Analyysi: Big Brotherin pelaaja-analyysi 2022

Big Brother 2022 -asukkaat saivat pelata ja juonitella kauden aikana. Niinpä kauden asukasanalyysi on tällä kertaa pelaaja-analyysi, jossa asukkaat käydään läpi pelin näkökulmasta.

Palaamme vielä näin vuoden 2023 alussa viime vuoden Big Brotheriin, jonka voitti Reeo. Pelaaja-analyysissä arvioimme asukkaat, kuinka he pelasivat Big Brotherissa heidän omalta kannaltaan. Asukkaat on arvioitu analyysissä heidän talosta poistumisjärjestyksessä, finalistit ensimmäisinä.

Reeo - voittaja

Oli selkeästi paras pelaaja kaudella. Reeolla tuntui olevan selkeä strategia, jota hän toteutti. Tähän kuului esimerkiksi hyvien suhteiden luominen muihin asukkaisiin ja oman liittouman kokoaminen. Sosiaalisesti älykkäänä henkilönä hän osasi luovia erilaisissa tilanteissa, vaikka hermot olivat välillä koetuksella. Ainakin ulkoisesti Reeo pysyi uskomattoman rauhallisena, vaikka moni olisi tietyissä tilanteessa räjähtänyt oikein kunnolla.

Reeo toimi liittoumansa järjen äänenä ja yleensä tiesi, milloin ja miten kannattaa edetä. Toki aina kaikki ei mennyt putkeen, kuten esimerkiksi Heidin valehäätöön johtaneissa tilanteissa. Hän rauhoittui sopivasti alkukauden joistakin ylilyönneistä ja omissa papereissani Reeo nousi kauden parhaimpien asukkaiden joukkoon.

Lopulta suvereenin voiton napanneen Reeon tietä BB-talossa helpotti se, että kovin moni muu ei ollut pelikauteen yhtä hyvin varautunut. Kovin vahvaa vastapelaajaa ei hänelle lopulta löytynyt Kirsin häädön jälkeen, vaikka Lauran liittouma jotain yrittikin.

Laura - 2. sija

Finaalipaikka oli varmaankin pitkälti sen ansiota, että hän toimi Reeon vastavoimana talossa. Vaikka Reeolla oli paljon faneja, oli myös ns. antifaneja, jotka alkoivat kannattaa Lauraa.

Laura ei pelannut aluksi, mutta havahtui tähän toisen ja kolmannen viikon aikana, että jotain peliliikkeitä piti tehdä. Jostain syystä Lauralle jäi käsitys, että Reeolla oli häntä ja muita "vapaamatkustajia" kohtaan jotain vastaan ja suurelta osin ärsytyksestä he yrittivät koota Reeon vastaista rintamaa.

Organisointi nimeämisissä oli kuitenkin onnetonta. Lauralla ei tuntunut olevan karismaa eikä kykyä järjestää tilanteita niin, että olisi saanut Reeon vastaista rintamaa koottua. Vastapuoli olisi tarvinnut Reeon kaltaisen strategin, joka ajattelisi ilman sen suurempia tunteita, mikä kuhunkin tilanteeseen olisi paras ratkaisu. Laurasta ei ollut tähän.

Laura selvisi finaaliin ehkä hieman yllättäen, vaikka hän tietyillä liikkeillään olisi ansainnut pudota jo muutamia viikkoja aikaisemmin. Laura onnistui kuitenkin käymään läpi asiat esimerkiksi Sallan kanssa, jonka hän oli suututtanut peliliikkeillään, joka osaltaan tasoitti tietä finaaliin. Lisäksi katsojat pitivät Laurasta ja se on kuitenkin Big Brotherissa tärkeintä talossa pysymisen kannalta.

Mia - 3. sija

Pelitaktiikka tuntui vaihtelevan eniten finalisteista. Aluksi Mia pariutui Aleksin kanssa, mutta sitten taktiikkaa oli muutettava Aleksin häädön jälkeen. Liittoutuminen Lauran leirin kanssa oli pääasiallinen suunta, mutta jonkinlaista pelillistä flirttailua oli myös Reeon leirin puolelle.

