Historiaa: Suomen Julkkis-Big Brother 2021

Julkkisasukkaat koolla sohvaryhmällä kauden ensimmäisessä tehtävässä, tutustumisen kolmiottelussa. Kuva: © Nelonen Media.
Julkkisasukkaat koolla sohvaryhmällä kauden ensimmäisessä tehtävässä, tutustumisen kolmiottelussa. Kuva: © Nelonen Media.

Fanisivut.netin Suomen BB-kausien historiasta kertova juttusarja saa jatkoa. Suomen toinen Julkkis-Big Brother järjestettiin toukokuussa 2021. Lyhyt, vain vajaat kolmiviikkoinen kausi oli kuin turboahdettu monta kertaa viikossa tapahtuneiden häätöjen, lukuisien tehtävien ja muiden käänteiden ansiosta.

Julkkis-BB pidettiin täysin uudessa ympäristössä, kun Big Brother muutti uuteen BB-universumiin, jossa oli uusi BB-talo kaikkine tiloineen ja tv-studioineen. Asukkaat saivat käyttöönsä täysin uuden talon, josta käytiin studion puolella rakennetussa sisätehtäväalueella suorittamassa tehtäviä lähes päivittäin.

Toinen Julkkis-BB käynnistyi sunnuntaina 2.5.2021, jolloin BB-taloon muutti 14 julkkisasukasta. Tällä kaudella kesken kauden taloon ei tuotu uusia asukkaita, mutta kuten edellä todettiin, ulospäin häätöovi kävi tiuhaan.

Ensimmäisenä asukkaana BB-talon sai korkata sometähti Sara Forsberg, joka sai viettää BB-talossa ensimmäisen tunnin täysin yksinään ennen kuin muut asukkaat tulivat. Julkkisasukkaiden kattaus oli yllättävän hyvä, vaikka joukossa oli hieman tuntemattomampia hahmoja. Kokoonpanosta löytyi mm. entinen ja nykyinen tv-juontaja, sometähtiä ja entisiä huippu-urheilijoita.

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita katulätkäottelussa. Kuva: © Nelonen Media.
Vauhtia ja vaarallisia tilanteita katulätkäottelussa. Kuva: © Nelonen Media.

Viikkotehtäviä ei julkkiskaudella ollut, mutta päivittäin oli erilaisia tehtäviä. Keskeisessä roolissa tehtävissä olivat asukkaiden saamat etuisuudet taloelämään. Asukkaat pystyivät voittamaan tehtävissä kauppa-aikaa, vaikuttamaan nimeämisiin tai jopa saada koskemattomuuden nimeämisissä.

Tehtäviin hyödynnettiin BB-universumin sisätehtäväaluetta varsin monipuolisesti ja ainakin julkkiskaudella nähtiin aivan uudenlaisia tehtäviä Suomen Big Brotherissa. Osa tehtävistä suoritettiin Nelosen suorien lähetysten aikana studiossa, kun paikalla olivat myös lähetysten tekijöitä.

Häätöjä BB-talosta tehtiin ennätystahtiin läpi koko julkkiskauden. Kausi kesti vain 19 päivää ja häätöjä tehtiin yleensä joka toinen päivä, viikonloppuisin jopa perättäisinä päivinä. Ensimmäisenä talosta häädettiin Kelly Kalonji jo kolmantena päivänä ja tahti pysyi tasaisena loppuun saakka. Useimmiten asukkaat pääsivät nimeämään toisiaan häätöäänestykseen, mutta välillä häätöuhan alle joutuneet asukkaat määriteltiin jonkin kilpailun lopputuloksen perusteella.

Sara voittaa koskemattomuuden haastetehtävässä Aleksia vastaan. Kuva: © Nelonen Media.
Sara voittaa koskemattomuuden haastetehtävässä Aleksia vastaan. Kuva: © Nelonen Media.

Häätöäänestyksissä talosta häädettiin yksi asukas kerrallaan lukuun ottamatta kahdeksatta häätöä, jolloin suoritettiin tuplahäätö. Häädöt tapahtuivat yleensä samalla kaavalla. Asukkaita äänestettiin turvaan häätölähetyksen aikana, kunnes oli jäljellä kolme vähiten ääniä saanutta asukasta. Nämä kutsuttiin studioon, joista yleensä yksi häädettiin. Kaksi jäljelle jäänyttä kilpailivat koskemattomuudesta seuraavaan häätöäänestykseen.

Kauden huippuhetkiä olivat katulätkäottelu ja niitä seuranneet "kultajuhlat", joissa asukkaat pääsivät liveartisti Pojun keikalle. Toisena on mainittava viimeisellä viikolla järjestetty biisileiri artisti Pyhimyksen johdolla, jossa asukkaat tekivät biisin ja esittivät sen myöhemmin suorassa BB-häätölähetyksessä.

