Kommentti: Näytöt tiskiin

Uusi BB-kausi käynnistyy tänä iltana ja odotukset ovat korkeat onnistuneen viime kevään jäljiltä. Puheet alkavasta kaudesta ovat olleet jälleen kovat, joten nyt on tuotannon aika pistää näytöt tiskiin.

Voidaan sanoa, että pitkä pre-season on takana, johon kuului Julkkis-BB "harjoitusturnauksena". Kevään vajaat kolmiviikkoinen rypistys keräsi kehuja ja oli mielestäni hyvin onnistunut.

Onko viime vuosien virheistä otettu opiksi? Ainakin on luvattu, että viikkorytmiä sotketaan ja tehtävien onnistumisella on merkityksensä. Etenkin tähän jälkimmäiseen kiinnittäisiin huomiota, sillä aikaisemmilla kausilla on saanut aika huoletta pistää viikkotehtäviin "ysi-ysin", eikä epäonnistuminen euron budjetilla ole paljon asukkaita hetkauttanut. Viime syksynä mentiin jo äärimmäisyyksiin, kun asukkaat löivät vetoa 99 %:n puolesta ja onnistuttuaan viikkotehtävässä ostivat koko rahalla energiajuomaa. Ei paljon kiinnostanut liha tai muu hyvä ruoka varsinaisista herkuista puhumattakaan.

Viikkorytmiäkin on hyvä rikkoa, sillä BB-talon elämä on ollut usein hyvin staattista sen jälkeen, kun tilanne on ensimmäisen parin viikon jälkeen tasoittunut. Niin asukkaat kuin katsojatkin oppivat rytmin, joka alkaa viikkotehtävästä, joka kestää yleensä torstaihin ja viikonloppu on sitten enemmän tai vähemmän laskettelua häädön kautta uuteen viikkoon. Rytmin lisäksi tyhjiä hetkiä pitäisi olla vähemmän. Tottakai asukkaat tarvitsevat rauhoittumishetkensä, mutta ei päivän tarvitse olla sellainenkaan, että tunti "sykitään" ja loppuaika maataan. Kausi 2020 oli tästä kenties pahin esimerkki.

Uutisoinnin perusteella taloon on panostettu paljon, vaikka vasta keväällä muutettiin uusiin tiloihin. Taloon on tullut lisää tilaa ja uusia huoneita pääohjaaja Janne Virtasen mukaan. Julkkis-BB-talo toimi sellaisenaan muutaman viikon, mutta on hyvä, että pitkälle 12 viikon kaudelle saadaan isompi talo. Voi olla, että illalla paljastuu Suomen kaikkien aikojen BB-talo. Ainoa, mitä jään kaipaamaan talokokonaisuudesta on ulkotehtäväalue, jota ei ennakkotietojen mukaan ole. Ainoastaan viime keväänä käyttöönotettu sisätehtäväalue-studio on käytössä.

Häätötilanteisiin jotain uutta, ei lisäyksiä kuvavirtoihin

Ennakkotietojen mukaan myös häädöt tehdään uudella tavalla alkavalla kaudella. Ensimmäinen häätö on todennäköisesti vuorossa viikon päästä, joten vasta viimeistään silloin nähdään, mitä tapahtuu. Toivottavasti "uusi" käytäntö ei ole julkkiskaudella nähty asukkaiden tuominen studioon, vaan oikeasti jotain muuta. Ilta-Sanomien perjantaisessa ennakkojutussa sisätehtäväalue mainittiin juontaja Elina Kottosen suulla uutena asiana, vaikka Julkkis-BB-katsojille se ei sitä ole. Toki todennäköisesti normikaudella on katsojia, jotka eivät viime keväänä BB:tä katsoneet, joten heille se on uusi.

Minua ei Julkkis-Big Brotherin häätötapa miellyttänyt. Tässä rikotaan yhtä BB:n perussääntöä, jossa asukkaiden pitäisi olla eristyksissä ulkomaailmassa aina häätöönsä saakka. Muutenkin eristystä rikottiin liikaa julkkiskauden aikana, eikä näitä elementtejä tuoda normikaudelle. Se vaikeuttaisi myös asukkaiden elämään talossa, kun ei pääse hengähtämään ulkomaailmaan edes siksi pieneksi hetkeksi. Lisäksi studiovierailulla on aina riski saada vinkkejä studiotiimiltä, lähetyksen vielä pyöriessä Nelosella ja mahdolliselta yleisöltä.

Yksi selkeä miinus etukäteen on se, että 24/7-palvelussa ei tarjota edelleenkään kuin kaksi kuvavirtaa. Useammalle kuvavirralle olisi ollut tarvetta Nelosen aikaisemmilla kausilla ja käsittääkseni monet olisivat halunneet lisää vaikkapa yksittäisiä huonekameroita, mutta näitä ei ole näkynyt. Isompi talo asettaa kuvavirroille ja feed-ohjaajille enemmän haastetta, vaikka oletettavaa on, etteivät kaikki huoneet oli käytössä välttämättä kauden alusta lähtien tai koko ajan.

Vaikka kaikki muut elementit olisivat kohdallaan Big Brotherissa, asukasvalinnat ovat kuitenkin ratkaisevassa asemassa kauden onnistumisen suhteen. Kaudesta voi tulla raivostuttavan sietämätön, jos asukasvalinnat epäonnistuvat. Ne voivat olla kauheita, kuten monet asukkaat kaudella 2012 tai monet asukkaat ovat varsin passiivisia, kuten esimerkiksi 2020. Illalla olemme viisaampia tämän suhteen, vaikka liian äkkinäisiä tuomioita ei saa vielä ensimmäisen vuorokauden aikana tehdä asukkaista.

Kiinnostus Big Brotheria kohtaan on omalla kohdalla hyvällä tasolla, eikä julkkiskausi himmentänyt tätä ollenkaan. Pikemminkin päin vastoin. Ainekset parantaa viime normikaudesta ovat olemassa. Pallo on tuotannolla, miten he paikkansa käyttävät. Iskeekö kapteeni Virtanen avopaikasta sisään vai löytyykö kiekko muikkuverkoista?

Näytöt tiskiin!


Tulosta   Sähköposti