Reeon kanssa väleissä pysymiseen tuli särö, kun Mia yritti huonoin tuloksin pelastaa Aleksia. Hyvänä valehtelijana itseään mainostanut Mia joutui tässä vaiheessa joksikin aikaa epäsuosioon monelle. Mian rehellisyyttä epäiltiin monessa kohtaa.

Kauden aikana Milenan saama "tviitti" puhutti ja Mia otti sen nimiinsä viimeisellä viikolla, mutta oliko Mia oikeasti sen takana? Aika ajoin esille noussut some-kohu ei kuitenkaan häirinnyt Mian talomatkaa, vaikka myös häntä epäiltiin viikkojen aikana. Jos hän oli todella Milenalle kohdistetun viestin takana, todella hyvin hänellä piti pokka. Härskiä peliä tässä tapauksessa.

Sosiaalisena persoonana Miaan varmasti tykästyttiin, joka oli pelillisesti hyvä asia. Asukkaita ei tuntunut häiritsevän Mian kova ääni, joka aiheutti normaalien sosiaalisten tilanteiden lisäksi ihmeellisiä huutokonsertteja unohtamatta Sofian kanssa toistuvia Kumman kaa -kohtauksia.

Miikka - 4. sija

Miikka tuntui luovivan BB-finaaliin hyvän jätkän ja kaikkien kaverin imagollaan. Ei hän varmasti mitään esittänyt, mutta aika vähillä kannuksilla Miikka pääsi neljän parhaan joukkoon. Hän tuntui eniten muistuttavan "vapaamatkustajaa", joita hän itse muisti nostaa esiin kauden varrella. Keskisohvalla Miikkaa ei kovin usein sunnuntaisin nähty, vaikka hän itse piti tärkeänä sinne saada asukkaita, jottei ilmaiseksi etene talossa.

Miikka oli onnistuneesti tutkan alla pääosan kautta ja rapaa Rooma-liittoumassa saivat etenkin Reeo ja Heidi. Ehkä Miikan kannattikin keskittyä sosiaaliseen kanssakäymiseen, sillä kilpailuissa hän ei juuri pärjännyt.  Hyvää pelisilmää toki oli, että hän liittoutui Reeon kanssa, sillä varmasti toisessa liittoumassa Miikka olisi höntyillyt liikaa ja nimeämispisteiden antaminen olisi mennyt enemmän tunteet edellä.

Salla - häädettiin finaaliviikon torstaina

Ei pelillisesti mitään parhaimmistoa. Osasi jotenkin suututtaa aina jonkin osan taloa, eikä osannut pitää tunteitaan kurissa. Oli hieman tuuliviiri sen jälkeen, kun luottokaveri Milla häädettiin. Säntäili pelillisesti sinne ja tänne, mutta katsojat ilmeisesti pitivät hänen aiheuttamista tilanteista ja hän selvisi lukuisista häätöäänestyksistä. Kauden häätöäänestyskuningatar.

Sallakaan ei ollut kilpailuissa parhaimmillaan ja hänen kohtalokseen kävi finaalitehtävä. Dominojunan rakentamisessa Sallalta meni täysin hermot ja usko tekemiseensä ja hän joutui häätöäänestykseen aivan finaalin kynnyksellä. Enää eivät katsojat onnistuneet pelastamaan Sallaa ja hänen BB-kokemuksensa jäi muutamaa päivää vajaaksi.

Heidi - häädettiin 11. viikolla

Tämän kauden ”soturiprinsessa”. Heidi oli alusta asti Reeon ja Miikan kanssa liittoumassa, jossa hän tuntui ensin olevan heittopussin asemassa. Kauden edetessä kuitenkin Reeon ja Heidin välille muodostui vahva side, joka näkyi etenkin jokailtaisissa teehetkissä. Heidän välinen suhde oli jotenkin sykähdyttävä, kuin isä ja tytär.

