Historiaa: Suomen Big Brother 2011

Kuudennen kauden Finaalissa ei ilmoitettu Big Brotherin jatkosta Suomessa. Julkisuudessa huhuttiin, että Sub haluaisi kilpailuttaa BB:n tuotannon. Alkuvuosi 2011 olikin hyvin hiljaista BB:n taholta ja spekulaatiot alkoivat pyöriä ohjelman loppumisen tai välivuoden ympärillä.

Lopulta maaliskuussa varmistui, että BB:stä nähdään seitsemäs tuotantokausi Suomessa, kun asukashaku käynnistyi. Ohjelman tuotantoyhtiö oli vaihtunut kaudelle 2011, kun Metronome Film & TV ei enää tuottanut BB:tä, vaan ohjat siirtyivät formaatin omistaja Endemolille ja tuotantoyhtiö oli sen tytäryhtiö Endemol Finland Oy.

Asukkaita uudelle kaudelle haettiin viiden vuoden tauon jälkeen lomakehaulla netissä, mutta mukana oli edelleen myös hakukiertue. Kiertuepaikkakuntina toukokuun alussa olivat vain Helsinki, Turku ja Tampere lomakehaun paluun vuoksi. Lomakehaku jatkui Subin nettisivuilla vielä heinäkuussa, vaikka kauden alkuun oli enää reilu kuukausi. Big Brotherin seitsemäs kausi käynnistyi 24/7:ssa tiistaina 30. elokuuta ja Subilla keskiviikkona 31. elokuuta.

Kauden pituutta ja päättymispäivää ei julkaistu kauden alkaessa, mutta se selvisi, kun kautta oli jäljellä reilu kuukausi. Kauden pituudeksi vahvistettiin 1. marraskuuta, että kausi kestää 104 päivää ja se päättyy 11. joulukuuta.

Seitsemännelle kaudelle otettiin aluksi 14 asukasta, jotka astuivat taloon ensimmäisenä päivänä. Asukkaita nähtiin kauden aikana yhteensä 23. Asukaskohuilta ei tänäkään vuonna vältytty, sillä ensimmäinen asukas sai tarpeekseen BB-elämästä jo kolmantena päivänä, kun Tia karkasi BB-talosta. Jo samana päivänä Tialle hankittiin korvaaja, kun taloon astui Hjallis Harkimon veljentytär Amanda.

Teemana salaisuudet

Kauden teema oli "enemmän salaisuuksia kuin koskaan ennen", mutta teema jäi hieman vaillinaiseksi, sillä asukkaiden omat salaisuudet olivat varsin vaisuja. Talon ja tuotannon salaisuuksista sen sijaan osa oli ihan hyviä, vaikka jälleen roppakaupalla hyviä ideoita pilattiin huonolla toteutuksella tai hyvät ideat jäivät kokonaan toteuttamatta.

Seitsemäs kausi sisälsi myös paljon salatehtäviä, joita asukkaat saivat suoritettavakseen joko yksin tai pienessä ryhmässä. Osassa salatehtävistä oli luvassa palkinto, mutta suuremmassa osassa ei tainnut olla mitään palkintoa.

Ikimuistoisimpia salatehtäviä olivat neljännellä viikolla Sebastianin ja Salarin rahanpiilotus ja -etsintä sekä 12. viikolla ollut Janican valeraskaus, jossa Janican piti uskotella olevansa raskaana. Nämä salatehtävät menivät täydestä asukkaisiin ja ne onnistuivat, mutta aina ei käynyt yhtä hyvin.

Kauden ensimmäinen salatehtävä nähtiin jo Terhin astuessa taloon ensimmäisenä päivänä, kun hänen piti uskotella olevansa yökastelija. Terhi yritti monella tavalla suorittaa salatehtävää, mutta BB ei hyväksynyt suoritusta onnistuneeksi, vaikka kukaan asukkaista ei aavistanut mitään.

