon tylsempi. Viihdearvo oli kiistaton, vaikka siinä oli edellä mainitut varjopuolet, kun Kristianilla meni yli. Hän oli myös tehtäviin vakavasti suhtautunut ja lähes kaikkiin tehtäviin Kristian lähti ns. sata lasissa. Tässäkin mentiin paikoitellen yli, mutta sitoutuminen tehtäviin esimerkiksi laivaviikolla tai esteradalla oli kiitettävällä tasolla. Toisaalta viikkotehtävä unohtui paluumatkalla Leviltä kännäämisen noustessa päärooliin.

Kaikesta tapahtuneesta huolimatta Kristian on edelleen yksi voittajasuosikeista. Uskallan sanoa, että Kevin on hänen ainoa uhkaajansa finaalissa ja väkivaltainen käytös ja uhkailu kaksi viikkoa sitten saattaa käydä Kristianille kalliiksi. Veikkaan, että Kristianin on tyydyttävä kakkossijaan, mutta hopea ei ole häpeä. Vai onko?

Suomen 11. Big Brotherin voittaja selviää suorassa Big Brother Suomi -finaalilähetyksessä sunnuntaina 10. marraskuuta Nelosella kello 21.00 alkaen.


Tulosta   Sähköposti