Big Brotherin Pääohjelmissa ja Viikkolähetyksissä nähtiin kooste BB-talon edellisen päivän tapahtumista. Pääohjelman katsojaluvut pysyivät hyvinä 2010-luvun alkuun saakka, mutta tämän jälkeen katsojaluvut putosivat rajusti huippuvuosista. Katsojaluvut pysyivät samantasoisina uuden Viikkolähetyksen alettua Big Brotherin paluun jälkeen.
Pääohjelmaa esitettiin Subilla pääsääntöisesti maanantaista lauantaihin kello 22-23 ja ne olivat tunnin mittaisia vuosina 2005-2014. Vuosina 2009-2012 maanantain Pääohjelma nähtiin vain puolituntisena illan elokuvan jälkeen usein kello 23:n jälkeen lähetysajan vaihdellessa viikottain.
Big Brotherin siirryttyä Nelonen Medialle vuonna 2019, Pääohjelman paikan otti Viikkolähetys, joka nähtiin Jimillä pääsääntöisesti maanataista lauantaihin klo 21.30-22.00. Loppukaudesta keskiviikon ja torstain lähetys alkoi vasta klo 22.00. Kaudella 2020 Viikkolähetys siirtyi Neloselle, jolloin ohjelmaa esitettiin pääsääntöisesti klo 21.00-22.30, mutta nyt nähtiin lähetysajoissa paljon enemmän vaihtelua edellisvuoteen verrattuna.
Subin aikakausi
Oheisessa grafiikassa on nähtävissä, että Subin Pääohjelma keräsi parhaimmat katsojaluvut vuonna 2009. Tuolloin viikon katsotuin lähetys keskimäärin oli lähes joka viikko katsotumpi kuin Pääohjelmat muina vuosina. Heikoimmat katsojaluvut keskimäärin keräsi Subilla viimeiseksi kaudeksi jäänyt viime kausi 2014, jolloin keskikatsojamäärät olivat lähes joka viikko heikommat kuin millään muulla kaudella.
Parhaana vuonna 2009 Pääohjelma keräsi myös ennätysyleisönsä. Keskimäärin eniten Pääohjelma keräsi yleisöä viikolla 36/2009 Kickoff-iltana. Vuonna 2009 Big Brotherin Pääohjelma keräsi myös koko kaudelta keskimäärin korkeimman lukeman 419 000. Kaikkien aikojen pohjalukemat Finnpanelin julkaisemien lukujen perusteella yksittäisen lähetyksen osalta nähtiin viime kaudella viimeisellä viikolla, 189 000 katsojaa.
Suuri yleisö muodosti Pääohjelmien perusteella mielipiteensä BB-kaudesta ja sen asukkaista. Editoinnilla olikin suuri merkitys, miltä tuotanto sai näyttämään kunkin asukkaan. Suurella osalla Pääohjelman katsojista ei luultavasti ollut 24/7-palvelua tilattuna, joten ohjelman katsojilta jäi usein paljon näkemättä vuorokauden tapahtumista.
Materiaalin laajuuden vuoksi Pääohjelmien suurin ongelma oli tason vaihtelu niin lähetysten kuin kausien välillä. Pääohjelmien editointi oli välillä onnistunutta, mutta liian usein päivän mielenkiintoisista tapahtumista liian moni oli jäänyt leikkauspöydän lattialle. Välillä jopa merkittäviä tapahtumia ohitettiin ja syytä sai vain arvailla. Toisaalta joistakin todella tylsistä päivistä oli onnistuttu koostamaan ihan kelpo lähetys.
Nelonen Median aikakausi
Big Brother palasi Suomen televisioon vuonna 2019. Uuteen Viikkolähetykseen oli yhdistetty julkkisvieraan haastattelu- ja spekulaatio-osuus ja Subilta tuttu BB Extra oli jäänyt pois ohjelmistosta. Lähetyksessä nähtiin ensin noin tunnin kooste edellisen päivän tapahtumista, jonka jälkeen ohjelmassa spekuloitiin vieraan kanssa talon tapahtumista.
Kaudeksi 2020 kotikanavaksi vakiintui Nelonen ja ohjelmien sisältö kehittyi ja muoto vaihteli päivän mukaan. Lähetyksiin tuotiin vakikommenttorit BB-voittaja Kristian (maanantaisin) ja entinen BB-pääohjaaja Kim Sainio (lauantaisin). Maanantai- ja lauantailähetykset olivat rakenteeltaan erilaisia, sillä niissä näytettiin välillä koostetta, tultiin takaisin studioon, sitten taas koostetta ja lopuksi studiota. Muiden päivien lähetykset noudattelivat kauden 2019 kaavaa.
Maanantaisin Viikkolähetyksessä vieraili talosta sunnuntaina häädetty asukas ja hän sai antaa taloon illan aikana Häädetyn herjan. Lauantaisin analysoitiin perjantaina tehtyjä nimeämisiä ja julkistettiin häätöäänestykseen joutuneet asukkaat katsojille ja taloon. Muista päivinä lähetyksissä vieraili muista vieraita, mutta kauden loppupuolella vieraiden määrä väheni, koska keskiviikon ja torstain lähetykset muutettiin pelkästään tunnin koosteiksi ilman studiota. Perjantaista tehtiin "fanicorner", sillä lähetyksissä vieraili BB-faneja, jotka pääsivät myös testaamaan asukkaille annettuja tehtäviä.
Täysin yksi yhteen katsojalukujen vertailua ei siis voi tehdä, vaikka Viikkolähetysten katsojaluvut ovatkin tässä mukana. Subin aikaisiin katsojalukuihin ei päästy edes lähelle kaudella 2019, vaikka alkukaudesta katsojaluvut olivatkin ihan hyvät. Kauden keskivaiheilla nähtiin sukellus, mutta katsojaluvut piristyivät loppukautta kohden. Kauden 2020 katsojaluvuista on vaikea sanoa julkisten tietojen mukaan mitään, sillä Viikkolähetysten katsojalukuja ei juuri kerrottu, sillä häätölähetykset olivat samalla ohjelmanimikkeellä (Big Brother Suomi), eikä Finnpanel kerro viikottain kuin parhaan keskikatsojamäärän yhdelle ohjelmanimikkeelle. Ainoastaan jalkapallon takia Jimillä nähty yksittäinen lähetys saatiin tilastoihin viikolla 47/2020.
Grafiikassa voi tarkastella kunkin vuoden keskikatsojalukuja viemällä hiiren kaavion alapuolella olevien vuosilukujen päälle, jolloin kaaviossa näkyy vahvennettuna valittu vuosi. Kausia voi katsella yksitellen tai vertailla esim. kahta kautta rinnakkain poistamalla kaaviosta muut vuodet klikkaamalla kaavion
Grafiikka Suomen Big Brotherin viikon katsotuimman Pääohjelman ja Viikkolähetyksen keskikatsojamääristä vuosina 2006-2020. Grafiikka näkyy isompana täällä.
Lähteet:
Finnpanel Oy / TV-mittaritutkimus
BB Plaza
Lue myös:
Näin katsojalukuvertailut koottiin (1.9.2015)
Artikkelin päivityshistoria:
10.3.2020 kello 15.54: Otsikkoa on muokattu, tekstiä on päivitetty kauttaaltaan lisäämällä mm. Nelosta koskeva osuus ja tilastot on päivitetty ajan tasalle.
3.2.2021 kello 15.31: Tekstiä ja tilastoja on päivitetty ajan tasalle kauden 2020 jälkeen. Kirjoitusasua on muokattu sujuvammaksi Subin osuudessa.