Juonittelua ja selkäänpuukotusta

Juonittelu oli tällä kaudella sallittua. Juonitteluun sortui Benin ja Salarin ympärille kasaantunut porukka, jossa jäseninä kauden aikana nähtiin Tamer, Amanda ja Veera. Mitään erityistä hyötyä juonittelujengi ei toimistaan kuitenkaan saanut ja yksi kerrallaan juonittelijoista häädettiin ulos talosta. Kukaan asukkaista ei kovin hyvin ollut hajulla talon juonitteluporukoista.

Yksi kauden dramaattisimmista hetkistä koettiin, kun Big Brother päätti järjestää käänteisen häätöprosessin seitsemännellä viikolla, jossa katsojat nimeävät ja asukkaat häätävät. Katsojat äänestivät kaksintaisteluun Salarin ja Annikan, josta monien yllätykseksi Salar häädettiin ulos talosta äänin 5-4. Ratkaisevimpia tilanteita oli Benin selkäänpuukotus juonittelukaveriaan vastaan Salarin häätämiseksi, kun Ben äänesti Salarin häätämisen puolesta.

Käänteistä äänestystä käytettiin myös toistamiseen viikolla 12. Tällöin häätöäänestykseen nimettiin katsojaäänestyksessä kolme eniten ääniä saanutta asukasta. Häätöäänestykseen joutuivat Rami, Netta ja Ben, joista kolme ääntä saanut Rami häädettiin ennen kahden äänen Nettaa ja ilman ääniä jäänyttä Beniä.

Koko kauden puhutti toisella viikolla lanseerattu Finaaliviikkoäänestys. Mikael onnistui saamaan koko kaudeksi koskemattomuuden ja pääsyn suoraan finaaliviikolle voittamalla yleisöäänestyksen. Tosin Mikael joutui kerran häätöäänestykseen, kun hän rikkoi SEIS-tehtävän sääntöjä liikuttuaan SEIS-komennon aikana viikolla 11.

Mikaelin voittama etuoikeus puhutti niin talossa kuin talon ulkopuolella ja osa asukkaista piti koskemattomuutta epäreiluna. Fanitkaan eivät olleet tyytyväisiä tähän käänteeseen, etenkin, kun Mikael muuttui kauden edetessä varsin näkymättömäksi ja riskejä kaihtavaksi asukkaaksi.

Haaremista helvettiin

Paljon puhetta aiheutti myös Benin haaremi, kun Ben jätettiin taloon yhdessä neljän naisen - Kaisan, Lianan, Netan ja Veeran - kanssa, joista hänen piti valita yksi asukas taloon. Muut asukkaat passitettiin Benin haaremiseikkailujen ajaksi noin neljäksi päiväksi tehtäväalueelle kierrätystehtävää tekemään. Paljon sutinaa ja säpinää sisältäneeseen haaremiviikkoon kuului mm. petipuuhia Netan kanssa, mutta lopulta Ben päätyi valitsemaan Veeran asukkaaksi taloon.

Ben joutui haaremiseikkailuistaan tilille Amandan kanssa, jonka kanssa Benillä oli sutinaa taloelämän aikana. Amanda ei niellyt Benin selityksiä, vaikka uskottelikin näin kaikille. Myöhemmin kaudella Netta palasi BB-taloon varsinaiseksi asukkaaksi.

Viikkotehtävien taso oli laidasta laitaan. Oli onnistuneita viikkotehtäviä, mutta sitten myös täysiä huteja. Eräs onnistuneimmasta oli Taivas ja helvetti, joka tosin oli siinä ja rajoilla, menikö siinä tuotannolla hieman yli. Peräti kahdeksan päivää kestänyt historian pisin viikkotehtävä pisti asukkaat äärirajoille niin henkisesti kuin fyysisesti.

Kyseessä oli klassinen kahtiajakotehtävä, jossa toiset elivät yltäkylläisyydessä ja toiset huonoissa oloissa. Asetelma aiheutti helvetin ja taivaan asukkaiden välillä kränää ja erityisesti hampaisiin joutui taivaan asukas Janica. Pahiten riitautuivat Janica ja Annika, joiden välit eivät tämän jälkeen todellisuudessa palautuneet ennalleen.

