On aika arvioida tuotannon tekemiset päättyneenä BB-kautena. Muutama viikko sitten päättyneestä kaudesta näyttää tulleen yksi heikoimmista Suomen BB:n kausista, ellei jopa heikoin.
Joka vuosi Big Brother -tuotanto on joutunut fanien hampaisiin ja syyt näyttävät olevan joka vuosi lähes samat. Tämän jo huomaa katsomalla kirjoittamiani kolumneja menneiltä vuosilta, jossa tuotantoa arvostellaan kovasti, osin ehkä ansaitsemattakin. Jälkeenpäin voi kyllä aina todeta, että myöhemmin se rima voidaan alittaa yhä uudelleen ja tehdä joku asia vielä huonommin.
Niin taisi käydä myös tänä vuonna. Yleisvaikutelma päättyneestä kaudesta jäi hyvin huonoksi. Kausi ei tuntunut oikein missään vaiheessa lähtevän "lentoon". Kiinnostus omalta kohdaltani hiipui, mitä pidemmälle kausi meni, etenkin, kun omasta mielestä mielenkiintoisia asukkaita poistui talosta. Juuri tällaisissa tilanteissa tuotannon rooli kasvaa, kun pitäisi miettiä, miten pitää mielenkiinto yllä myös muuten kuin asukkaiden kautta.
Asukasvalinnat epäonnistuivat
Asukasvalinnat eivät olleet kovin onnistuneita tänä vuonna. Asukkaat olivat keskenään hyvin samanlaisia ja sitä korosti tuotannon "kuningasidea" tuoda taloon ensimmäisenä päivänä 15 naista neljää miestä vastaan. Tuhoon tuomittu idea, jos minulta kysytään. Ja niinhän siinä lopulta kävi, suuri naislauma ei tuonut taloon tarpeeksi ja samalla miehet pääsivät luovimaan kaudella pitkään tekemättä juuri mitään ihmeellistä.
Oma mielipiteeni on, että BB-talossa pitäisi olla kutakuinkin tasainen jakauma miehiä ja naisia. Tällöin balanssi pysyy hyvänä henkilöiden välisissä kemioissa ja kukaan erityisryhmä ei ole suojassa nimeämisistä ikäänkuin vahingossa. Miehet saivat kauden alussa neljän viikon suojan BB:n toimesta, jonka jälkeen heidän "unohdettiin" nimeämisissä ja ensimmäinen mies nimettiin häätöäänestykseen vasta kahdeksannella viikolla ja ensimmäinen mies häädettiin yhdeksännellä viikolla, kun kaikki miehet olivat häätöuhan alla.
Kantava teema oli läpi kauden negatiivisuus. Ilmapiiri oli usein kaukana positiivisuudesta ja kausi käytännössä kulminoitui siihen, että voittajaksi saatiin negatiivisuuden ilmentymä Teija. Negatiivisuus oli hyvin pitkälti muutaman asukkaan kylvämää, johon saatiin mukaan lisää hengenheimolaisia ja tuotanto siunasi tämän hiljaisella hyväksynnällä muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.
Tuotannolle negatiivisuus näytti sopivan hyvin. Sillä saatiin tilanteita muuten niin tylsään taloon. Juoruilu tupakkapaikalla aiheutti intohimoja niin juoruilijoissa kuin faneissa talon ulkopuolella. Keskustelupalstoilla tuotantoa vaadittiin puuttumaan talon tapahtumiin ja erityisesti muutaman asukkaan jouduttua juorukerhon silmätikuiksi. Mitään muutosta ei tapahtunut ja lopulta kävi niin, että juorukerhon keskushahmosta Teijasta tuli tuotannolle tärkeä pelinappula.
Teijasta tuotanto ei halunnut luopua mistään hinnasta. Kauden loppua kohden Teijan "läyhäyksiä" pimitettiin koosteista paljon, vaikka Teijan pahan puhuminen selän takana jatkui aivan viime metreille saakka. Sinänsä tässä ei ole mitään uutta, sillä "tuotannon suosikista" jätetään näyttämättä se arveluttava materiaali, jonka luullaan olevan esteenä hänen menestykselleen.
