Sub-kanava on toiminut Suomen Big Brotherin kotikanavana koko sen historian ajan. Big Brotherin rinnalla kanava on kasvanut isoksi ja karistanut päältään MTV:n murheenkryynin leiman.
Vuonna 2001 Suomen antenniverkon digitalisointiprojektin yhteydessä perustettu Subtv-kanava korvasi TVTV!-kanavan ja jatkoi toimintaa samassa hengessä. Pelkällä vanhojen sarjojen retroilulla ei kuitenkaan eletty ja Subtv tuotti vuosia tappiota. MTV Oy:n toimitusjohtajana vuonna 2012 toiminut Pekka Karhuvaara myönsi Ylen Ajankohtaisen ykkösen haastattelussa Yle Radio 1:ssä 31.3.2012 (kohdasta 22:50 alkaen), että Subtv:n lakkauttamista harkittiin, mutta kanavalle päätettiin antaa vielä mahdollisuus.
Kanavan piti kasvaa, jonka vuoksi strategiaa piti muuttaa. Pelkästään kaapelissa näkynyt TVTV! ei ollut jättimenestys ja se jäi alle prosenttiin katseluosuudessa. Tältä pohjalta myös antenniverkossa näkynyt Subtv:n piti ponnistaa ja jo ensimmäisenä täytenä vuotenaan 2002 kanava sai 2,2 %:n osuuden tv:n katsojista, kertovat Finnpanelin tilastot.
Kotimaisuuden lisääminen varmaankin nähtiin elinehtona, että suomalainen tv-kanava voisi menestyä, koska se pätee yhä tänä päivänäkin. Yhtenä strategian haarana lähdettiin toteuttamaan luultavasti Suomen suurinta tosi-tv-satsausta, Big Brotheria, vaikka aiemmin oli sanottu, että projekti olisi liian kallis Suomeen.
Kallis Big Brother varmasti on, mutta jälkeenpäin ajateltuna Subin panostus on kannattanut. Big Brotherista tuli suurmenestys, joka kasvatti jatkuvasti katsojamääriään aina 2010-luvun alkupuolelle saakka. Osaltaan tähän auttoi digitalisoitumisen laajentuminen antenniverkossa, joka kasvatti katsojalukuja automaattisesti. Huippuluvut nähtiin vuosina 2008-2010 ja vielä 2011 päästiin hyvään tulokseen, mutta tämän jälkeen alkoi katsojalukujen alamäki. Big Brotherin käynnistyttyä Subin katsojaosuus kasvoi parhaimmillaan 6,7 %:iin.
Jos grafiikka ei näy oikein, sen voi nähdä myös täältä.
Myös tuloskunto oli hyvä huippuvuosina
Hyvät katsojaluvut näkyivät myös Subtv:n tuloksessa. Vuonna 2007 nollatulokseen yltänyt Subtv teki seuraavana vuonna voittoa 12,3 miljoonaa euroa ja liikevaihto kasvoi 44,3 miljoonaan euroon, kasvua oli 62 %. Vuonna 2008 nimensä lyhentänyt Sub oli MTV Median paras yksikkö tulosprosentilla mitattuna. Tätä oli odotettu lopettamisen partaalla olleelta kanavalta, olihan Subiin lapattu rahaa Pekka Karhuvaaran mukaan 66 miljoonaa euroa (Ajankohtainen ykkönen 31.3.2012) ennen käännettä parempaan.
Subin parempi tuloskunto jatkui aina 2010-luvun alkupuolelle saakka, mutta sen jälkeen alkoi mennä taloudellisesti heikosti. Koko MTV oli suurissa taloudellisissa vaikeuksissa erinäisistä syistä johtuen. Big Brotheria kuitenkin jatkettiin aina vuoteen 2014 saakka, mutta kymmenennen kauden jälkeen tuli ainakin vuoden tauko. Vuonna 2014 Subin osuus katsojista oli Finnpanelin mukaan 5,1 %. Muun muassa kova kilpailu mainosrahoitteisen television puolella oli syönyt Subin katsojalukuja.
Big Brotherin kohdalla ongelmia on sekä taloudessa (kallis) ja sisällössä (katsojat eivät kiinnostu). Kysymys kuuluukin, nähdäänkö formaatilla enää tulevaisuutta? Syksy varmasti näyttää, tuleeko Subille ikävä BB:tä, niin myynnin kuin katsojalukujen osalta. Onko korvaavasta ohjelmistosta paikkaamaan Big Brotherin tuomaa aukkoa?
MTV:n uusi toimitusjohtaja, ensi vuoden alusta pestiin astuva Jarkko Nordlund totesi nimityshaastatteluissaan eri medioille elokuussa, että MTV aikoo panostaa mm. isoihin kotimaisiin tuotantoihin myös jatkossa ja yhtiön taloudellisen tilanteen parantamiseksi täytyy tehdä myös investointeja. Näiden ajatusten pohjalta on tulkittavissa, että Big Brotherille ei olla ainakaan ensimmäiseksi sanomassa "ei".
Big Brotherin uusi tuleminen vaatii nimenomaan lisäpanostuksia, uusia ideoita ja varmaankin myös uudet tekijät, jotta ohjelma enää kiinnostaisi ja kannattaisi tehdä. Muuten Big Brother on niin nähty.
Lähteet: BB Plaza, Finnpanel, Kauppalehti, MTV, Yle.
Lue lisää Big Brotherin katsojaluvuista sivustoltamme:
Tilasto: Suomen Big Brotherin katsojaluvut 2005-2014 (15.6.2015)
Tilasto: Big Brotherin Pääohjelman katsojalukuja (1.9.2015)
Tilasto: BB Extran katsojalukuja (4.9.2015)
Tilasto: Big Brother Talk Show'n katsojalukuja (8.9.2015)
Tilasto: Big Brotherin erikoisohjelmien katsojalukuja (11.9.2015)
Näin katsojalukuvertailut koottiin (1.9.2015)