Viikkotehtävä huipentui lopulta siihen, että helvetin olot parantuivat ja he joutuivat näyttelemään kärsimystään, joka aiheutti henkisen romahtamisen taivaan joukoissa jopa luovuttamisen partaalle. Lopulta kukaan ei kuitenkaan luovuttanut. Viikkotehtävän tapahtumia ja sitä, kuka teki mitä, puitiin useaan otteeseen vielä viikkoja sen päätyttyä. Täysin ilmaa ei saatu puhdistettua koko loppukauden aikana.

Taivas ja helvetti -viikkotehtävän jälkeen viikkotehtävien taso romahti. Ennen tätä viikkotehtävät olivat pääosin hyviä, mutta sen jälkeen nähtiin vain muutama hyvä tehtävä, vaikka kautta oli tämän jälkeen jäljellä vielä yhdeksän viikkoa.

Janica Norjaan ja voittajaksi

Lähes jo perinteeksi muodostunut asukasvaihto nähtiin myös kaudella 2011. Tällä kertaa vaihto toteutettiin Norjan BB:n kanssa, joka alkoi lähes yhtä aikaa Suomen BB:n kanssa Ruotsissa. Asukasvaihto tapahtui viikoilla seitsemän ja kahdeksan. Suomesta asukasvaihtoon lähti Janica ja Norjasta Suomeen saapui Siv Anita. Kovin suurta kulttuurishokkia ei tällä kertaa tapahtunut, koska vaihto tapahtui toisen pohjoismaan kanssa.

Janica kehui Norjan BB:n asukkaiden ilmapiiriä paremmaksi ja Suomeen palattuaan Janica oli pitkään pahalla tuulella. Vaihdon osalta Janica muistetaan etenkin petipuuhistaan Roberton kanssa. Siv Anitakin aisti Suomen talon kireän ilmapiirin, mutta silti hän piti ajastaan Suomessa ja tuli hyvin läheiseksi muutamien asukkaiden kanssa. Suomen puolella kielimuuri oli välillä todella iso, sillä osalla asukkaista oli varsin kehno englannin kielen taito.

Reilua viikkoa asukasvaihdon jälkeen nähtiin BB-talossa toisenlainen visiitti, kun BB Extra -juontaja Elina Viitanen tuli vierailevaksi asukkaaksi taloon. Elina joutui asumaan talossa samojen sääntöjen mukaan kuin muutkin asukkaat viiden päivän ajan. Tosin joitakin helpotuksia Elinalla oli, kuten esimerkiksi hän sai käydä kylpyhuoneessa kameroilta suojassa. Elina joutui juontamaan myös arki-iltojen BB Extrat, vaikka hän olikin talossa asukkaana. Juonnot toteutettiin eri puolelta taloa, kuten päiväkirjahuoneesta ja lisähuoneesta BB:n antamien ohjeiden mukaisesti. Extran juontolappuina toimivat tällä kertaa samanlaiset laput kuin asukkaat saavat tehtävänannot BB:ltä.

Nimeämiset ja häädöt sujuivat pitkälti samalla kaavalla kuin muutamalla edelliskaudella käänteisiä häätöäänestyksiä lukuun ottamatta. Tuotannon linja tuntui jälleen olevan, että otetaan häätöäänestyksiin mielivaltainen määrä asukkaita ja kiritetään häätöäänestyksiä, jotta niistä saadaan mahdollisimman tasaisia.

Nimeämisiä sotkemaan otettiin käyttöön oljenkorsikilpailut, joissa yksi häätöuhan alle joutunut asukas sai mahdollisuuden pelastaa itsensä. Tätä tosin ei tehty joka viikko ja välillä tehtävien reiluus ja tasapuolisuus kyseenalaistettiin. Pahin esimerkki tästä nähtiin, kun BB:n määräämä tuomari Mikael pelasi selvästi ihastuksensa Annikan pussiin oljenkorsikilpailussa viikolla yhdeksän. Myös BB:n toiminta kyseenalaistettiin, kun mietittiin, että tehtävät olivat välillä kuin räätälöityjä joillekin henkilöille tai ne soveltuivat paremmin miehille kuin naisille.