Linjattomat nimeämiset
Sama linja tuntui olevan myös nimeämisissä, sillä ihmeellisesti Teija vältti loppukaudesta häätöäänestykseen joutumisen. Jostain syystä pisteraja, jolla joutui häätöäänestykseen, osui yleensä juuri Teijan kohdalle niin, että hän ei joutunut häätöuhan alle. Tämä tosin ei ole Teijan vika, eikä mikään uusi ongelma. Viimeiset kaudet nimetyksi joutumisen kriteerit ovat olleet hämärän peitossa, sillä tuotanto on pistänyt lähinnä mielivaltaiselta tuntuneen käytännön perusteella äänestykseen kahdesta kuuteen asukasta normaaleiden nimeämisten perusteella.
Teijan puolustukseksi on myös sanottava, että kerran hänkin joutui tuotannon uhriksi. Kolmannella viikolla Teija joutui häätöäänestykseen vain yhdellä(!) nimeämispisteellä. Samalla viikolla Leina tuli häädetyksi saatuaan vain kaksi(!) pistettä nimeämisissä. Erilaisten koskemattomuuksien ja nimeämisoikeuskilpailun jälkeen tuotanto päätti laittaa häätöäänestykseen kaikki nimeämispisteitä saaneet asukkaat. Tämä kuvaa täydellisesti suomalaisen nimeämiskäytännön järjettömyyttä.
Nykyisen tuotannon aikana Suomen Big Brother on ajautunut yhä kauemmaksi alkuperäisestä formaatista ja nimeämiset ovat ehkä pahinta tällä saralla. Enää ei ole tietoakaan logiikasta, miten asukkaita laitetaan häätöäänestykseen. Ensimmäisillä kausilla pistetaulukkoa sentään kunnioitettiin ja häätöäänestykseen joutui kaksi eniten pisteitä saanutta asukasta (tasapisteet ja mahdolliset rangaistukset huomioiden).
Jos jotain positiivista nimeämisistä haluaa hakea, on se, ettei päättyneellä kaudella sentään menty aivan vanhojen kaavojen kangistamana. Oli ilahduttavaa nähdä, että nimeämisiin oli tuotu jonkin verran variaatioita. Tällä kaudella nimeämisistä nähtiin erilaisia versioita, kuten valenimeämiset (ja valehäätö), julkiset nimeämiset ja "ninjojen" paluu tuplapistein, nimeämisten jakauttaminen useammalle päivälle sekä lisäpisteiden tuominen nimeämisiin osan kautta. Tuotannolle on annettava plussa myös nimeämisten esittämisessä suorana päiväkirjahuoneesta 24/7-palvelun tilanneille.
Helppoa elämää
Ettei totuus unohtuisi, palataan pikaisesti valituslinjaan. (Toim.huom. Tässä vaiheessa alkaa kuulostaa ihan Tealta, ettei mikään ole koskaan hyvin.) Talosta puuttui toimintaa suuren osan kautta, eikä tehtävät onnistuneet pitämään mielenkiintoa yllä pitkiä aikoja. Viikkotehtävät olivat useasti aika heikkoja ja vasta loppukaudesta alettiin nähdä jo ihan kelvollisia tehtäviä. Tuttu virsi tässäkin asiassa, ideat olivat hyviä, mutta toteutus ei. Ehkä kauden antikliimaksina voidaan sanoa olleen Kuningaskunta-viikkotehtävän, joka keskeytettiin jo keskiviikkona Tomin epäonnistuttua kuninkaana totaalisesti.
