Tilasto: Big Brother häätölähetyksen katsojalukuja

Elina Kottonen on juontanut BB:n häätölähetyksiä viiden kauden ajan. Kuva: © Jukka Alasaari / Nelonen Media.
Elina Kottonen on juontanut BB:n häätölähetyksiä viiden kauden ajan. Kuva: © Jukka Alasaari / Nelonen Media.

Häätölähetys ja häätö ovat Big Brotherin viikon huipennus. Puolentoista tunnin suorassa lähetyksessä BB-talosta yleensä häädettiin asukas tai asukkaita.

Suora lähetys esitetään sunnuntaisin kello 21. Subilla ohjelma tuli nimellä Big Brother Talk Show vuosina 2005-2014 ja Big Brotherin siirryttyä Nelonen Medialle vuonna 2019 ohjelman nimi oli Big Brother Suomi Live, jota esitettiin Nelosella.

Subilla juontajina nähtiin kymmenen kauden aikana neljä eri juontajaa ja vuosina 2010-2011 peräti juontajapari Susanna Laineen ja Elina Kottosen (o.s. Viitanen) voimin. Häätölähetyksen pitkäaikaisin juontaja on viisi kautta (2010-2012 ja 2019-) juontanut Elina Kottonen. Aiemmin ennätystä hallusta pitänyt Mari Sainio (o.s. Kakko) jäi neljään kauteen (2005-2006 ja 2013-2014). Pitkään BB-tuotannossa mukana ollut Vappu Pimiä ehti juontamaan peräti kolme kautta Talk Show'ta vuosina 2007-2009.

Subin aikakausi

Talk Show'n katsojaluvut voidaan jakaa karkeasti kolmeen ryhmään. Vähiten katsojia keräsivät Subin alkuvuosien kaudet 2006 ja 2007 sekä loppuvuosien kaudet 2012 ja 2014. Huippukatsojamäärät osuivat vuosiin 2008 ja 2009, joista jälkimmäinen oli tasaisempi, kun vuonna 2008 katsojaluvut muistuttivat vuoristorataa. Huippuvuosien jälkeen vuosina 2010-2011 katsojaluvut putosivat vain hieman ennen todellista romahdusta.

Ennätysyleisönsä, 623 000 katsojaa, Talk Show teki vuonna 2009 viikolla 46. Kyseisenä vuonna Talk Show ylitti maagisen 600 000 katsojan rajan peräti neljä kertaa ja ohjelma teki koko kauden keskiarvoennätyksensä 585 000 katsojalla. Kokonaisuudessaan heikoimpia katsojalukuja Talk Show veti vuonna 2014, jolloin ei kertaakaan päästy edes yli 400 000 keskikatsojamäärään, mutta historiansa heikoimmat lukemat, 288 000 katsojaa, Talk Show sai vuonna 2012 viikolla 43.

Big Brother Talk Show'ssa häädettiin yksi tai useampi asukas ja haastateltiin häädetty tuoreeltaan. Lisäksi ohjelmassa oli nimensä mukaisesti mukana studiovieraina mm. julkkiksia, entisiä asukkaita tai häätöuhan alla olevien asukkaiden läheisiä sekä nähtiin viikon parhaita paloja. Ensimmäisellä kaudella Talk Show'ssa oli jopa live-bändejä, jotka esiintyivät ohjelmissa, joissa vain julkistettiin nimeämisten tulokset ja käynnistettiin häätöäänestys. Vuonna 2005 BB-talosta häädettiin asukas vain joka toinen viikko aivan viimeisiä viikkoja lukuun ottamatta.

Talk Show'n ideaa toteutettiin kohtuullisen hyvin vielä kaksi ensimmäistä kautta ja osan kolmattakin. Sitten jotain tapahtui ja lähetystä lähdettiin muuttamaan äänestysten kiritysshow'ksi, joka meni pahemmaksi ja pahemmaksi joka vuosi.

Ohjelman juontajat saivat katsojilta haukut ohjelman rakenteesta ja rahastuksesta, vaikka heillä tuskin oli valittuun linjaan suurtakaan vaikutusvaltaa. Talk Show'ssa nähtiin äänestysohjeiden ja -tilanteiden lisäksi viikon ajalta kyhättyjä klippjä, joiden ajatus oli liian usein kateissa. Kaiken lisäksi klippien sisältö oli monesti nähty jo muutamaan kertaan viikon aikana Extroissa ja Päälähetyksissä, eli ne eivät Big Brotherin suurkuluttajille tarjonneet mitään uutta.

Talk Show'sta muodostui rahantekokone, jossa laadulla ei ollut juurikaan merkitystä ja hyvät hetket jäivät harvinaisuuksiksi. Juontajaakin vaihdettiin monta kertaa kymmenen kauden aikana, mutta tällä ei ollut suurempaa vaikutusta, koska ohjelman rakenne oli pielessä, eivät juontajat. Äänestysohjeita olisi voitu laittaa lukemaan vaikka legendaarinen Puhuva pää.

