Historiaa: Suomen Big Brother 2020

Talo ja mökki yhdistyivät kolmannen viikon loppupuolella. Kuva: © Nelonen Media.
Talo ja mökki yhdistyivät kolmannen viikon loppupuolella. Kuva: © Nelonen Media.

Kaikkiaan kahdestoista Suomen BB-kausi käynnistyi syyskuussa 2020 edellisvuodelta tutussa BB-talossa kauppakeskus Redissä. Uudistuneessa BB-talossa sisustus oli pistetty uusiksi, mutta muuten oltiin pohjaratkaisultaan samassa talossa kuin kaudella 2019.

Big Brotherin esittämisestä vastasi toista vuotta Nelonen Median Nelonen-kanava ja Ruutu-palvelu. Television pääkanavana oli Nelonen, jossa kaikki BB-lähetykset yhtä Jimillä esitettyä Viikkolähetystä lukuun ottamatta esitettiin. Tuotannon ydintiimi pysyi samana kuin vuotta aiemmin, mutta tekniseen tiimiin hollantilaiset oli vaihdettu suomalaiseen NEPiin. Ohjelman juontajina jatkoivat Alma Hätönen, Kimmo Vehviläinen ja Elina Kottonen.

Tuttu juontajakolmikko Kimmo Vehviläinen, Elina Kottonen ja Alma Hätönen jatkoivat myös kaudelle 2020. Kuva: © Jukka Alasaari / Nelonen Media.
Tuttu juontajakolmikko Kimmo Vehviläinen, Elina Kottonen ja Alma Hätönen jatkoivat myös kaudelle 2020. Kuva: © Jukka Alasaari / Nelonen Media.

BB-talon suunnittelusta vastasi Aalto-yliopiston sisustusarkkitehtuurin koulutusohjelman opiskelijat Emmi Koskinen ja Noora Katajalaakso. Talon rakenteisiin ei tehty muutoksia, mutta sisustus oli laitettu täysin uusiksi. Värimaailma poikkesi täysin edelliskaudesta ja pääosin talossa nähtiin rauhallisia värejä ja varsin sovinnaisia sisustusratkaisuja.

Uutta kautta varjosti maailmalla riehuva koronapandemia, joka vaikutti myös BB-tuotantoon. Jo hakuvaihe suoritettiin pitkälti sähköisesti ja etänä ja ilmeisesti asukasvalinnat suoritettiin ilman, että asukaskandidaatteja tavattiin fyysisesti. Asukkaat menivät taloon suoraan, eivätkä he käyneet studiossa ennen tätä, mikä on ollut tapana asukkaiden astuessa taloon.

Tuotannon aikana koronaan suhtauduttiin vakavasti ja mm. tilojen siisteyteen, tuotantohenkilökunnan turvaväleistä ja taloon toimitettavien tavaroiden hygieniasta pidettiin erityisen hyvin huolta. Koronan vuoksi asukkaat eivät poistuneet BB-talosta ennen kuin heidät häädettiin, eikä heillä ollut mitään asiaa esimerkiksi Redin kauppakeskukseen. Kauppaostokset asukkaat tekivät verkkokaupasta ja tavarat heille toimitettiin varastohuoneeseen päivää myöhemmin. Talossa nähtiin myös hyvin vähän vierailijoita, ainoat vierailijat olivat RMJ-festareiden artistit Gasellit ja Stig yhtyeineen.

Kaudella 2019 lanseerattu BB-valuutta rahna oli käytössä myös vuonna 2020. Rahnojen käyttö oli vähäisempää ja rajoitetumpaa tänä vuonna. Asukkaat saivat käyttää rahnoja BB-huutokaupoissa huutaessaan Big Brotherin myymiä tuotteita ja palveluita. Lisäksi rahnoja käytettiin BB:n poistaessa talon ja asukkaiden tavarat viikoksi ja asukkaat saivat ostaa näitä takaisin rahnoilla.

Jako taloon ja mökkiin heti alkuun

BB-taloon astui 6. syyskuuta 16 asukasta, jotka jaettiin kahteen ryhmään heti alussa ilman, että ryhmät tapasivat toisiaan. Puolet asukkaista meni taloon ja puolet mökkiin tehtäväalueelle. Asukkaat olivat tästä tietämättömiä ja he yllättyivät, kun juontaja Elina Kottonen ilmoitti kahdeksan asukkaan saavuttua kummallekin puolelle, ettei uusia asukkaita enää tule.

