Historiaa: Suomen Big Brother 2021

Ketjureaktio-kauppatehtävän loppusuoritus oli kauden yksi jännittävimpiä yksittäisiä hetkiä. Asukkaat valmistautumassa loppusuoritukseen Anssin asettaessa kuulan radalle. Kuva: © Nelonen Media.
Ketjureaktio-kauppatehtävän loppusuoritus oli kauden yksi jännittävimpiä yksittäisiä hetkiä. Asukkaat valmistautumassa loppusuoritukseen Anssin asettaessa kuulan radalle. Kuva: © Nelonen Media.

Kausi 2021 nähtiin pikavauhtia julkkiskauden jälkeen syksyllä 2021. Kolmiviikkoisen julkkiskauden ja uuden normikauden välissä oli vain reilut kolme kuukautta.

Uudistettuun ja isompaan BB-taloon muutti 5. syyskuuta 16 asukasta, joista naisia ja miehiä oli kumpiakin kahdeksan. Asukkaat muuttivat tällä kertaa kaikki saman katon alle ja jokaiselle löytyi myös petipaikka jo heti ensimmäiseksi yöksi. Hauskoilta kommelluksilta ei kuitenkaan vältytty, etenkään Laura-nimisten asukkaiden suhteen.

BB-talo oli kevään julkkiskaudelta tuttu, mutta asukkaiden käytössä oli lisää tiloja, joita he saivat käyttöönsä aina tarpeen vaatiessa kauden edetessä. Talosta löytyi mm. sviitti ja paluun Suomen BB-taloon tekivät myös oikea kauppa ja kioski. Tehtäväalue oli kevään tapaan sisätiloissa, samassa paikassa BB-studion kanssa, mistä päivittäiset BB-lähetykset tehtiin.

Kauppatehtävät korvasivat viikkotehtävät

Tehtävien puolella asukkaiden viikottaisten ruokatavaroiden ja muiden hyödykkeiden ansaitseminen meni uusiksi. Viikkotehtävät korvattiin kauppatehtävillä, jolla asukkaat ansaitsivat ostossekunteja kauppaan, joiden puitteissa he saivat tehdä viikottaiset ruokaostoksensa BB-valinnasta.

Kauppatehtävät koskivat pääsääntöisesti kaikkia asukkaita ja he suorittivat annettua tehtävää yhteiseksi hyväksi. Joissakin tapauksissa tehtävät koskivat vain osaa porukkaa, kun asukkaat kilpailivat joukkueissa. Ostossekuntien määrittely vaihteli tehtävästä toiseen ja niiden ansaitseminen perustui esimerkiksi kerättyyn määrään, Big Brotherin arvioon tai katsojaäänestykseen. Asukkailla oli kauden aikana ostoksille aikaa muutamasta kymmenestä sekunnista vajaaseen 300 sekuntiin.

Kauden rankin kauppatehtävä oli kolmannen viikon kryptovaluutan louhinta Lemmenjoella, joka aiheutti Sannin ja Laura L:n kauppatehtävän luovuttamisen. Sanni sai viikolla paniikkikohtauksen ja Laura L. ei kestänyt kylmyyttä. Myös Jasmiinan hermot olivat tehtävässä koetuksella, eikä hän peitellyt sitä, että tehtävä oli hänen mielestään kauden kauhein.

Taavi toimi muurahaisviikolla mm. muurahaistoukkien varhaiskasvattajana. Kuva: © Nelonen Media.
Taavi toimi muurahaisviikolla mm. muurahaistoukkien varhaiskasvattajana. Kuva: © Nelonen Media.

Kovimmat tunteenpurkaukset ja välien kiristymiset koettiin luultavasti muurahaisviikolla, kun asukkaat elivät kauppatehtävän tiimellyksessä muurahaisyhteisössä neljännellä viikolla. Edellisen viikon rankka tehtävä ei voinut olla näkymättä ja roolitehtävä toi esiin asukkaista erilaisia puolia ja viikon käytös aiheutti muutamien asukkaiden kohdalla keskustelua jälkeenpäin. Vaikka osa veti roolitehtävän roolinsa mukaisesti, kaikki tähän eivät pystyneet ja ostossekunnit jäivät varsin pieneksi.