Heidi oli erityisen vahva kaikissa kilpailuissa ja tehtävissä. Hän sai jo kuittailuakin osakseen jatkuvasta menestyksestä. Tosin voittamisesta ei ollut useinkaan paljon hyötyä, sillä ne tiesivät pääosin ikäviä ja vaikeita päätöksiä nimeämisten tai häätöäänestyksen suhteen. Kaiken huippuna olivat viimeiset nimeämiset, jossa Big Brother muutti pelin henkeä, eikä Heidi saanut poistaa itseään häätöäänestyksestä, vaikka hän voitti nimeämiskilpailun.

Kaiken kaikkiaan Heidin kasvutarina BB-talossa oli päättyneen kauden parhaita. Alun hieman arasta Heidistä kasvoi itsevarma nainen, joka tiesi mitä halusi. Valitettavasti Big Brotheria Heidi ei päässyt pelaamaan loppuun, vaan katsojat häätivät hänet talosta viikko ennen finaalia.

Milena - häädettiin 10. viikolla

Katsojien keskuudessa luultavasti kauden inhotuin asukas pääsi yllättävän pitkälle. Milenan kautta leimasi hänen seilaamisensa eri porukoissa. Hän ei tuntunut löytävät paikkaa, missä voisi pelata. Tästä muut asukkaat saivat tuntemuksen, että hän pelaa vähän kaikkialla.

Tästä juontui myös talon sisäinen some-kohu Milenan saatua "tviitin" BB-somessa. Nimettömän mysteeriviestin lähettäjä pysyi tuntemattomana, vaikka Mia tunnustikin sen kauden lopussa. Milenaa viesti häiritsi suunnattomasti ja hän yritti sitä selvittää niin, että se alkoi ärsyttää monia.

Eikä asian selvittäminen sinänsä mitään, mutta Milena sortui syyttämään viestin lähettämisestä Heidiä, vaikka hän kiisti asian monta kertaa. Syyllistäminen näytti menevän jopa kiusaamisen puolelle, eikä Milena suostunut päästämään siitä irti. Asialle ei kuitenkaan voinut talon sisällä tehdä mitään, koska todisteita ei ole saatavilla, eikä kukaan tunnustanut.

Milena romutti pelinsä viimeistään "tviittiin". Ilmeisesti talossa arveltiin, ettei Milena ole pelillisesti uhka, joten hänen annettiin olla talossa varsin pitkään.

Sofia - häädettiin 9. viikolla

Sofia sotkeutui omaan näppäryyteensä. Hän tuli häädetyksi talosta, kun hän pisti neuvotteluhuoneessa itsensä häätöäänestykseen pelastettuaan Mian häädöltä. Sofia käytti tätä taktiikkaa jo aiemmin asukashäädössä, mutta katsojaäänestyksessä tämä ei toiminut.

Vain harkiten kauden aikana pelannut Sofia ei halunnut näkyvästi liittoutua kenenkään kanssa ja solmi ainoastaan kaverisuhteita. Sofia ei halunnut yleensä puhua myöskään pelistä ja teki nimeämispäätökset itsenäisesti.  Sofia tuli tunnetuksi kovista peliliikkeistään, joista Mian pelastamisen lisäksi muistetaan Ruzbehin laittaminen viimeiseen asukashäätöön Sofian itsensä sekä Nabazin kanssa.

Sofiaa pidettiin talossa yhtenä voittajasuosikkina hänen sosiaalisuutensa ja empaattisuutensa ansiosta ja hän oli kaikkien kaveri. Voi olla, että häntä vaivasi jonkinmoinen ylimielisyys suosiostaan asettaessaan itsensä häätöäänestykseen. Tai sitten kyseessä oli tylsistyminen talossa oloon, jonka hän toi usein varsin äänekkäästi esiin.

Nabaz - poistui vapaaehtoisesti 9. viikolla

Kauden värikkäin hahmo päätti jättää leikin kesken luovuttamalla Big Brotherin. Nabaz ei kestänyt pelikauden kovuutta, johon vaikutti selvästi edellisinä viikkoina Tuulan ja Merven häädöt. Molemmat naisista olivat Nabazille läheisiä talossa.