Julkkiskausi huipentui finaaliin torstaina 20.5.2021, jolloin talossa oli vielä neljä asukasta. Toisen Julkkis-BB:n finaaliin pääsivät Markku Pulli, Nina Mikkonen, Petra Olli ja Sara Forsberg. Asukkaita häädettiin talosta yksi toisensa jälkeen ennen kuin talossa oli enää kaksi asukasta. Viimeisinä talossa olivat Markku ja Petra, joista voittajaksi kruunattiin Petra.

Julkkis-BB 2021 -voittaja Petra Olli voittoshekin ja BB-juontajien kanssa yhteiskuvassa. Kuva: © Jukka Alasaari / Nelonen Media.
Julkkis-BB 2021 -voittaja Petra Olli voittoshekin ja BB-juontajien kanssa yhteiskuvassa. Kuva: © Jukka Alasaari / Nelonen Media.

Pitkästä aikaa voittaja jätettiin yksin taloon voittajan julistamisen jälkeen ihmettelemään, mitä juuri oli tapahtunut. Voitostaan Petra kuittasi 30 000 euron voittopotin, joista ainakin osan entinen huippupainija sanoi käyttävänsä painin juniorityön hyväksi. Voittajaäänestyksessä Petra keräsi 53 % annetuista äänistä, kun äänestyksessä olivat mukana enää Petra ja Markku. Markku jäi siis 47 %:iin.

Kolmanneksi voittajaäänestyksessä sijoittui Nina, joka oli julkkiskauden häätöäänestyskuningatar oltuaan kuusi kertaa häätöuhan alla. Tosin vain kerran Nina joutui häätöäänestykseen nimeämisten perusteella. Muut kerrat Nina oli häätöuhan alla, kun kaikki muutkin asukkaat olivat häätöäänestyksessä ja kerran hän joutui häätöuhan alle, kun Aikapommi jäi hänen käsiinsä.

Katsojamäärät pysyivät ilmeisen vakaina läpi julkkiskauden. Kickoff tarjosi vahvan startin yli 570 000 keskikatsojamäärällään, jonka jälkeen BB-lähetysten katsojamäärät vakiintuivat 300 000 ja 400 000 välille. Katsojamäärien tulkintaa vaikeutti se, että julkisesti Julkkis-BB:tä esitettiin yhdellä ohjelmanimikkeellä, joten Finnpanelin tilastoissa näkyivät vain viikon katsotuimman BB-ohjelman lukema.

Kimmo, Alma ja Tinni juonsivat Julkkis-Big Brotherin keväällä 2021. Kuva: © Jukka Alasaari / Nelonen Media.
Kimmo, Alma ja Tinni juonsivat Julkkis-Big Brotherin keväällä 2021. Kuva: © Jukka Alasaari / Nelonen Media.

Julkkiskauden lähetyksiä juonsivat Kimmo Vehviläinen, Tinni Wikström ja Anni Hautala. Kimmo juonsi päivittäislähetystä, jossa päivän koosteen ohessa BB:n tapahtumia kommentoivat studiovieraat ja talosta pudonneet asukkaat. Neljästi viikossa nähtyä häätölähetystä vetivät Tinni ja Anni yhdessä vakiokommentaattori Kim Sainion kanssa.

Toinen julkkiskausi keräsi kiitosta kautta linjan niin tehtävien kuin asukkaiden suhteen ja kauden kestoakin pidettiin riittävänä julkkiskaudeksi. Yleinen arvio oli, mitä keskustelupalstoilla ja sosiaalisen median kanavissa todettiin, että Julkkis-Big Brother 2021 oli selkeästi parempi kuin vuonna 2013 tehty edellinen julkkiskausi.

Jo ennen julkkiskauden alkua oli tiedossa, että syksyllä 2021 odottaa uusi taviskausi, joka jatkaa nopeasti kiihkeää BB-vuotta. Vaikka mitään varmaa Julkkis-BB:n jatkosta ei ole vielä kerrottu, ei olisi suuri ihme, jos seuraava julkkiskausi nähtäisiin jälleen keväällä 2022.

Video: Petra Olli voittaa Julkkis-Big Brotherin 2021. Lähde: Ruutu.fi / Nelonen Media..

Ohjelmat: Big Brother Suomi (ma, ke, pe), Big Brother Suomi Live (ti, to, la, su).

Juontajat: Kimmo Vehviläinen (Big Brother Suomi, Kickoff ja Finaali), Anni Hautala (Big Brother Suomi Live, Kickoff ja Finaali), Tinni Wikström (Big Brother Suomi Live, Kickoff ja Finaali).

Kotisivut: https://www.bigbrother.fi/

Lähteet: Big Brother -nettisivut, BB Plaza ja Fanisivut.net arkisto.


Tulosta   Sähköposti