Hermojen kiristystä toivat myös viikoilla 6 ja 7 nähdyt viikkokilpailut, joissa asukkaat jaettiin joukkueisiin. Kilpailu häätöäänestykseltä pelastumiselta toi taloon vastakkainasettelua, joka vaikutti esimerkiksi Juhaniin hyvin vahvasti ja hänen motivaationsa koko BB:tä kohtaan heikkeni. Peli meni välillä likaiseksi, kun esimerkiksi Pekan mielestä kaikki keinot olivat sallittuja vastustajan nujertamiseksi.

Häätöäänestykseen monella eri tavalla

Nimeämisten ja häätöjen osalta nimeämisiä nähtiin seitsemänä viikkona. Viidellä viikolla häätöäänestykseen joutuvat asukkaat määriteltiin jollain muulla tavalla kuin nimeämisillä. Tuotanto perusteli muiden keinojen käyttämistä nimeämisten lisäksi, jotta nimeämisiin saataisiin hajontaa, etteivät aina samat asukkaat joutuisi häätöäänestykseen.

Normaaleistakin nimeämisistä esimerkiksi viikolla 7 vain puolet asukkaista sai nimetä, koska he olivat voittaneet viikkokilpailun. Edellisellä viikolla viikkokilpailussa voittaja puolestaan pelastui häätöäänestykseltä. Lisäksi nimeämisiä tuli sotkemaan nimeämis- ja koskemattomuuskilpailut, joissa niiden voittajat pääsivät vaikuttamaan nimettyihin asukkaisiin. Viikolla 5 taloon tulleet uudet asukkaat saivat valita asukkaat häätöäänestykseen.

Yhden kerran kauden aikana käytettiin myös käänteistä häätökäytäntöä, kun katsojat pääsivät äänestämään nimeämisäänestyksessä, ketkä asukkaista joutuvat häätöäänestykseen. Nimeämisäänestyksessä kaksi vähiten ääniä saanutta asukasta, Melody ja Laura R., joutuivat häätöäänestykseen. Häätöäänestyksessä asukkaat häätivät suorassa lähetyksessä BB-talosta Laura R:n.

Ville joutui häätöäänestykseen, kun aikapommi räjähti hänen käsissään viikolla 11. Kuva: © Nelonen Media.
Ville joutui häätöäänestykseen, kun aikapommi räjähti hänen käsissään viikolla 11. Kuva: © Nelonen Media.

Viikolla 11 oli todellinen häätöjen superviikko, kun peräti kolme asukasta häädettiin kolmessa eri häätöäänestyksessä viikon aikana. Keskiviikkona talosta häädettiin Ville, perjantaina Samir ja sunnuntaina Pekka. Keskiviikon ja perjantain häätöihin asukkaat määräytyivät eliminaatiokisojen tulosten perusteella ja lisäksi keskiviikkona häädetyllä Villellä räjähti taloon tuotu aikapommi käsissään, joka vei miehen häätöäänestykseen. Sunnuntaina talosta häädettiin normaalissa häätöäänestyksessä, johon asukkaat nimettiin nimeämisissä, mitkä järjestettiin poikkeuksellisesti perjantain ja lauantain välisenä yönä.

Osa häädöistä oli dramaattisempia kuin toiset. Vahvoja reaktioita koettiin etenkin talon sisällä, kun jollekin tärkeä henkilö poistui talosta. Syksyllä 2021 oli tyypillistä, että talosta häädettiin ensin pelkkiä naisia niin, että vasta viikolla 8 häädettiin ensimmäinen mies, Juhani, kun tätä ennen oli häädetty kahdeksan naista. Naisten häätämistä vauhditti viikolle 4 sijoitettu tuplahäätö.

Sannin ja Katjan tuplahäätöön liittyy yksi dramaattisimmista tapahtumista, kun Katja romahti häätönsä jälkeen studiossa, eikä häntä nähty julkisuudessa häätölähetyksen jälkeen. Katja voi kuitenkin hyvin, vaikka osallistuminen Big Brotheriin oli hänelle rankkaa. Tämä oli jo nähtävissä ennen häätöä, koska Katja pelkäsi, mitä tapahtuu, kun hän poistuu talosta ja hän reagoi häätöäänestykseen joutumiseen poikkeuksellisen vahvasti.

