Big Brother ylitti syksyllä 2014 suomalaisen tv-historian merkittävän rajapyykin, sillä ohjelmasta alkoi Suomessa jo kymmenes tuotantokausi. Tuo on suomalaiselle viihdeohjelmalle pitkä rupeama, sillä harva tämäntyyppinen ohjelma ehtii olla ruudussa noin pitkään.
Juhlakauden kunniaksi Suomen Big Brotherin voittopottia oli korotettu 50 000 eurosta 100 000 euroon. Kauteen oli tuotu myös lisäväriä jakamalla talo kahtia, Kartanoon ja Kellariin. BB-talo oli sinänsä sama kuin edellisellä kaudella, mutta talon olohuone oli jaettu keskeltä kahtia verkkoaidalla, mikä erotti Kartanon Kellarista. Kymmenennenstä kaudesta huolimatta kausi oli 83-päiväisenä lyhin suomalainen ns. normikausi, joka alkoi 24. elokuuta ja päättyi 14. marraskuuta.
Ylellisempi kartanon puoli oli talon olohuone, keittiö ja makuuhuone sekä suurin osa pihasta. Vaatimattomammalle Kellarin puolelle kuuluivat huone, joka tunnettiin aiemmin lisähuoneen nimellä sekä pieni osa pihasta. Kummallakin puolella oli oma kylpyhuone ja päiväkirjahuone. Kartanon puolella olivat kaikki mukavuudet ja ruokahuolto oli paremmin toteutettu, mutta Kartano joutui sopimaan esimerkiksi sähkön ja lämpimän veden tuottamisesta Kellarin kanssa. Sähkön ja lämpimän veden tuottaminen oli Kellarin asukkaiden vallassa pyörittämällä Kellarissa olevia kiekkoja.
Jako alkoi Kickoffista
Kummalle puolelle asukkaat kuuluivat, selvisi Kickoff-lähetyksessä, kun asukkaat saivat valita sattumanvaraisen avaimen, jolla avautui ovi joko Kartanoon tai Kellariin. Avauslähetyksessä Kartanon puolelle päätyi yhdeksän asukasta ja Kellariin kahdeksan asukasta. Näennäisesti asukkaat päätyivät puolilleen sattumanvaraisesti, mutta yleisesti oli vallalla uskomus, että tuotanto ohjasi sähköavaimien toimintaa ja valitsi mieleisensä asukkaat tietyille puolille. Teknisesti tämä oli täysin mahdollista ja helppo toteuttaa.
Kauden aikana eri puolten asukkaat kilpailivat toisiaan vastaan viikko- ja palkintotehtävissä. Palkintotehtävissä asukkailla oli mahdollisuus voittaa palkintoja omalle puolelleen ja viikkotehtävissä kilpailtiin siitä, millä puolella taloa asukkaat asuivat seuraavan viikon. Jako tuntui alkukaudesta epätasaiselta ja alkuperäinen Kartanon joukkue tuntui olevan vahvemmalla, eikä tilanne tuntunut muuttuvan, vaikka pakkaa välillä sekoitettiinkin.
Tehtävien taso oli muutamaa lukuun ottamatta varsin heikkoja, jotka johtuivat niiden mielikuvituksettomuudesta ja lyhyestä kestosta. Usein päivässä suoritettiin vain yksi tehtävä, joka oli pahimmillaan ohi muutamassa minuutissa, eikä päivässä juuri muita aktiviteetteja ollut. Lisäksi tehtävät olivat liian usein huonosti organisoitu ja ohjeistettu.
Kaiken "kruunasi", että yleisön mielipidettä kuultiin tehtävien suorittamisessa nettiäänestyksen muodossa, vaikka tehtävien arviointi olisi ehdottomasti kuulunut tuotannolle. Yleisölle oli muodostunut mielipide talon asukkaista ja käytännössä yleisön mielipide paremmin tehtävän suorittaneista asukkaista meni yleisön suosikkien puolelle tai sille puolelle, missä ei inhokki ollut. Se, miten tehtäviä todellisuudessa suoritettiin, ei vaikuttanut läheskään niin paljon.
Yleisteemana ollut kahtiajako kesti hieman yli kahdeksan viikkoa, kun koko kausi kesti lähes 12 viikkoa. Jako oli ideana hyvä, mutta ongelmaksi muodostui hieman liian pieni talo, eikä Kartanon ja Kellarin välille saatu tarpeeksi eroa, jotta Kellarin puolelta olisi ollut suurta intohimoa päästä toiselle puolelle. Ryhmiä myös sekoiteltiin liian vähän. Jaon päättymisen jälkeen toiminta lässähti pahemman kerran ja makoilusta päätellen kaudesta tuli kaikkien aikojen rankin kaikille muille paitsi BB-talon asukkaille.