Osa asukkaista alkoi heti aavistella, että lisää asukkaita on jossain muualla ja jo ensimmäisen viikon aikana asukkaat saivat viitteitä, että "naapurissa" on muita asukkaita. Kahtiajaon lisäksi Big Brother yllätti asukkaat aloittamalla ensimmäisen viikkotehtävän heti ensimmäisenä iltana.

Kahtiajako jatkui ensimmäiset lähes kolme viikkoa. Ensimmäisellä viikolla kummatkin ryhmät olivat omissa oloissaan, mutta toisella viikolla talo ja mökki kilpailivat kaksinkamppailuissa, jossa oli panoksena talon herruus. Herruuden voitti lopulta talo, jonka asukkaat toimivat maatalon omistajina kolmannen viikon viikkotehtävässä ja mökkiläiset olivat maatalon eläiminä.

Asukkaat kaksintaistelussa talon herruudesta finaalitaistelussa toisella viikolla. Kuva: © Nelonen Media.
Asukkaat kaksintaistelussa talon herruudesta finaalitaistelussa toisella viikolla. Kuva: © Nelonen Media.

Talo ja mökki yhdistyivät kolmannen viikkotehtävän päätyttyä ja kaikki asukkaat olivat ensimmäistä kertaa yhdessä. Alkuperäisistä asukkaista ainoastaan Tiia ei nähnyt taloa ollenkaan, sillä hänet häädettiin ensimmäisellä viikolla mökiltä. Talon asukkaista Sini ei päässyt talossa tutustumaan mökkiläisiin, sillä Sini poistui talosta toisen viikon alussa henkilökohtaisten syiden vuoksi.

Neljä uutta asukasta taloon

BB-taloon saatiin uusia asukkaita kesken kauden ensimmäisen kerran sitten kauden 2014. Nona, Marjatta, Vili ja Julia astuivat taloon uusina asukkaina kuudennen viikon sunnuntaina. Uusiin asukkaisiin kohdistettiin samat koronatoimenpiteet kuin alkuperäisiin asukkaisiin.

Uusien asukkaiden tulon yhteydessä Big Brother ravisteli hieman pakkaa. Ennen kuin uudet asukkaat astuivat taloon, kaikki vanhat asukkaat olivat häätöäänestyksessä ja kaksi eniten ääniä saanutta asukasta häädetään talosta. Uudet asukkaat tulivat taloon kesken häätölähetyksen ja he ehtivät nähdä kaikki asukkaat ennen kuin vanhoista häädettiin Kati ja Sami.

Nona, Julia, Vili ja Marjatta astuivat uusina asukkaina BB-taloon viikon 6 lopussa. Kuva: © Jukka Alasaari / Nelonen Media.
Nona, Julia, Vili ja Marjatta astuivat uusina asukkaina BB-taloon viikon 6 lopussa. Kuva: © Jukka Alasaari / Nelonen Media.

Pakan sekoittaminen jatkui seuraavina viikkoina, kun BB laittoi kaikki uudet asukkaat häätöuhan alle heti heidän tultuaan taloon ja vanhat olivat turvassa. Peräti kaksi uutta asukasta sai lähteä vain viikon talossa olon jälkeen, kun Marjatta ja Nona häädettiin. Viikolla 8 taloon jääneet uudet Julia ja Vili olivat puolestaan suojassa nimeämisiltä ja vain vanhoja sai nimetä häätöäänestykseen ja heistä tuli häädetyksi Ella.

Viikkotehtävissä tehtiin myös hyväntekeväisyyttä

Viikkotehtävät onnistuivat pääosin. Ainoastaan yksi viikkotehtävä epäonnistui täysin, kun asukkaat arvioivat neljännessä viikkotehtävässä uintimatkan Tallinnaan väärin, eivätkä he saavuttaneet määränpäätä. Toisessa viikkotehtävässä talon asukkaat onnistuivat ja mökkiläiset epäonnistuivat talon ja mökin kaksintaistelussa talon herruudesta.