Kovin hyvään pelilliseen ajatteluun Nabazin pitkäjänteisyys ei riittänyt. Varsin impulsiivinen Nabaz meni liikaa tunteella ja usein päästeli höyryjä dramaattisen oloisesti. Ei ollut kuitenkaan muiden vietävissä, vaan yleensä itsepäisesti nimesi niitä, keitä halusi.

Persoonana hän oli varsin sympaattinen, jos oli hyvällä tuulella. Huonolla tuulella erittäin rasittava ja myös katsojalle saattoi joskus iskeä migreeni Nabazia katsoessa.

Tuula - häädettiin 8. viikolla

Pelillisesti samaa tasoa Nabazin kanssa, eli ei kovin hyvät. Myös Tuula toimi pääosin tunteella, joka tuli varsin selväksi hänen pitkävihaisuudestaan. Hän kyllä muisti, ketkä käyttäytyivät hänen mielestään ikävästi häntä kohtaan. Lisäksi nimeämispisteiden antaminen hänelle oli suurin rikos ikinä - ainakin BB-talossa.

Merve - häädettiin 7. viikolla

Lauran paras kaveri talossa, Merve, ei hallinnut pelaamistaan sen paremmin kuin pidemmälle pelissä päässyt Laura. Merven antipatiat Reeoa kohtaan olivat mielestäni Lauraa kovemmat ja hän käytti myös kovempaa kieltä juonitteluissa.

Kovinkaan älykkääseen pelaamiseen ei Mervestä ollut ja muutenkin anti talossa jäi heikoksi.

Milla - häädettiin 6. viikolla

Aika mitäänsanomatonta menoa talossa. Jumittui juonitteluihin Sallan kanssa, joka keskittyi lähinnä valittamiseen muista asukkaista. Taloaika jäi vähäiseksi, kun ei päässyt liittoutumaan mihinkään isompaan ryhmään, eikä osakkeita varsinaisesti parantanut vetäytymällä muista kahdestaan Sallan kanssa.

Aleksi - häädettiin 5. viikolla

Talon virallinen hymypoika, josta oli vaarassa tulla Mian makuualusta. Heidän onnekseen Aleksi häädettiin kuitenkin talosta jo viidennellä viikolla. Taktikoinnissa Aleksi ei ollut hyvä, mutta fyysiset tehtävät ja kilpailut olivat hänen heiniään. Kovin paljon muuta antia hänestä ei ollutkaan.

Karvan - poistui vapaaehtoisesti 5. viikolla

Myöskään Karvan ei kestänyt pelikauden paineita, vaan hän jätti kauden kesken. Kovilla puheilla taloon tullut saikin Kirsin ulos talosta ensipäivinään, mutta siihen se sitten jäi. Mies silminnähden väsähti ja lähes masentui, eikä luovuttaminen ollut lopulta yllätys. Pelikauden aiheuttama huono taloilmapiiri vei Karvanin, jossa olisi varmasti potentiaalia, jos vaan hän olisi jaksanut.

Mathias - häädettiin 4. viikolla

Mathiaksesta ei jäänyt mieleen oikein muuta kuin "hassunhauskat" lettu-läpät. Kovasti hänkin oli pelaamassa tultuaan taloon kesken kauden, mutta aika tyhjäksi arvaksi hän jäi. Varmasti mukava persoona ja normikaudella olisi varmasti ollut enemmän käyttöä.

Kirsi - häädettiin 3. viikolla

Alkukauden näkyvin pelaaja, joka ei kolmena taloviikkonaan juuri muuta tehnytkään. Tämä oli myös Kirsin tuho, sillä hän ei löytänyt tasapainoa pelaamisen ja normaalin sosiaalisen elämän välillä esimerkiksi verrattuna Reeoon. Pilasi myös peliään pelaamalla kaksilla rattailla ja heittämällä heti alkuun Heidin bussin alle, josta hän sai monen vihat päälleen.