Ruokarangaistuksia

Rangaistuslinja oli tälläkin kaudella tuttua Big Brotherin aikaisemmista vuosista. Rangaistuksia jaettiin lepsusti, jos jaettiin. Asukkaat saivat puhua aiheista, jotka rikkoivat sääntöjä, eikä niihin juuri puututtu.

Mitään kovia rangaistuksia ei jaettu, jotka olisivat tarinallisesti luoneet jotain viihdettä ja yhteentörmäyksiä taloon. Mielikuvitus tuntui puuttuvan ja lähes ainoa tapa rangaista asukkaita oli viedä heidän ruokatarvikkeensa, jotka he olivat ansainneet tehtävistä. Välillä ruokia vietiin jopa ilman perusteita, jotka entisestään laskivat motivaatiota tehtäviin tai sääntöjen noudattamiseen.

Tuotannon missattu mahdollisuus

Yksi kauden erikoiskäänteistä oli Minnan paluu BB-taloon häätönsä jälkeen. Minna häädettiin normaalin häätöäänestyksen päätteeksi viikolla 2.  Big Brother kuitenkin päätti palauttaa Minnan taloon hämmentämään pakkaa ilman oikeutta voittaa BB:tä. Mitään erityistä tehtävää Minnalle ei annettu ja hän eli, kuten muutkin asukkaat, vaikka muut eivät tienneetkään Minnan olevan vain käymässä talossa.

Minnan reilun viikon visiitillä hän joutui lahjoittamaan nimeämispisteensä haluamalleen asukkaalleen, joka sai tuplapisteet nimeämisiin hänen itsensä tietämättä. Minna lahjoitti pisteensä Jasmiinalle, mutta tämän enempää hämmennystä ei juuri aiheutettu. Viimeisenä yllätyksenä Big Brotherilla oli asukkaiden huijaaminen, että Minna joutuisi häätämään jonkun asukkaan, kun kerrottiin, että Minna poistuu talosta.

Asukkaat seuraamassa Minnaa päiväkirjahuoneessa, kun Big Brother yritti huijata asukkaita huonolla menestyksellä. Kuva: © Nelonen Media.
Asukkaat seuraamassa Minnaa päiväkirjahuoneessa, kun Big Brother yritti huijata asukkaita huonolla menestyksellä. Kuva: © Nelonen Media.

Valitettavasti yllätys vesitettiin tuotannon puolesta. Ensiksikin asukkaat arvasivat käänteen olevan huijausta ja tämän lisäksi tekniikka petti ratkaisevalla hetkellä, eikä Minnan saama tehtävä "häädön" suorittamisesta kuulunut talon televisiosta. Tuotannon suunnitelman mukaan Minna olisi vain kertonut häätävänsä jonkun, mutta oikeasti tätä häätöä ei olisi tapahtunut, eikä Minna olisi ilmeisesti edes paljastanut kenet olisi häätänyt. Jos häätö olisi tapahtunut, Minna kertoi BB:lle päiväkirjahuoneessa, että olisi häätänyt Lassen.

Huutokauppaa finaalipaikasta

Finaaliviikolle Big Brotherissa selviytyi viisi asukasta. Big Brother 2021 -voitosta kamppailivat Aki, Anssi, Jasmiina, Lasse ja Taavi, mutta BB:llä oli heitä varten vielä viimeisellä viikolla odottamassa yksi houkutus: Big Brother järjesti huutokaupan, jossa olisi voinut ostaa itsensä ulos finaalista varma rahapotti taskussaan. Huutokaupassa summa nousi kuitenkin vain 3000 euroon, eikä kukaan asukkaista tarttunut siihen. Tämän jälkeen Big Brother määräsi jakamaan potin neuvotellen finalistien kesken.

Niinpä finaalissa nähtiin kaikki talossa yhä olevat asukkaat. Finaali poikkesi hieman aikaisemmista BB-finaaleista, sillä kauden huippuhetkiä katsottiin yhdessä finalistien kesken. Finalistit näkivät huippuhetket samaan aikaan talon sohvalta, kun katsojat näkivät ne televisiosta. Muuten finaali eteni vanhalla tavalla, eli finalisteja häädettiin talosta yksi kerrallaan, kunnes talossa oli enää kaksi asukasta.