Pandoran lippaan sisältöön saatiin kauden aikana tutustua neljä kertaa. Lippaan sai avata katsojaäänestyksen voittaja ja hän sai valita, valitseeko itselleen hyvää ja muille huonoa vai itselleen huonoa ja muille hyvää. Pandoran lippaan avaajiksi valikoituivat Salar, Annika, Siv Anita ja Ben. Vain Salar valitsi itselleen hyvää, muut valitsivat itselleen pahaa.

Ensimmäinen Pandoran lipas olikin ehkä kaikkein pahin, koska siinä joutuivat valinnastaan kärsimään niin huonolle puolelle joutuneet kuin hyvän valinnut Salar tunnontuskien vuoksi. Ensimmäisessä Pandoran lippaassa oli hiiriä ja heinäsirkkoja lisähuoneessa, kun Salar ja hänen valitsemansa pari Minna saivat illallisen viineineen. Muut Pandoran lippaat olivat huonompia ja asukkaat osasivat siihen suhtautua tietyllä asenteella.

Ennätyksellisen 104 päivän jälkeen voittajaksi selvisi Janica, joka kukisti finaaliäänestyksessä toiseksi tulleen Mikaelin 4,63 prosenttiyksiköllä. Voittajan julistus tapahtui tällä kertaa studiossa, jossa kärkikaksikko seisoi ikään kuin palkintokorokkeilla, jonne juontajat Susanna Laine ja Elina Viitanen olivat heidät sinne hakeneet talosta. Muut finalistit vuonna 2011 olivat kolmanneksi tullut Suvi, neljäntenä ollut Tanja ja viidenneksi sijoittunut Ben.

Ohjelmat: Big Brother 2011 alkaa!, Big Brother, Big Brother Extra, Big Brother Talk Show, Big Brother Finaali, Big Brother: Asukkaaksi taloon?, Big Brother: Voittajan viikko, Big Brother: Missä he ovat nyt?

Juontajat: Susanna Laine (Talk Show, Kickoff ja Finaali), Elina Viitanen (TalkShow, Kickoff, Finaali, BB Extra)

Kotisivut: www.sub.fi/bigbrother2011

Lähteet

BBPlaza

Endemol (englanniksi)

Metronome Film & Television

MTV3

Subin Big Brother 2011 nettisivut

Wikipedia

 

 

 

Historiaa

Historiaa: Suomen Big Brother 2022

Julkaistu 05.05.2023 09:00

Asukkaat toteuttivat jumalteemaisen kuvaussession päivätehtävänä viikolla viisi. Kuva: © Nelonen Media.

Big Brother koki isot sääntömuutokset kaudelle 2022. Sääntöjä uudistettiin perustavanlaatuisesti Big Brotherin perusajatukseen nähden, jossa nime...

Historiaa: Suomen Big Brother 2021

Julkaistu 25.04.2022 14:41

Ketjureaktio-kauppatehtävän loppusuoritus oli kauden yksi jännittävimpiä yksittäisiä hetkiä. Asukkaat valmistautumassa loppusuoritukseen Anssin asettaessa kuulan radalle. Kuva: © Nelonen Media.

Kausi 2021 nähtiin pikavauhtia julkkiskauden...

Historiaa: Suomen Julkkis-Big Brother 2021

Julkaistu 24.08.2021 11:46

Julkkisasukkaat koolla sohvaryhmällä kauden ensimmäisessä tehtävässä, tutustumisen kolmiottelussa. Kuva: © Nelonen Media.

Fanisivut.netin Suomen BB-kausien historiasta...

Historiaa: Suomen Big Brother 2020

Julkaistu 08.02.2021 15:31

Talo ja mökki yhdistyivät kolmannen viikon loppupuolella. Kuva: © Nelonen Media.

Kaikkiaan kahdestoista Suomen BB-kausi käynni...

Historiaa: Suomen Big Brother 2019

Julkaistu 17.03.2020 09:00

Big Brother Suomi -logo. Kuva: © 2019 Nelonen Media

Big Brother piti taukoa viisi vuotta ennen ku...

Historiaa: Suomen Big Brother 2014

Julkaistu 01.06.2015 09:57

Big Brother ylitti syksyllä 2014 suomalaisen tv...