Kirsi olisi varmasti ollut loppukaudesta kova kilpakumppani Reeolle, sillä kumpikin tiesi pelin hengen. Olisi ollut mielenkiintoista nähdä Kirsin ja Reeon otatus kauden edetessä, jos Kirsi olisi ollut pelaamisessaan alkukaudesta maltillisempi.

Ruzbeh - häädettiin asukashäädössä 3. viikolla

Värikäs, mutta outo persoona piti etenkin yön pikkutunteina omia performanssejaan olohuoneessa muiden nukkuessa. Pelillisesti Ruzbehin taktiikka ei ollut paras mahdollinen, mutta Reeon jengissä hänellä olisi ollut mahdollisuus päästä pitkälle.

Oman pelinsä mies kuitenkin pilasi möläyttelyllään, joka ärsytti aina joskus. Pahin moka tuli Jerryn häädön jälkeisessä teehetkessä, kun hän kuittaili Jerrylle, josta Sofia ei pitänyt. Tästä johtuen Sofia järjesti Ruzbehin häätöön tunnetuin seurauksin Sofian voitettua häätökisan.

Jerry - häädettiin 2. viikolla

Avoimin kortein Big Brotheria pelanneen Jerryn taival BB-talossa ei jäänyt pitkäikäiseksi. Omalla huutelullaan mies järjesti itselleen paikan häätöäänestyksessä ja katsojat hoitivat lopun. Järkevämmällä taktiikalla Jerry olisi pysynyt talossa jonkin verran pidempään, mutta hän ei halunnut pitää kynttiläänsä vakan alla. Pelitaktisesti siis huono suoritus, mutta eipähän ainakaan peitellyt tai esittänyt mitään.

Pirkka - häädettiin asukashäädössä 2. viikolla

Kauden ikävin häätö ilman muuta, kun Pirkka heitettiin tylysti bussin alle lähes kaikkien asukkaiden toimesta. Monelle omatunto soimasikin jälkikäteen, mutta liekö vain peliliike? Joka tapauksessa Pirkka oli täysin hukkaan heitetty kortti väärällä kaudella.

Kaudella, jossa ei juoniteltaisi, olisi sopinut Pirkalle täydellisesti. Hän tuntui olevan kunnon BB-fani, joka tuli nauttimaan BB-talosta, sen tehtävistä ja muista tapahtumista. Pirkka oli luonnonlapsi, joka heittäytyi BB-kokemukseen täysillä, mutta valitettavasti siitä muodostui suuri pettymys paitsi sen lyhyyden niin myös muiden asukkaiden käytöksen vuoksi.

Daiyana - häädettiin 1. viikolla

Daiyanan taloelämä jäi lyhyeksi, eikä naisesta ehditty saamaan irti kuin jokunen kiivastuminen Nabazin kanssa. Olisi ollut kiva nähdä Daiyanaa pidemmän aikaa, jolloin olisi myös pelillisistä kyvyistä saatu parempi kuva. Nyt se kuva oli nollissa, kun Daiyana häädettiin ensimmäisessä katsojahäädössä.

Marko - häädettiin asukashäädössä 1. viikolla

Marko mokasi itsensä ulos talosta neljäntenä päivänä tultuaan hylätyksi häätökisassa. Ei mennyt putkeen, ei. Käytännössä häätökisan hylkäys oli paluulippu kotiin, kun asukkaat häätivät lähes yksimielisesti Markon ensimmäisenä ulos talosta. Mitäpä voi muuta sanoa kuin: heikko suoritus. Game over.

Fanisivut.net

Fanisivut.net on vuonna 2007 perustettu fanisivusto, joka seuraa Suomen Big Brotheria. Uutisoimme ja kommentoimme Big Brotherin tapahtumia niin kausien aikana kuin niiden välissä. Sivustoltamme löytyy myös tiedot BB-talon asukkaista, häädöistä, nimeämisistä ja BB-ohjelmista. Taustoitamme myös Suomen Big Brotherin historiaa ja muuta taustaa.