Tuotannolle pyyhkeitä
Jos tehtävien toteutus ja valvonta oli tuotannolta laiskaa, samaa voi sanoa rangaistusten osalta. Asukkaat saivat rellestää kuin pellossa, eikä Big Brotheria tuntunut haittaavan, vaikka sääntökirjan pyhimpiä sääntöjä päiväkirjahuoneen asioista puhumisista tai juonittelusta (ennen kiellon purkua) rikottiin surutta. Välillä toki muodollisesti rankaistiin silloin tällöin. Toki kaudella nähtiin myös Kiron Kivikko, joka oli varsin ainutlaatuinen, mutta uhkauksista huolimatta sitä ei toteutettu uudestaan, joka nakersi entisestään Isoveljen auktoriteettia. Pahimpina sääntöjen rikkojina vaikutti olevan kauden rakkaustarinaksi muodostunut parivaljakko Dani ja Jenna.
Yksi kauden kohokohdista oli myös Operaatio syysmyrsky, jota tuotannon toimesta hehkutettiin jo liiankin kanssa. Rankkuudessa mentiin aluksi överiksi, kun tuotanto arvioi asukkaiden olot liian heppoisiksi säätilaan nähden. Lisäksi tuotanto ei muistanut noudattaa omia sääntöjään, kun Tuulikki keskeytti operaation, eikä naista poistettu BB-talosta, vaikka sääntöjen mukaan olisi pitänyt. Tuotannon puolesta tuota selitettiin, että Tuulikki ei itse luovuttanut, vaan tuotanto päätti hänen puolestaan, joten Operaatio syysmyrskyn sääntöjä ei sovellettu häneen, vaan Tuulikki sai palata taloon.
Asukkaiden väleistä ja yhteishengestä ei jäänyt kovin hyvää kuvaa. Kuppikuntia muodostui taloon heti alusta asti, johon vaikutti paljon alun kahtiajako. Jakautuminen eri porukoihin kuitenkin jatkui, vaikka aidat asukkaiden väliltä poistuivatkin. Taloon oli pesiytynyt vahva kiusaamiskulttuuri. Erityisesti Jonathan tuntui räksyttävän joka suuntaan ja välillä hänen käytöksensä ja suoranainen kiusaaminen kävi ahdistavaksi. Jonathan sai taustalleen myös komppaajajoukon, joka teki tilanteista vieläkin inhottavammaksi. Kiusaajille oli myös vastavoima, mutta he tyytyivät lähinnä valittamaan talon huonoista väleistä ja toisten asukkaiden kohtelusta vain keskenään.
Kymmenennen kauden voittajaksi selviytyi Andte ylivoimaisella äänten enemmistöllä. Peräti kahdeksan asukkaan Finaalissa muilla Finalisteilla ei ollut mitään mahdollisuutta Andtea vastaan. Miehen suosio oli läpi kauden vahvaa, eikä hänelle löytynyt pysäyttäjää, vielä kun pahimmat kilpailijat mokailivat itsensä pois pelistä.
Juhlat säästöbudjetilla
Juhlakaudesta huolimatta kaudesta tuli pettymys. Kymmenettä kautta juhlistettiin Big Brotherin synttäreillä, mutta talon puolella sitä ei huomattu juuri mitenkään kahta kakkua lukuun ottamatta. Muutenkin juhlia oli hyvin vähän, joka haiskahti säästöbudjetilta. Sinänsä juhlien puute ei olisi niin paljon haitannut, jos muut asiat olisi hoidettu hyvin, mutta kaikki tuotannon osa-alueet tuntuivat olevan rempallaan. Vaikka rahaa oli mitä ilmeisimmin aikaisempaa vähemmän käytössä, olisi jotain voinut korvata innovatiivisuudella, mutta sekin tuntui olevan kortilla.
Kaiken kaikkiaan kymmenennestä kaudesta jäi huono maku suuhun, eikä olekaan ihme, että katsojaluvut laskivat kauden mittaan kuin lehmän häntä. "Tavis-BB:n" paluuta vuodelle 2014 odotettiin kovasti, mutta nyt formaatin suomalainen versio on henkitoreissaan. Nykyisillä katsojamäärillä ei voi odottaa kovin suurta menestystä, jos jatkoa seuraa. Nyt tarvittaisiin suuria muutoksia, jos Big Brotherille ei haluta antaa näin surkeita jäähyväisiä. Muutokset voitaisiin aloittaa tekijätiimin vaihtamisella.
Ohjelmat: Big Brother 2014 alkaa!, Big Brother, Big Brother Extra, Big Brother Talk Show, Big Brother Finaali, Big Brother 10 vuotta!
Juontajat: Mari Sainio (Talk Show, Kickoff, Finaali), Sauli Koskinen (BB Extra, Kickoff, Finaali), Janne Kataja (Big Brother 10 vuotta!)
Kotisivut: http://www.mtv.fi/bigbrother2014