Historiaa: Suomen Julkkis-Big Brother 2013

Julkaistu 06.04.2014 12:38

Suomen ensimmäinen Julkkis-Big Brother näki päi...

Historiaa: Suomen Big Brother 2012

Julkaistu 02.09.2013 20:15

Kahdeksas kausi muistetaan runsaasta asukasmäär...

Historiaa: Suomen Big Brother 2011

Julkaistu 26.07.2012 23:34

Kuudennen kauden Finaalissa ei ilmoitettu Big B...

Historiaa: Suomen Big Brother 2005-2011

Julkaistu 19.07.2011 19:12

Johdanto

Suomen Big Brotherin tarina lähti lii...

Aikajana

Aikajana: Suomen Big Brother 2022

Julkaistu 16.05.2023 14:56

Ruutukaappaus Big Brother 2022 -aikajanasta. Grafiikka: Jarkko Nieminen / Fanisivut.net ja Knightlab.com.

Vuonna 2022 nähtiin Suomessa Big Brotherin 15. kausi, kun vajaan vuoden tauon jälkeen nähtiin uusi normaalikausi. Fanisivut.netin aikajanasarjass...

Aikajana: Suomen Big Brother 2021

Julkaistu 27.07.2022 09:00

Ruutukaappaus Big Brother 2021 -aikajanasta. Grafiikka: Jarkko Nieminen / Fanisivut.net ja Knightlab.com.

Vuonna 2021 nähtiin Suomessa myös toinen BB-k...

Aikajana: Suomen Julkkis-Big Brother 2021

Julkaistu 27.08.2021 09:00

Ruutukaappaus Julkkis-Big Brother 2021 -aikajanasta. Grafiikka: Jarkko Nieminen / Fanisivut.net ja Knightlab.com.

Fanisivut.netin Aikajana-sarja saa jatkoa. Ju...

Aikajana: Suomen Big Brother 2020

Julkaistu 12.03.2021 08:00

Ruutukaappaus Big Brother 2020 -aikajanasta. Grafiikka: Jarkko Nieminen / Fanisivut.net ja Knightlab.com.

Suomen Big Brother sai jatkoa vuonna 2020 uud...

Aikajana: Suomen Big Brother 2019

Julkaistu 24.03.2020 12:33

Kauden 2019 aikajana. Grafiikka: Knightlab.com.

Suomen Big Brother palasi viiden vuoden tauol...

Aikajana: Suomen Big Brother 2014

Julkaistu 02.08.2016 09:00

Suomen Big Brotherin kymmenes Big Brother käynn...

Aikajana: Julkkis-Big Brother 2013

Julkaistu 19.07.2016 09:00

Pitkään spekulaatioissa ollut Big Brotherin suo...

Aikajana: Suomen Big Brother 2012

Julkaistu 05.07.2016 09:00

Kahdeksas Big Brother saatiin käyntiin s...

Aikajana: Suomen Big Brother 2011

Julkaistu 21.06.2016 09:00

Salaisuuksia sisältänyt Suomen...

Aikajana: Suomen Big Brother 2010

Julkaistu 07.06.2016 09:00

Kuudennella kaudella Suomen Big Brotherissa s...

Aikajana: Suomen Big Brother 2009

Julkaistu 24.05.2016 09:00

Viidennellä kaudella Suomen Big Brotheri...

Aikajana: Suomen Big Brother 2008

Julkaistu 10.05.2016 09:00

Suosionsa huipulla ollut Big Brother eteni ne...

Aikajana: Suomen Big Brother 2006

Julkaistu 12.04.2016 09:00

Toinen kausi Big Brotheria Suomessa näht...

Aikajana: Suomen Big Brother 2005

Julkaistu 29.03.2016 09:00

Suomen Big Brotherin ensimmäinen kausi n...

Tilastoja

Tilasto: Suomen Big Brotherin asukkaat 2005-2022

Julkaistu 08.06.2015 10:05

Big Brother 2022 -alkuperäisasukkaat normaalikaudella syksyllä 2022. Kuva: © Jukka Alasaari / Nelonen Media.