Aki ja Jasmiina olivat kaksi viimeistä asukasta BB-talon sohvalla syksyllä 2021. Kuva: © Nelonen Media.
Aki ja Jasmiina olivat kaksi viimeistä asukasta BB-talon sohvalla syksyllä 2021. Kuva: © Nelonen Media.

Finaalissa talosta häädettiin järjestyksessä Lasse, Anssi ja Taavi. Viimeisinä taloon jäivät Aki ja Jasmiina, joiden välillä voitto ratkesi. Voittajaäänestys oli vuonna 2021 ennätystiukka kärkikaksikon välillä ja voiton kuittasi lopulta Jasmiina 0,2 prosenttiyksikön erolla Akiin. Jasmiina nousi voittoon takamatkalta, jossa hän oli ollut lähes koko voittajaäänestyksen ajan.

Kädenlämpöisyyttä havaittavissa

Big Brother 2021 oli BB-ohjelmien osalta samanlainen kuin edeltävät normaalikaudet. Lähetyksiä nähtiin Nelosella päivittäislähetysten muodossa maanantaista lauantaihin ja häätölähetykset tulivat sunnuntaisin. Kaikki tapahtumat oli nähtävissä suorana tuttuun tapaan Ruutu+:n 24/7-palvelussa ympäri vuorokauden.

Kausi oli periaatteessa hyvä, mutta jonkinlainen vetämättömyys sitä vaivasi. Asukkaat olivat aika tasapaksuja ja konsensukseen pyrkiviä, vaikka muutamia yhteenottoja nähtiinkin esimerkiksi Jasmiinan ja Samin välillä. Tehtävissä ja eri käänteissä nähtiin tuotannolta joitakin epäonnistumisia, joissa draamankaarta ei onnistuttu luomaan. Hehkutetuissa käänteissä sorruttiin Suomi-BB:n perisyntiin, eli ei viety toteutusta loppuun saakka, vaan tyydyttiin välimallin ratkaisuun.

Syksyllä toista kertaa käytössä ollut BB-universumi osoitti käytettävyytensä ja on terävöittänyt Suomen Big Brotheria ehdottomasti. Vaikuttaa siltä, että BB jatkuu Suomessa vielä hyvän aikaa, mutta se vaatii ehdottomasti kehittymistä joka vuosi ja tilojen käytön parantamista ja uusien mahdollisuuksien kartoittamista esimerkiksi ulkotehtäväalueen suhteen.

Se on kuitenkin jo varmaa, että Big Brother nähdään Suomessa jälleen syksyllä 2022.

Video: Jasmiina on Big Brother 2021 -voittaja. Lähde: Ruutu.fi / Nelonen Media.

Ohjelmat: Big Brother Suomi, Big Brother Suomi Live.

Juontajat: Alma Hätönen (Big Brother Suomi, Kickoff ja Finaali), Kimmo Vehviläinen (Big Brother Suomi, Kickoff ja Finaali), Elina Kottonen (Big Brother Suomi Live).

Kotisivut: https://www.bigbrother.fi/

Lähteet: Big Brother -nettisivut, BB Plaza ja Fanisivut.net arkisto.

Historiaa

Historiaa: Suomen Big Brother 2021

Julkaistu 25.04.2022 14:41

Ketjureaktio-kauppatehtävän loppusuoritus oli kauden yksi jännittävimpiä yksittäisiä hetkiä. Asukkaat valmistautumassa loppusuoritukseen Anssin asettaessa kuulan radalle. Kuva: © Nelonen Media.

Kausi 2021 nähtiin pikavauhtia julkkiskauden jälkeen syksyllä 2021. Kolmiviikkoisen julkkiskauden ja uuden normikauden välissä oli vain reilut ko...

Historiaa: Suomen Julkkis-Big Brother 2021

Julkaistu 24.08.2021 11:46

Julkkisasukkaat koolla sohvaryhmällä kauden ensimmäisessä tehtävässä, tutustumisen kolmiottelussa. Kuva: © Nelonen Media.

Fanisivut.netin Suomen BB-kausien historiasta...

