Kommentti: Naiset vähissä

Tällä kaudella BB-talosta on häädetty pelkästään naisia. Talossa on enää neljä naista ja vain kaksi alkuperäistä naisasukasta.

Naiset ovat ennenkin olleet Big Brotherissa enemmän tulilinjalla kuin miehet, mutta tänä vuonna naiset ovat olleet kunnolla vaaravyöhykkeellä. Kaikissa tämän kauden häädöissä nainen on saanut lähteä, vaikka myös miehiä on ollut häätöuhan alla.

Käsittääkseni naiset ovat innokkaita BB:n katsojia, joka varmaankin näkyy myös äänestyksissä. Onko tässä käynyt klassinen, että nainen äänestää ulos talosta naisia? Se kuva on ainakin tullut, että naisia helposti syyllistetään teoista, joista miehet saavat "hyvän jätkän" maineen.

Etenkin kuhertelu tai seksin harrastaminen talossa on yleensä naiselle turmioksi, miehille ei niinkään. Nainen saa kevytkenkäisen maineen, kun talossa syntyy sutinaa miesasukkaan kanssa, vaikka mies on yhtä lailla mukana tässä. Tilannetta ei paranna edes se, vaikka mies leikittelisi naisen tunteilla, se tuntuu aina olevan naisen syy.

Toki kaikki tämän kauden häädöt eivät ole johtuneet naisten suhdesäädöistä talossa. Minnan ja Katjan häätöjen taustalla voidaan katsoa olevan pariutumisen, mutta Minnan negatiivinen olemus ja Katjan heittäytymisen puute tehtävissä olivat myös varmasti kyseessä. Lisäksi esimerkiksi Sannin hidas sisään pääseminen porukkaan tai Laura R:n esiin nousemattomuus eivät auttaneet talossa pysymistä.

Syitä häätöihin voi siis olla muitakin kuin naisvihamielisyys. Herääkin siis kysymys, onko naisasukkaiden casting onnistunut? Näin katsojan asemassa on vaikea sanoa, että onko vika ollut casting-tiimin osaamisessa vai yksinkertaisesti siinä, ettei tarpeeksi hyviä naisasukkaita ole ollut saatavilla? Tämän kauden porukkaa on yleisesti vaivannut tasapaksuus, jota ei uudet asukkaat merkittävästi paikanneet.

Sviittiaikana odotukset olivat uusien suhteen vielä korkealla, mutta heidän päästyään taloon ei hyvältä näytä. Noorassa on potentiaalia lähinnä ristiriitojen aiheuttamisessa lähinnä muiden naisasukkaiden kanssa, eikä viikon jälkeen hänelle uskalla pitkää talouraa luvata. Tätä menoa on kohta taas nainen ulkona talosta.

Tätä ei pidä käsittää, että naisia pitäisi olla talossa vain naiseuden vuoksi. Kuitenkin, jos talossa olisi pelkkiä miehiä, puuttuisi talosta jotain. En silti usko, että talossa tällaiseen tilanteeseen ikinä jouduttaisiin. Nyt, kun talossa on vähän naisia, heillä alkaa olla myös etu. Onko asukkailla pokkaa edes nimetä naisia, kun heitä on enää niin vähän ja katsojilla halua heitä äänestää pois?

Perinteisesti finaalissa on aina nähty vähintään yksi nainen, enkä usko tämän muuttuvan tänäkään vuonna. Kautta on vielä yli puolet jäljellä ja saattaa olla, että Big Brother järjestää sukupuolten tasapainoa jossain vaiheessa tasaisemmaksi. En haluaisi, että tähän mentäisiin, sillä olen vastaan kaikenlaisia tuotannon manipulointiyrityksiä kauden aikana, vaikka sitä varmasti koko ajan hienovaraisesti taustalla tapahtuu päiväkirjahuoneen kautta.

Naisten asemaa BB-talossa korostettiin kaudella 2012, jolloin Kickoffissa taloon muutti 14 varsinaista naisasukasta ja neljä miestä. Koko kaudella talossa kävi yhteensä seitsemän miestä, eikä naisia tullut lisää. Loppujen lopuksi finaalissa nähtiin kaksi miestä ja kaksi naista, joista nainen, Teija, voitti. Tuolla kaudellahan miehet olivat ensimmäistä kertaa nimettävissä vasta viikolla neljä, koska Big Brother antoi miehille kauden alussa nimeämissuojan.

Sen voi sanoa, että kausi 2012 oli Suomen BB-historian yksi myrkyllisimpiä, kun ilmapiiristä puhutaan. Tällöinhän Teijan ympärilleen kokoama hovi puhui ilkeästi selän takana etenkin talossa ulkokehälle pudonneista naisista, vaikka toki kaikki Teijan ja hänen hännystelijöidensä inhokit saivat rapaa niskaansa läyhäämissessioissa.

Selän takana puhumisen ilmapiiriä ei ole ollut juurikaan havaittavissa kuluvalla kaudella. Vaikka naisia jotenkin buustattaisiin tulevina viikkoina, en usko tilanteen kärjistyvän pahaksi. En silti kannata, että lähdettäisiin sörkkimään kauden häätödynamiikkaa ulkopuolelta. Kaikkein paras olisi, että annettaisiin kaiken tapahtua niin luonnollisesti kuin se on Big Brotherissa ikinä mahdollista ja katsotaan, mitä siitä seuraa.

Ei tätä kautta pilata sillä, että siellä ei olisi naisia tai niitä olisi vähän. Ne on ihan muut tekijät, jotka tämän aiheuttavat ja silloin syyttävä sormi on käännettävä kameroiden takana työskentelevään tuotantoryhmään.


Tulosta   Sähköposti