Tilasto: BB Extran katsojalukuja

BB Extran tarkoitus oli olla Big Brotheria taustoittava sekä haastatella BB:stä kiinnostuneita julkkisvieraita ja joskus myös tavallisia BB-faneja. Ohjelma onnistui toisinaan paremmin tehtävässään, joka oli kiinni tekijöiden panoksesta ja asiasta kiinnostuneista vieraista.

Arkipäivisin kello 19 nähtyä BB Extraa tehtiin kymmenen kauden ajan kuuden eri vakituisen juontajan voimin. Extran Resurssit eivät isosta BB-tuotannosta huolimatta olleet suuret, sillä ohjelman koostivat käytännössä sen juontaja ja tuottaja yhdessä kameramiehen kanssa.

Katsojaluvuissa BB Extran katsojaluvut pysyivät tasaisempina kuin Pääohjelman. Se havainto voidaan kuitenkin tehdä, että vuoden 2008 BB Extra keräsi ohjelman historian huippulukemat viikkoina 43-45, jotka poikkesivat merkittävästi sen kauden ja muiden kausien katsojaluvuista Extran kohdalla. Selkeästi myös vuonna 2006 nähtiin matalimmat katsojaluvut, mutta myöhempinä kausina Extraan saatiinkin lisää extraa, joka näkyi parempina katsojalukuina.

Extran katsojaennätys oli viikolla 43 vuonna 2008, jolloin ohjelma keräsi 280 000 katsojaa keskimäärin. Pohjakosketuksen katsojaluvut saivat viikolla 38 vuonna 2007, jolloin keskikatsojamäärä jäi vain 88 000 katsojaan. Huomattavaa on, että umpisurkeaksi tuomitun kauden 2014 keskikatsojamäärä ei tippunut BB Extralla kertaakaan alle 100 000 katsojan. Koko kauden osalta kovimmat keskiarvolukemat saatiin kaudelta 2009, jolloin BB Extra keräsi keskimäärin 182 000 katsojaa.

BB Extran hyvyys oli pitkälti arvioitavissa siitä, millainen vieras ohjelmassa oli. Tärkeää oli, että vieraalla oli jotain annettavaa Big Brotherille ja, että vieras oli katsonut BB:tä edes jonkin verrran. Oli kaameaa katsottavaa, jos studioon oli kutsuttu vieras vain markkinoimaan itseään, eikä hän tiennyt mitään Big Brotherista yleisellä tasolla saatikka käynnissä olevasta kaudesta.

Toisaalta muutamat vieraat olivat todella kiinnostavia, koska heillä oli näkemys ohjelmasta ja sen tapahtumista, vaikka kaikkien kanssa ei samaa mieltä ollutkaan. Jotkut vieraat yllättivät BB-kiinnostuksellaan, kuten esimerkiksi sanavalmis Ritva Santavuori. Hupaisaa oli myös eräiden vieraiden kierrätys vuodesta toiseen, jotka antoivat lähes sanasta sanaan samat analyysit formaatista yleensä, kuten esimerkiksi mediatutkija Veijo Hietala. Häntä voitaisiinkin kutsua leikkisästi jopa BB-professoriksi Suomessa.

Extra kehittyi vuosien varrella ja sisällöllisesti parhaimmillaan se oli Janne Katajan (2007-2008) ja Elina Viitasen (2010-2011) juontamana. Live-yhteydet taloon ja varta vasten ohjelmaan varten tehdyt klipit toivat Extraan kaivattua lisäarvoa, jonka vuoksi se kannatti katsoa. Mieleen ovat jääneet Jannen ja Niina Lahtisen tekemät BB-parodiat ja kaikki materiaali, mikä on valottanut BB-tuotannon kulissien takaisia tapahtumia.

Sosiaalisuus ja katsojien läsnäolo on ollut olennainen osa BB Extraa joka kausi. Alkuvuosina Extrassa oli vahvasti esillä katsojien lähettämät tekstiviestit, jotka pyörivät ruudussa kuin chatissa konsanaan. Myöhemmin Extra pääsi hieman irti tuosta chat-leimastaan, kun viestit siirtyivät taustalle screeneille luettavaksi, mutta samalla sosiaalinen media Facebookeineen ym. otettiin mukaan viestivirtaan.

BB Extralla oli kaudella 2010 myös sunnuntaisin nähtävä BB Sunnuntai Extra kello 19, jossa lämmiteltiin illan Talk Show'ta talosta aiemmin pudonneilla asukkailla. Sunnuntai Extran katsojaluvut pyörivät pääsääntöisesti 100 000 ja 200 000 katsojan välissä ennätyksen kuitenkin ollessa 209 000 katsojaa viikolla 43.

Grafiikassa voi tarkastella kunkin vuoden keskikatsojalukuja viemällä hiiren kaavion alapuolella olevien vuosilukujen päälle, jolloin kaaviossa näkyy vahvennettuna valittu vuosi.

Grafiikka Suomen Big Brotherin viikon katsotuimman BB Extran keskikatsojamääristä vuosina 2006-2014 ja BB Sunnuntai Extran keskikatsojamääristä vuonna 2010. Grafiikka näkyy isompana täällä.

Lähteet:
Finnpanel Oy / TV-mittaritutkimus
BB Plaza

Fanisivut.net

Fanisivut.net on vuonna 2007 perustettu fanisivusto, joka seuraa Suomen Big Brotheria. Uutisoimme ja kommentoimme Big Brotherin tapahtumia niin kausien aikana kuin niiden välissä. Sivustoltamme löytyy myös tiedot BB-talon asukkaista, häädöistä, nimeämisistä ja BB-ohjelmista. Taustoitamme myös Suomen Big Brotherin historiaa ja muuta taustaa.