Historiaa: Suomen Big Brother 2020

Julkaistu 08.02.2021 15:31

Talo ja mökki yhdistyivät kolmannen viikon loppupuolella. Kuva: © Nelonen Media.

Kaikkiaan kahdestoista Suomen BB-kausi käynni...

Historiaa: Suomen Big Brother 2019

Julkaistu 17.03.2020 09:00

Big Brother Suomi -logo. Kuva: © 2019 Nelonen Media

Big Brother piti taukoa viisi vuotta ennen ku...

Historiaa: Suomen Big Brother 2014

Julkaistu 01.06.2015 09:57

Big Brother ylitti syksyllä 2014 suomalaisen tv...

Historiaa: Suomen Julkkis-Big Brother 2013

Julkaistu 06.04.2014 12:38

Suomen ensimmäinen Julkkis-Big Brother näki päi...

Historiaa: Suomen Big Brother 2012

Julkaistu 02.09.2013 20:15

Kahdeksas kausi muistetaan runsaasta asukasmäär...

Historiaa: Suomen Big Brother 2011

Julkaistu 26.07.2012 23:34

Kuudennen kauden Finaalissa ei ilmoitettu Big B...

Historiaa: Suomen Big Brother 2005-2011

Julkaistu 19.07.2011 19:12

Johdanto

Suomen Big Brotherin tarina lähti lii...

Aikajana

Aikajana: Suomen Big Brother 2021

Julkaistu 27.07.2022 09:00

Ruutukaappaus Big Brother 2021 -aikajanasta. Grafiikka: Jarkko Nieminen / Fanisivut.net ja Knightlab.com.

Vuonna 2021 nähtiin Suomessa myös toinen BB-kausi, kun syksyllä oli vuorossa kevään julkkiskauden perään normaalikausi, Big Brother 2021. Syyskuu...

Aikajana: Suomen Julkkis-Big Brother 2021

Julkaistu 27.08.2021 09:00

Ruutukaappaus Julkkis-Big Brother 2021 -aikajanasta. Grafiikka: Jarkko Nieminen / Fanisivut.net ja Knightlab.com.

Fanisivut.netin Aikajana-sarja saa jatkoa. Ju...

Aikajana: Suomen Big Brother 2020

Julkaistu 12.03.2021 08:00

Ruutukaappaus Big Brother 2020 -aikajanasta. Grafiikka: Jarkko Nieminen / Fanisivut.net ja Knightlab.com.

Suomen Big Brother sai jatkoa vuonna 2020 uud...

Aikajana: Suomen Big Brother 2019

Julkaistu 24.03.2020 12:33

Kauden 2019 aikajana. Grafiikka: Knightlab.com.

Suomen Big Brother palasi viiden vuoden tauol...

Aikajana: Suomen Big Brother 2014

Julkaistu 02.08.2016 09:00

Suomen Big Brotherin kymmenes Big Brother käynn...

Aikajana: Julkkis-Big Brother 2013

Julkaistu 19.07.2016 09:00

Pitkään spekulaatioissa ollut Big Brotherin suo...

Aikajana: Suomen Big Brother 2012

Julkaistu 05.07.2016 09:00

Kahdeksas Big Brother saatiin käyntiin s...

Aikajana: Suomen Big Brother 2011

Julkaistu 21.06.2016 09:00

Salaisuuksia sisältänyt Suomen...

Aikajana: Suomen Big Brother 2010

Julkaistu 07.06.2016 09:00

Kuudennella kaudella Suomen Big Brotherissa s...

Aikajana: Suomen Big Brother 2009

Julkaistu 24.05.2016 09:00

Viidennellä kaudella Suomen Big Brotheri...

Aikajana: Suomen Big Brother 2008

Julkaistu 10.05.2016 09:00

Suosionsa huipulla ollut Big Brother eteni ne...

Aikajana: Suomen Big Brother 2006

Julkaistu 12.04.2016 09:00

Toinen kausi Big Brotheria Suomessa näht...

Aikajana: Suomen Big Brother 2005

Julkaistu 29.03.2016 09:00

Suomen Big Brotherin ensimmäinen kausi n...

Tilastoja

Tilasto: Suomen Big Brotherin asukkaat 2005-2021

Julkaistu 08.06.2015 10:05

Big Brother 2021 -alkuperäisasukkaat normaalikaudella syksyllä 2021. Kuva: © Jukka Alasaari / Nelonen Media.