Asukkaat tuskaisina saatuaan kuulla uinti-viikkotehtävän epäonnistumisesta. Kuva: © Nelonen Media.
Asukkaat tuskaisina saatuaan kuulla uinti-viikkotehtävän epäonnistumisesta. Kuva: © Nelonen Media.

Asukkaat löivät viikkotehtävissä tuttuun tapaan vetoa viikkobudjettinsa puolesta suurimmassa osassa tehtäviä, mutta Big Brother oli mukana myös hyväntekeväisyydessä kahden viikkotehtävän aikana. Kuudennella viikolla viikkotehtävässä pestyt vaatteet lahjoitettiin Vailla vakinaista asuntoa ry:lle ja yhdennellätoista viikolla asukkaiden paketoimat joululahjat lahjoitettiin HOPE ry:lle.

Kauden aikana viikkotehtäviä kritisoitiin kautta linjan niiden lepsuudesta ja löysätahtisuudesta. Usein viikkotehtävää tehtiin muutaman tunnin rykäyksin päivässä, jonka jälkeen asukkaat saivat puuhata mitä huvittaa – turhan usein makoilla. Linjasta poikettiin muutamina viikkoina, kun esimerkiksi uinti- ja pyykkäys-viikkotehtävässä piti toimia lähes tauotta.

Kristiinasta kauden häätöäänestyskuningatar

Nimeämiset ja häädöt toteutettiin normaalisti muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Ensimmäisellä viikolla talosta ja mökistä nimettiin kummastakin yksi asukas häätöuhan alle ja lopulta mökin Tiia häädettiin ensimmäisenä. Heti häädön jälkeen Minna valehäädettiin talosta mökille. Toisella viikolla vain mökkiläiset joutuivat nimeämään heidän hävittyään viikkotehtävän ja yksi mökkiläinen häädettiin viikon päätteeksi.

Kolmannesta viikosta eteenpäin siirryttiin normaaleihin nimeämiskäytäntöihin, jossa asukkaat nimesivät ja katsojat häätivät. Poikkeuksina kuudennella ja yhdennellätoista viikolla ei järjestetty nimeämisiä, vaan kaikki asukkaat olivat äänestyksessä sekä seitsemännellä viikolla vanhat asukkaat olivat turvassa ja neljä uutta asukasta olivat häätöuhan alla.

Yhdennellätoista viikolla äänestyskäytäntö oli käännetty päinvastaiseksi, eli katsojat nimesivät ja asukkaat häätivät. Nimeämisäänestyksessä häätöäänestykseen joutuivat Vili ja Paula, joista asukkaat häätivät murskaavalla 5-0-tuloksella Vilin. Vilin häätö ei ollut yllätys, mutta kuinka selvästi se tuli, oli pieni yllätys.

Katsojat äänestivät Paulan ja Vilin häätöuhan alle 11. viikolla. Kuva: © Nelonen Media.
Katsojat äänestivät Paulan ja Vilin häätöuhan alle 11. viikolla. Kuva: © Nelonen Media.

Nimeämisiin liittyen tälle kaudelle oli tuotu uutuus, pelastuspisteet. Katsojilla oli neljännestä viikosta alkaen mahdollisuus äänestää yhdelle asukkaalle pelastuspisteet, jotka vähensivät hänen nimeämispistesaldostaan kaksi pistettä. Marko oli ainoa, joka pystyi pelastamaan itsensä häätöäänestykseltä kahteen kertaan hänen saatuaan pelastuspisteet käyttöönsä kolmesti. Kristiina voitti pelastuspisteet kahdesti, mutta hän ei pelastunut niiden avulla kertaakaan.

Kauden aikana juonittelu oli kielletty, mutta Big Brother salli juonittelun kahdeksannen viikkotehtävän aikana BB-talon tehtävähuoneessa. Politiikka-aiheisen viikkotehtävän hallitusneuvottelujen aikana hallitukseen päässeillä asukkailla oli mahdollisuus juonitella ja lopulta kaikki asukkaat käyttivät tätä hyväkseen.

Eniten häätöäänestyksissä kaudella 2020 oli Kristiina, joka nimettiin asukkaiden toimesta häätöäänestykseen kaikkiaan viisi kertaa ja tämän lisäksi hän oli kerran häätöäänestyksessä, kun kaikki asukkaat olivat häätöuhan alla. Lopulta finaaliin selvinnyt ja toiseksi sijoittunut Kristiina selvisi myös finaaliviikon perjantaina ja lauantaina suoritetuista häädöistä.