Äänestysrahastus Talk Show'ssa alkoi siis näkymään ohjelman katsojaluvuissa. Jostain syystä johtopäätöksiä tästä ei tehty, vaikka merkit olivat selvästi ilmassa etenkin viimeisinä vuosina. Talk Show'n rakenne pysyi samanlaisena loppuun asti ja äänestystilanteita toitotettiin äärimmäisyyksiin asti. Ainoastaan silloin tilannetiedotuksia rajoitettiin tai niistä ilmoitettiin poikkeavasti, kun erot olivat poikkeuksellisen suuret.

Nelonen Median aikakausi

Neloselle siirryttyään häätölähetys koki nimenmuutoksen, mutta lähetyksen muotoon se ei juuri vaikuttanut. Juontaja oli tuttu BB-kasvo ja sisältö oli ennallaan. Lähetyksessä kerrattiin viikon tapahtumia BB-talossa, otettiin taloyhteyksiä, näytettiin häätöäänestyksen tilanteita ja tietenkin häädettiin asukas aina lähetyksen lopussa. Nyt kuitenkin lähetys oli aavistuksen rauhallisempi ja siinä keskityttiin perusasioihin, eikä häätöäänestyksen tilanteita näytetty niin usein kuin Subilla.

Häätölähetysten ansioksi voidaan myös sanoa, että pitkästä aikaa häädetyn asukkaan haastattelulle annettin hieman enemmän aikaa, eikä siinä ollut kiireen tuntua. Studio oli tosin aika askeettinen, kun se oli rakennettu kauppakeskus Redin aulaan. Mielenkiintoinen yksityiskohta kauden 2019 häätölähetyksissä oli, että asukkaat saapuivat suoraan lähetykseen hissillä Redin yläkerroksista, jossa itse BB-talo sijaitsi. Asukkaat oli myös lähetetty taloon hissillä kauden alussa.

Vuonna 2020 maailmaan levinnyt koronapandemia vaikutti myös kauden 2020 BB-häätölähetyksiin. Asukkaat pääsivät studioon vasta heidän tultua häädetyksi talosta, sillä he eivät menneet taloon studion kautta Kickoffissa. Lisäksi viikolle 10 saakka katsojat olivat studiossa kasvomaskit päässä ja viikon 11 häädössä ei ollut studioyleisöä ollenkaan kiristyneiden koronarajoitusten vuoksi. Viikolla 12 studioyleisönä oli ainoastaan 16 talosta aiemmin häädettyä asukasta kuluneelta kaudelta.

Katsojaluvut Nelonen Median ensimmäisellä kaudella olivat varsin maltilliset aivan alkukautta lukuun ottamatta. Ensimmäisellä viikolla (35/2019) hätyyteltiin Suomen Big Brotherin ennätyslukemia, mutta kauden edetessä luvut tippuivat pahimmillaan hieman päälle 300 000 katsojaan keskimäärin. Kauden lopussa häätölähetys sai kuitenkin hyvän nousupyrähdyksen. Nelonen Median toisella kaudella katsojamäärät pysyivät kohtuullisen vakaina 300 000 ja 400 000 keskikatsojan välillä.

Grafiikassa voi tarkastella kunkin vuoden keskikatsojalukuja viemällä hiiren kaavion alapuolella olevien vuosilukujen päälle, jolloin kaaviossa näkyy vahvennettuna valittu vuosi. Katsojalukuja voi kätevästi vaikkapa vertailla, kun klikkaa vuosilukuja kaavion alapuolella ja jättää vain haluamansa vuodet näkyviin.

 

Grafiikka Suomen Big Brotherin viikon katsotuimman Talk Show'n keskikatsojamääristä vuosina 2006-2020. Grafiikka näkyy isompana täällä.

Lähteet:
Finnpanel Oy / TV-mittaritutkimus
BB Plazan keskustelupalsta

Artikkelin päivityshistoria:
10.3.2020 kello 17.01:
Otsikkoa on muokattu ja artikkelin tekstiä on päivitetty kauttaaltaan ajan tasalle. Myös tilastot on päivitetty ajan tasalle kauden 2019 jälkeen.
3.2.2021 kello 15.55: Tekstiä ja tilastoja on päivitetty ajan tasalle kauden 2020 jälkeen.

Fanisivut.net

Fanisivut.net on vuonna 2007 perustettu fanisivusto, joka seuraa Suomen Big Brotheria. Uutisoimme ja kommentoimme Big Brotherin tapahtumia niin kausien aikana kuin niiden välissä. Sivustoltamme löytyy myös tiedot BB-talon asukkaista, häädöistä, nimeämisistä ja BB-ohjelmista. Taustoitamme myös Suomen Big Brotherin historiaa ja muuta taustaa.