Suomen Big Brotherissa on kahdentoista kauden aikana nähty yli 270 asukasta. Kuka on BB-historian nuorin asukas, entä vanhin ja mikä on asukkaide...

Tilasto: Suomen Big Brotherin häätö- ja voittajaäänestykset 2005-2021

Julkaistu 07.10.2015 11:16

Big Brother Suomi 2021 -logo. Kuva: © Nelonen Media.

Big Brotheriin kuuluu olennaisena osana häätö ...

Tilasto: Suomen Big Brotherin katsojaluvut 2005-2021

Julkaistu 15.06.2015 10:18

Big Brother Suomi -logo kaudella 2021. Kuva: © Nelonen Media.

Big Brother kiinnostaa katsojia Suomessa, vai...

Tilasto: Big Brother häätölähetyksen katsojalukuja

Julkaistu 08.09.2015 09:00

Elina Kottonen on juontanut BB:n häätölähetyksiä viiden kauden ajan. Kuva: © Jukka Alasaari / Nelonen Media.

Häätölähetys ja häätö ovat Big Brotherin viik...

Tilasto: Big Brotherin Pääohjelman ja Viikkolähetyksen katsojalukuja

Julkaistu 01.09.2015 09:00

Kimmo Vehviläinen ja Alma Hätönen ovat juontaneet BB-Viikkolähetystä kaudesta 2019 lähtien. Kuva: © Jukka Alasaari / Nelonen Media.

Big Brotherin Pääohjelmissa ja Viikkolähetyks...

Tilasto: BB Extran katsojalukuja

Julkaistu 04.09.2015 09:00

BB Extran tarkoitus oli olla Big Brotheria taus...

Tilasto: Big Brotherin erikoisohjelmien katsojalukuja

Julkaistu 11.09.2015 09:00

Big Brother-kausien yhteydessä on esitetty runs...

Yleistä

Suomen Big Brotherin voittajat 2005-2021

Julkaistu 25.05.2015 09:00

Jasmiina voitti Big Brotherin syksyllä 2021. Kuva: © Jukka Alasaari / Nelonen Media.

Toiselle kymmenelle tuotantokausissa päässyt Big Brother on saanut vuosien varrella 13 voittajaa. Esittelemme tässä lyhyesti kaikki Suomen Big Br...

BB-talot Suomessa 2005-2021

Julkaistu 18.08.2019 22:38

BB-talon olohuone ja keittiö normaalikaudella 2021. Kuva: © Jukka Alasaari / Nelonen Media.

Suomen Big Brotheria on tehty kaksitoista kau...

Kaupankäynti ja talous Suomen Big Brotherissa 2005-2021

Julkaistu 07.08.2019 09:00

BB-valinta sijaitsi normaalikauden 2021 BB-talossa. Kuva: © Jukka Alasaari / Nelonen Media.

Suomen Big Brotherissa on asukkaiden elämää s...

Tällä päivämäärällä tapahtui: Suomen Big Brother alkoi

Julkaistu 28.08.2019 08:00

Tänä päivänä 14 vuotta sitten, elokuun 28. vu...

Aikamatka Suomen Big Brotheriin 2005-2013

Julkaistu 16.08.2014 10:26

Suomen Big Brotheria on tehty yhdeksän kautta j...

Miten Suomen Big Brotherin asukkaat 2005-2019 sijoittuivat kartalle?

Julkaistu 28.09.2015 08:24

Suomen BB-asukkaiden jakautuminen maailmankartalle 2005-2019. Grafiikka: © 2020 ZeeMaps, Jarkko Nieminen / Fanisivut.net.

Suomen Big Brotherissa on ollut kautta aikain...

Fanisivut.net

Fanisivut.net on vuonna 2007 perustettu fanisivusto, joka seuraa Suomen Big Brotheria. Uutisoimme ja kommentoimme Big Brotherin tapahtumia niin kausien aikana kuin niiden välissä. Sivustoltamme löytyy myös tiedot BB-talon asukkaista, häädöistä, nimeämisistä ja BB-ohjelmista. Taustoitamme myös Suomen Big Brotherin historiaa ja muuta taustaa.