Suomen Big Brotherissa on kahdentoista kauden aikana nähty lähes 300 asukasta. Kuka on BB-historian nuorin asukas, entä vanhin ja mikä on asukkai...

Tilasto: Suomen Big Brotherin häätö- ja voittajaäänestykset 2005-2022

Julkaistu 07.10.2015 11:16

Big Brother 2022 -voittajaäänestyksen lopputulos: Reeo on BB-voittaja ennen Lauraa. Kuva: © Nelonen Media.

Big Brotheriin kuuluu olennaisena osana häätö ...

Tilasto: Suomen Big Brotherin katsojaluvut 2005-2022

Julkaistu 15.06.2015 10:18

Big Brother Suomi -logo 2022. Kuva: © Nelonen Media.

Big Brother kiinnostaa katsojia Suomessa, vai...

Tilasto: Big Brother häätölähetyksen katsojalukuja

Julkaistu 08.09.2015 09:00

Elina Kottonen on juontanut BB:n häätölähetyksiä viiden kauden ajan. Kuva: © Jukka Alasaari / Nelonen Media.

Häätölähetys ja häätö ovat Big Brotherin viik...

Tilasto: Big Brotherin Pääohjelman ja Viikkolähetyksen katsojalukuja

Julkaistu 01.09.2015 09:00

Kimmo Vehviläinen ja Alma Hätönen ovat juontaneet BB-Viikkolähetystä kaudesta 2019 lähtien. Kuva: © Jukka Alasaari / Nelonen Media.

Big Brotherin Pääohjelmissa ja Viikkolähetyks...

Tilasto: BB Extran katsojalukuja

Julkaistu 04.09.2015 09:00

BB Extran tarkoitus oli olla Big Brotheria taus...

Tilasto: Big Brotherin erikoisohjelmien katsojalukuja

Julkaistu 11.09.2015 09:00

Big Brother-kausien yhteydessä on esitetty runs...

Yleistä

Suomen Big Brotherin voittajat 2005-2022

Julkaistu 25.05.2015 09:00

Reeo pelasi Big Brotherin läpi ja oli BB-voittaja vuonna 2022. Kuva: © Jukka Alasaari / Nelonen Media.

Toiselle kymmenelle tuotantokausissa päässyt Big Brother on saanut vuosien varrella 15 voittajaa. Esittelemme tässä lyhyesti kaikki Suomen Big Br...

BB-talot Suomessa 2005-2022

Julkaistu 18.08.2019 22:38

BB-talon keittiö erotettiin seinällä olohuoneesta kaudella 2022. Kuva: © Jukka Alasaari / Nelonen Media.

Suomen Big Brotheria on tehty kaksitoista kau...

Kaupankäynti ja talous Suomen Big Brotherissa 2005-2022

Julkaistu 07.08.2019 09:00

Heidi ja Laura kauppaostoksilla kaudella 2022. Kuva: © Nelonen Media.

Suomen Big Brotherissa on asukkaiden elämää s...

Tällä päivämäärällä tapahtui: Suomen Big Brother alkoi

Julkaistu 28.08.2019 08:00

Tänä päivänä 14 vuotta sitten, elokuun 28. vu...

Aikamatka Suomen Big Brotheriin 2005-2013

Julkaistu 16.08.2014 10:26

Suomen Big Brotheria on tehty yhdeksän kautta j...

Miten Suomen Big Brotherin asukkaat 2005-2019 sijoittuivat kartalle?

Julkaistu 28.09.2015 08:24

Suomen BB-asukkaiden jakautuminen maailmankartalle 2005-2019. Grafiikka: © 2020 ZeeMaps, Jarkko Nieminen / Fanisivut.net.

Suomen Big Brotherissa on ollut kautta aikain...

Fanisivut.net

Fanisivut.net on vuonna 2007 perustettu fanisivusto, joka seuraa Suomen Big Brotheria. Uutisoimme ja kommentoimme Big Brotherin tapahtumia niin kausien aikana kuin niiden välissä. Sivustoltamme löytyy myös tiedot BB-talon asukkaista, häädöistä, nimeämisistä ja BB-ohjelmista. Taustoitamme myös Suomen Big Brotherin historiaa ja muuta taustaa.