Häädetyn herja teki paluun Suomen Big Brotheriin sitten kauden 2012. Häädetty asukas antoi herjan jollekin talon asukkaalle, joka oli voimassa yleensä viikon ajan. Herjan antavalle asukkaalle ei paljastettu, minkälaisen tehtävän eteen valittu asukas joutuu. Yleisesti ottaen kaudella annetut herjat eivät olleet kovin pahoja ja välillä ne tuntuivat "häädetyn siunaukselta".

Yllätyksiä vielä finaaliviikolla

Tämän vuoden Big Brotherin finaaliviikolle pääsi kuusi asukasta, Arttu, Joel, Julia, Kristiina, Olli-Pekka ja Paula. Viimeisellä viikolla heillä oli mahdollisuus kasvattaa voittopottia 30 000 eurosta onnistumalla viimeisessä viikkotehtävässä. Tonttupaja-viikkotehtävässä asukkaat onnistuivat paketoimaan kaikki heille toimitetut lahjat ja voittopotti kasvoi 1 500 eurolla.

Tämä ei ollut ainoa yllätys finaaliviikolla. Asukkaat yllätettiin pahanpäiväisesti kesken viikon tapahtuneilla häädöillä. Vain neljä asukasta pääsisi sunnuntain finaaliin, kun talosta häädettiin finaalia edeltävänä perjantaina Julia ja lauantaina Olli-Pekka. Häädöistä ei asukkaille kerrottu etukäteen mitään ja Julia häädettiin Big Brotherin ilmoittaessa siitä kirjeellä ja Olli-Pekka häädettiin päiväkirjahuoneen kautta. Olli-Pekan häädöstä asukkaille kerrottiin vasta jälkikäteen television välityksellä.

Olli-Pekka kertoo hämmästyneille BB-finalisteille televisiossa tultuaan häädetyksi hetkeä aiemmin. Kuva: © Nelonen Media.
Olli-Pekka kertoo hämmästyneille BB-finalisteille televisiossa tultuaan häädetyksi hetkeä aiemmin. Kuva: © Nelonen Media.

Big Brother 2020 -finaalissa nähtiin Arttu, Joel, Kristiina ja Paula. Finalisteista Paula ja Arttu häädettiin yksitellen finaalilähetyksen aikana ja BB-juontajat Alma Hätönen ja Kimmo Vehviläinen hakivat Joelin ja Kristiinan studioon, jossa voittaja julkistettiin. Big Brotherin voitti Joel hänen saatuaan 66,2 % äänistä ja Kristiinan saatua 33,8 % äänistä.

Katsojaluvut pysyivät vakaina läpi kauden, suurta piikkiä ylös- tai alaspäin ei koettu. Tuotannosta annettiin ymmärtää, että katsojalukuihin niin lineaarisen television kuin Ruutu-palvelun puolella oltiin tyytyväisiä. Esimerkiksi pääohjaaja Janne Virtasen kommentit viittasivat siihen, että uutta kautta olisi mahdollisesti tulossa, vaikka mitään virallista ei ole ainakaan helmikuun 2021 alkuun mennessä tiedotettu.

Video: Joel voittaa Big Brotherin. Lähde: Ruutu.fi / Nelonen Media.

Ohjelmat: Big Brother Suomi, Big Brother Suomi Live.

Juontajat: Alma Hätönen (Big Brother Suomi, Kickoff ja Finaali), Kimmo Vehviläinen (Big Brother Suomi, Kickoff ja Finaali), Elina Kottonen (Big Brother Suomi Live, Kickoff ja Finaali).

Kotisivut: https://www.bigbrother.fi/

Lähteet: Big Brother -nettisivut, BB Plaza ja Fanisivut.net arkisto.

Fanisivut.net

Fanisivut.net on vuonna 2007 perustettu fanisivusto, joka seuraa Suomen Big Brotheria. Uutisoimme ja kommentoimme Big Brotherin tapahtumia niin kausien aikana kuin niiden välissä. Sivustoltamme löytyy myös tiedot BB-talon asukkaista, häädöistä, nimeämisistä ja BB-ohjelmista. Taustoitamme myös Suomen Big Brotherin historiaa ja muuta taustaa.