Viikkotehtävissä ei ainakaan asukkaiden motivaatiota haluttu pitää yllä, sillä heille kannettiin herkut pöytään kuin Manulle illallinen, vaikkeivät he edes sitä ansainneet. Asukkaiden elintaso ruoan suhteen pysyi runsaana, vaikka he olisivat saaneet vain pronssia. Pronssiviikoillakin asukkaille järjestettiin juhlat, jossa viini virtasi ja ammattikokki valmisti heille hyvät lihat. Jotain meni palkitsemissysteemissä pieleen, joka kismitti faneja todella paljon. Olisivat edes käsikirjoittaneet jonkin kärsimysviikon asukkaille, kun kerran negatiivisuutta muutenkin ylläpidettiin. Tosin saatiinhan bileissä lähes aina hyvät riidat aikaiseksi, joten ehkä se palveli paremmin tuotannon agendaa.
Palkitseminen oli kohdillaan - jos asukkailta asiaa kysytään. Rangaistuksissa sen sijaan jäätiin nössöilylinjalle, joka kuvaa kautta kokolailla hyvin. Osa asukkaista sai tehdä talossa lähes mitä tahansa ja pahimmillaan siitä seurasi vain puhuttelu. Tietyissä tilanteissa jopa talosta poistaminen olisi ollut ihan hyväksyttävä rangaistus. Epäjohdonmukaisuus vaivasi myös rangaistuksia, sillä toiset asukkaat saivat rangaistuksia helpommin kuin toiset. Katarina ja Tommi oli helppo ottaa toisten "sylkykupeiksi", tosin viimeksi mainittu ei tosin kovin paljon muiden ajatuksista välittänyt, joskaan häntä ei myöskään talon sääntöjen noudattaminen ollut kovin korkealla prioriteetilla.
Mainittakoon vielä, että tänä vuonna BB-talossa kävi vierailijoita ehdottomasti liikaa. Siellä kävi ulkopuolisia aina entisistä BB-asukkaista nykyisten asukkaiden läheisiin, eikä eläimiäkään unohdettu. Mihin jäi se ulkomaailmasta eristäminen? Jotkut opettajat esimerkiksi tehtäviin liittyen ovat OK järjellisissä rajoissa ja 13. viikon outous-viikkotehtävän vierailijat, joihin ei saanut reagoida oli myös ihan hyvä juttu, joka ei häirinnyt.
Pakko myös sanoa muutama sana vielä Talk Show'sta. Hyvä, että studio oli saatu uusittua ja häädetylle asukkaalle oli saatu sohva, mutta siihen ne hyvät asiat sitten jäivätkin. Talk Show oli yhä sitä vanhaa sillisalaattia äänestystilanteineen, joka oli taas kerran pettymys. Ihan sama kuka sitä juontaa, kun konsepti on jo valmiiksi epäonnistunut. Pieni plussa tuotannolle myös siitä, että BB Extra oli saatu ohjaamosta siirrettyä isompiin ympyröihin Talk Show -studioon.
Näillä eväillä, mitä on BB:tä nähnyt kaudella 2012, pistää pohtimaan seuraavan kauden järkevyyttä. Jotain muutosta tähän tarvittaisiin, tuotannon, kanavan, ennen kaikkea ideoiden suhteen. BB polkee nyt paikallaan ja tuotannossa vallitsee ajatus tulojen maksimoinnista, menojen pienuudesta ja vanhojen ideoiden kierrätyksestä. Nyt olisi ehkä paikka tekijöiden tuuletuksella, välivuodella tai ehkäpä koko BB:n kuoppaamisella. Aika näyttää, miten käy.
Arvosana kaudesta (asteikko 4-10): 5.
Tämä on toinen osa fanisivuston kolmiosaisesta Big Brother 2012 -loppuarviointi kolumnisarjasta. Ensimmäinen osa julkaistiin 5.12.2012, jossa ruodittiin BB-voittaja Teijaa. Kolumnisarja päättyy ennen vuodenvaihdetta asukasarvioihin kaikista BB-talossa tänä vuonna vierailleista asukkaista.
Lue kolumnisarjan ensimmäinen osa:
Erilainen voittaja Teija - läyhäämällä voittoon (5.12.2012)